Mikor lássa a gyermeket feltétlen orvos? - Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Mikor lássa a gyermeket feltétlen orvos?

Láz, hányás, hasmenés, hasi görcsök, nehézlégzés, szűnni nem akaró köhögés, kiütések a gyermek bőrén… Kiváló szakmai tudással, évtizedes kórházi gyakorlattal rendelkező csecsemő – és gyermekgyógyászaink 24 órában elérhetőek.

Mikor lássa a gyermeket feltétlen orvos?

A sírás, a viselkedés, a bőrszín, az étvágy mind-mind árulkodó jelek. Az „A” bekezdésekben található jellemzők esetén nincs komoly probléma a háttérben, a „B” bekezdésekben leírtak észlelése során tanácsos gyermekorvossal konzultálni, míg a „C” bekezdésekben tapasztaltak esetén mielőbb kérjünk segítséget!

  1. 1. A sírás minősége, a beszéd jellege

A, Egészséges baba sírási hangja erőteljes, oázó, megszokott, és az egészséges gyermek beszéde sem különbözik a szokványostól. Kérdésekre a helyzetnek megfelelően válaszol.

B, Enyhén eltér a megszokottól, ha gyönge vagy hüppőgő a pici sírása, ha a gyermek szavai erőtlenek, hangsúlytalanok, vagy épp ellenkezőleg izgatottak, panaszosak.

c, Mindig kórosnak kell tekinteni, ha egy baba sírása gyenge, nyöszörgő vagy magas hangú, sikoltásokban megnyilvánuló, vagy ha egy gyermek nem az adott szituációban elvárható módon közli panaszait, ha súlyos beteg benyomását kelti, vagy egyáltalán nem reagál szavainkra.

  1. A sírás, a viselkedés változása külső ingerekre

Meg kell nézni, hogy változik-e egy baba sírása akkor, ha az anyuka felveszi, simogatja, ringatja a picit, vagy megváltozik-e a gyermek korábbi viselkedése a segítségére sietők jelenlétének hatására.

A, Ha gyorsan megnyugszanak, elégedettek, akkor biztosan nincs nagy baj a háttérben.

B, Amennyiben a baba szakaszosan tovább sír, vagy a nagyobb gyermeket átmenetileg, részlegesen sikerül csak megvigasztalni, akkor valami enyhébb kiváltó ok még biztosan maradt a háttérben, amelyet mindössze enyhít a közvetlen fizikai kontaktus, a megnyugtató közellét.

c, Ha a fentiek ellenére folyamatosan tovább sír a baba vagy alig reagál, vagy a gyermek reakciói érdemben nem változnak a környezetének ingereire, akkor sírásának, a szokatlan viselkedésnek komolyabb oka lehet.

  1. Környezet kezdeményezéseire (puszi, érintés, vigasztalás, ölelés) adott válasz a picik mozgékonysággal, figyelemmel reagálnak, míg a nagyobbak az adott helyzetnek megfelelő módon viselkednek.

B, Enyhébb eltérést jelez, ha a gyermek figyelme, ébersége csak röviden valósul meg,

C, és mindig kóros, ha arckifejezése aggodalmas, letargikus, válaszreakciói tompák, érzelemnélküliek.

  1. Éberség, étvágy

A, Normálisan az egészséges gyermek a napi ritmusának megfelelően ébred, jól eszik, kiegyensúlyozottan alszik.

B, Enyhe eltérést jelez, ha nehezebben ébreszthető, étvágytalanul és kevesebbet eszik.

C, Kóros, ha nem, vagy alig ébreszthető, nem, vagy alig etethető.

  1. A bőr színe

A, Normálisan a bőr színe – az alkati jellemzőket figyelembe véve- rózsás,

B, Enyhén kóros, ha a kezek, lábak sápadtak vagy szederjesek (utóbbi az első 1-2 élethéten teljesen egészségeseken, ideális külső hőmérséklet mellett is előfordulhat).

c, Minden életkorban és mindenképpen kóros, ha testszerte tartósan sápadt, vagy szederjes, vagy hamuszürke, esetleg márványozott a bőr.

  1. A gyermek folyadékellátottsága

A, Akkor jó, ha a bőr rugalmas, a nyelv nedves, és megszokott mennyiségű vizeletet ürít a gyermek (minden pelenka nedves, ugyanannyiszor megy el pisilni, mint korábban).

B, Enyhén kóros, ha a nyelv szárazabb, kevesebb a vizeletmennyiség,

C, Kóros, ha a bőr tésztaszerű (ödémás), vagy könnyen ráncolható és lassan simul ki, ha a szemek beesettek, száraz a nyelv és alig van vagy nincs vizelet.

Gyermekgyógyász szakorvosaink

EGYEZTESSEN IDŐPONTOT GYERMEKGYÓGYÁSZATI VIZSGÁLATRA MOST!

[]
1 Step 1
Páciens neve, születési dátuma
Telefonszáma
Az ön lakcíme
Previous
Next
powered by FormCraft

24 órás gyermekorvosi ügyelet

Online bejelentkezés
[]
1 Step 1
Páciens neve, születési dátuma
Telefonszáma
Az ön lakcíme

A Gyógyintézet eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) valamint az 1992. évi LXIII. törvényben (a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Previous
Next
powered by FormCraft
Elérhetőségeink
  • Cím: 1037 Budapest, Bokor u. 17-21. II. emelet
  • Telefon: +36 1 44 33 200
  • Fax: +36 1 395 8363 
  • Email: gondoskodas@svabhegy.eu
Kövessen bennünket!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
[]
1 Step 1
Az ön neve
Irányítószámayour full name

A Gyógyintézet eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Previous
Next
powered by FormCraft
0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH