ultrahangos diagnosztika

Mikor érdemes ultrahangos vizsgálatra jelentkezni?

Mikor érdemes ultrahang-vizsgálaton részt venni?

Bármilyen hasi vagy kismedencei panasz, fájdalom vagy görcs, emésztési problémák, puffadás, sárgaság, viszketés, illetve gyors fogyás esetén érdemes hasi ultrahang vizsgálatot készíttetni.

„Ennek során megvizsgáljuk a máj, az eperendszer, a hasnyálmirigy, a vesék, a hasi nagyerek állapotát, valamint a húgyhólyagot, prosztatát”

– mondja dr. Kiss Gergely radiológus szakorvos. Pajzsmirigy ultrahang javasolt, amennyiben feltűnőbb testsúlyváltozást (akár hízás, akár fogyás) tapasztalunk, nyelési zavar merül fel, vérvétel emelkedett koleszterin és egyéb vérzsír-szintet mutat, lassultságot, vagy túlzott, zavaró aktivitást észlelünk, bármiféle tapintható nyaki elváltozást veszünk észre, vagy allergológiai kivizsgálás során góckutatást kell végezni. A pajzsmirigy vizsgálata ezen kívül gyakran képezi a meddőségi kivizsgálás részét is.

Ha lábunk (akár csak az egyik, akár mindkettő) elkezd duzzadni, fájdalmassá válik a vádli, az alsó végtagi vénák Doppler vizsgálatával deríthetünk fényt ennek okára. A nyaki erek Doppler vizsgálatát ezzel szemben központi idegrendszeri tünetek kapcsán végzett neurológiai kivizsgálás részeként végezzük, illetve magas koleszterinszint esetén is érdemes megnézetni a nyaki erek állapotát – javasolja dr. Kiss Gergely radiológus szakorvos.

Svábhegyi Gyógyintézet

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

Honlapunk cookie-kat használ a látogatói igény maximális kiszolgálása érdekében. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát ezen a webhelyen.
0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH