Állandóan beteg a gyerek - miért és mit lehet tenni ellene?
beteg a gyerek

Miért beteg állandóan a bölcsis, ovis gyermek?

Amikor a gyermek az első közösségbe bekerül (bölcsőde vagy óvoda), gyakran előfordul, hogy többet van betegen otthon, mint egészségesen az intézményben. Mi ennek az oka, és mit lehet tenni annak érdekében, hogy ne legyen állandóan beteg a gyerek? A válaszokat Dr. Kovács Tibor csecsemő- és gyermekgyógyász, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet orvos-igazgatója adja meg.

Három-négy nap ovi, két hét otthon

Amikor a gyermek bölcsődébe vagy óvodába kezd járni, készüljünk fel, hogy eleinte betegesebb lesz – főleg, akinek nincs nagyobb testvére. Ennek oka, hogy a gyermek immunrendszerének érnie kell: találkoznia kell a kórokozókkal, hogy fokozatosan kialakuljon az egyre magasabb ellenanyagszint, amely segítségével a gyermek szervezete egyre hatékonyabban tud védekezni a hasonló kórokozókkal szemben. Otthon, a családi környezetben jellemzően egy-két kórokozó fordul elő, míg a közösségbe mindenki „viszi a sajátját”. Az őszi időszakban pedig egyébként is több kórokozó bukkan fel. Ez tehát nem immunhiányos állapot, hanem teljesen normális.

Megelőzés

Érdemes tudni, hogy milyen állapotok hajlamosítanak a gyakori betegeskedésre, és mit tehetünk a kórokozók távoltartásának érdekében.

Hajlamosító állapotok

D-vitamin hiány: A D-vitamin hiánya télen gyakrabban fordul elő, ezért érdemes pótolni ősztől tavaszig – gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A kisebbeknek csepp formában, a nagyobbaknak tablettában adagolhatjuk a gyermekorvossal egyeztetve a mennyiséget és D vitamin pótlás ütemezését is.

Vashiányos vérszegénység: A sápadtság, étvágytalanság, fáradékonyság, gyengeség, fejfájás, szédülés, szapora szívdobogás jelezhet vashiányos vérszegénységet. Ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, érdemes ellenőrizni a vérképet.

Egyéb nyomelemek hiánya: ha a gyermek táplálkozása változatos, ez kevésbé jellemző, ha viszont egyoldalú táplálkozás, erre is lehet gyanakodni.

Az immunrendszer erősítése

Vannak olyan szerek, amelyek az immunrendszer erősítésére valók – bár ezek sem csodaszerek.

Ilyenek például:

Aloe vera készítmények/grapefruitmagolaj/vitaminkészítmények: Hasznosabb, ha a vitaminok, nyomelemek, tápanyagok természetes forrásból származnak, de ha erre nincs mód, akkor ezek a készítmények is használhatók, pozitív hatással bírnak az immunrendszerre.

Probiotikumok: A legjobb, ha a gyermek étrendjében sok joghurt és kefir szerepel, de a probiotikumok kúraszerű alkalmazása is segít az immunológiai státusz támogatásában.

Immunstimuláló gyógyszerek: Ha a gyermek sokat betegeskedik, és a hajlamosító tényezőket kizárták, gyermekorvossal egyeztetve használhatók a kórokozó-kivonatokat tartalmazó szerek, melynek eredményeként az ellenanyagszint nő, a védekezőképesség javul.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Bejelentkezés online: https://svabhegy.eu/kapcsolat/
Cím: 1037 Budapest, Bokor u. 17-21.

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH