Ételallergia vagy ételintolerancia?

Az ételallergia kialakulásának oka az immunrendszer, az ételintoleranciának pedig az emésztőrendszer működésében keresendő. Míg az előző esetben az allergiás reakciókat okozó étel teljes kiiktatása a megoldás, addig az utóbbi esetben a megfelelő diéta a terápia – mondja Dr. Csáki Csilla allergológus-immunológus.

Ételallergia

Az ételallergia tünetei többnyire hároméves korig jelentkeznek: az adott étel fogyasztása után tapasztalható szájdagadás, csalánkiütés a bőrön, hányás, rosszullét. Ételallergia esetén ekcémás bőrelváltozások is előfordulhatnak.

Az ételallergia terápiája

Az allergiás reakciókat okozó étel kiiktatása a megoldás. Vannak olyan vizsgálati módszerek, amelyekkel megállapítható, hogy például a tej- vagy a tojásallergia esetében az adott étel pontosan melyik fehérjéjére allergiás a gyermek. Egyes fehérjék hőkezelés hatására elbomlanak, tehát az étel megsütött változatát (például sütemények) fogyaszthatja a gyermek anélkül, hogy allergiás reakciói lennének az adott ételre. A tej- vagy a tojás allergiát az esetek 90 százalékában 6-7 éves korukra kinövik a gyermekek.

Ételintolerancia

Az ételintolerancia túlérzékenységet jelent, azaz az adott táplálékot az egyén szervezete nem tolerálja, és különböző tüneteket okoz a fogyasztása.

Laktózérzékenység

A laktózérzékenység a leggyakrabban előforduló ételintolerancia: a tejcukor emésztésének a zavara a probléma. A (nyers) tehéntej fogyasztása során a laktózérzékenyeknél a tejben lévő tejcukor erjedése miatt haspuffadás, hasfájás jelentkezik.

A cukor is okozhat problémát

Hasonlóan a laktózhoz, a gyümölcscukor (fruktóz) is okozhat puffadást és hasfájást, vagy akár hasmenést is, ha nagyobb mennyiségben fogyasztja a gyermek. Szörpökben, gyümölcslevekben, mézes teákban, különböző édességekben nagyon sok a cukor, ha tehát ezekből sokat fogyaszt a gyermek, jelentkezhetnek nála a fenti tünetek.

Érdemes az úgynevezett „cukormentes” édességekre is figyelni, ezekbe a termékekbe gyakran tesznek gyümölcscukrot, ami szintén puffasztó hatású lehet. A mesterséges édesítőszerek (szorbit, xilit, stb.) szintén erjednek, tehát a cukormentes, édesítőszeres italok, ételek is okozhatnak emésztőrendszeri tüneteket? hasfájást, puffadást vagy hasmenést. Érdemes minél kevesebbet fogyasztani gyümölcscukrot vagy édesítőszert tartalmazó termékekből.

Az ételintolerancia terápiája

Az ételintolerancia nem gyógyítható, a panaszokat megfelelő diétával (a panaszt okozó alapanyagok elhagyásával) lehet csökkenteni.

Laktóz-intolerancia esetén laktáz enzimet tartalmazó cseppeket vagy rágótablettát lehet fogyasztani a tejtermékek mellé. A laktáz enzim segít lebontani a laktózt, így a kellemetlen tünetek nem jelennek meg tejtermékek fogyasztása esetén.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

 

Honlapunk cookie-kat használ a látogatói igény maximális kiszolgálása érdekében. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát ezen a webhelyen.
0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH