ultrahangos diagnosztika

Mikor érdemes ultrahangos vizsgálatra jelentkezni?

Szeretettel mutatjuk be a Svábhegyi Gyógyintézet új, felnőtt betegeket ellátó radiológus szakorvosát, dr. Kiss Gergelyt, aki kiterjedt szakmai tapasztalattal rendelkezik az ultrahangos diagnosztika területén.

Dr. Kiss Gergely

Rendelésein elsősorban nyaki-hasi-kismedencei, valamint végtagi vizsgálatokat végez. A nyaki vizsgálatoknál kiemelendő a pajzsmirigy, a nyaki nyirokcsomók, illetve a nyaki ütőerek Doppler-vizsgálata. A végtagi mélyvénás Doppler vizsgálatok mellett ugyanakkor kiemelkedő jártassággal foglalkozik a máj- és vesebetegségek diagnosztikájával – ebben segíti őt sokéves tapasztalata, melyet a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján szerzett. Szakképzése során szoros együttműködésben dolgozott radiológus munkatársai mellett a sebész, hepatológus és nephrológus kollégáival, mely nagy mértékben hozzájárult a klinikai szemlélet elsajátításához.

Mikor érdemes ultrahang-vizsgálaton részt venni?

Bármilyen hasi vagy kismedencei panasz, fájdalom vagy görcs, emésztési problémák, puffadás, sárgaság, viszketés, illetve gyors fogyás esetén érdemes hasi ultrahang vizsgálatot készíttetni.

„Ennek során megvizsgáljuk a máj, az eperendszer, a hasnyálmirigy, a vesék, a hasi nagyerek állapotát, valamint a húgyhólyagot, prosztatát”

– mondja dr. Kiss Gergely. Pajzsmirigy ultrahang javasolt, amennyiben feltűnőbb testsúlyváltozást (akár hízás, akár fogyás) tapasztalunk, nyelési zavar merül fel, vérvétel emelkedett koleszterin és egyéb vérzsír-szintet mutat, lassultságot, vagy túlzott, zavaró aktivitást észlelünk, bármiféle tapintható nyaki elváltozást veszünk észre, vagy allergológiai kivizsgálás során góckutatást kell végezni. A pajzsmirigy vizsgálata ezen kívül gyakran képezi a meddőségi kivizsgálás részét is.

Ha lábunk (akár csak az egyik, akár mindkettő) elkezd duzzadni, fájdalmassá válik a vádli, az alsó végtagi vénák Doppler vizsgálatával deríthetünk fényt ennek okára. A nyaki erek Doppler vizsgálatát ezzel szemben központi idegrendszeri tünetek kapcsán végzett neurológiai kivizsgálás részeként végezzük, illetve magas koleszterinszint esetén is érdemes megnézetni a nyaki erek állapotát – javasolja dr. Kiss Gergely radiológus szakorvos.

Rendelési ideje: péntekenként 16-19 óra között.

Svábhegyi Gyógyintézet

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

Honlapunk cookie-kat használ a látogatói igény maximális kiszolgálása érdekében. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát ezen a webhelyen.
0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH