allergiás csecsemő

Miért lesz allergiás egy csecsemő?

Mit jelent az allergiás menetelés? Miért vegyük komolyan, ha kisbabánknak száraz, ekcémás a bőre, és hogyan függ össze a hozzátáplálás során jelentkező ételallergiával? Dr. Csáki Csilla allergológus, immunológus magyarázza el ebben a cikkünkben.

Allergiás menetelés

Az atópiás menetelés bőrtünetekkel is indulhat: a csecsemő bőrén száraz területeket találunk, melyek akár viszkethetnek is, esetleg gyulladás is lehet a háttérben. Majd később jelentkezik az ételallergia, mely átmehet allergiás szénanáthába vagy allergiás asztmába.

Miért baj, ha száraz a baba bőre?

A száraz bőr felületről „felszívódhatnak” a levegőben lévő különböző allergén természetű anyagok, melyek lehetnek ételfehérjék is. A gyermek szenzitivizálódhat, azaz érzékenyebbé válhat nemcsak az étel elfogyasztása által, hanem a bőrön keresztül való ételfehérje megjelenése miatt, és elindulhat az allergiás reakció: először mint allergiás ekcéma, majd mint ételallergia.

Hogyan történik ez pontosan?

A száraz bőrfelületen megtapad a levegőben található ételfehérje – például amikor az édesanya főz a konyhában és csecsemő vele egy légtérben van, akkor az étel főzése során a levegőbe kerülnek az allergizáló ételfehérjék. Ezek a száraz bőrfelületen megtapadnak, majd a bőr hámsejtjein keresztül bejutnak a keringésbe, így válhat érzékennyé a kisgyermek. Majd amikor a gyermek a hozzátáplálás során étel formájában találkozik magával az étellel, akkor már allergiás reakciót tapasztalhat: például gyomorfájdalmat, hasi görcsöket, hányást, hasmenést, esetleg száj körüli kipirosodást, csalánkiütéseket, ajak-szemhéjduzzanatot. Általában ekkor szokták felkeresni az allergológust, és ekkor kerül sor az ételallergia diagnosztizálására a csecsemőnél.

Az ekcémás, száraz bőrű babák allergiákra valóban hajlamosabbak, ezért az ő esetükben már a hozzátáplálás megkezdése előtt, lehetőleg 4-6 hónapos korban javasolt allergológus szakorvos felkerésese. A legújabb kutatások ugyanis azt igazolják, hogy az allergiára hajlamos babáknál fontos egyes nagyon erősen allergén tápanyagok korai, célzott bevezetése, mert ezzel megelőzhető a későbbi súlyos allergia, pl. földimogyoróra, tojásfehérjére.

Mit tehetünk?

A legfontosabb teendőnk gyermekünk bőrének egészséges állapotának fenntartása, hogy az allergiás menetelést elkerüljük.  A legjobb, ha egy olyan bőrgyógyászt keresünk fel, aki egyben allergológus is. A bőrgyógyász megfelelő fürdetőket, krémeket fog ajánlani, melyeket minden nap használni kell, akár kétszer is, hogy a csecsemő bőrének szárazsága, gyulladása megszűnjön, egészségessé váljon és az is maradjon, tehát a bőr egészséges funkcióját vissza kell állítani.

IDŐPONT EGYEZTETÉS RENDELÉSEINKRE: +36 1 44 33 200

Doktor24-Svábhegyi Gyógyintézet

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

 

Honlapunk cookie-kat használ a látogatói igény maximális kiszolgálása érdekében. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát ezen a webhelyen.
0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH