„Tényleg mindenre allergiás vagyok?”

Modern Allergia Diagnosztika: Molekuláris Allergia Tanácsadás
„Tényleg mindenre allergiás vagyok?”

A betegek, s nem ritkán az allergiát kezelő orvosok számára is kihívást jelent, hogy az allergiások körülbelül nyolcvan százalékánál a bőrteszt (Prick teszt) során 3-4 vagy annál több piros, viszkető folt, göb jelenik meg az alkar bőrén. Ők – ahogy magukat hívják – a “mindenre allergiások”.

Jó hír, hogy ma már számukra is van kezelési, gyógyulási lehetőség.

Az új molekuláris allergiadiagnosztikával meg tudjuk határozni:

  1. a többféle allergia közül az elsődleges allergiát
  2. fel tudjuk mérni az allergiás betegség súlyosságát, stádiumát
  3. a légúti allergiás betegeknél el tudjuk kezdeni a ma leghatékonyabbnak tartott kezelést: az allergén immunterápiát
  4. ételallergia esetén pedig pontosíthatjuk a diagnózist és a diétát.

Kiknek javasoljuk a Molekuláris Allergia Tanácsadást?

1.A “mindenre allergiás” (azaz poliallergás) szénanáthás és asztmás betegeknek

  1.  Pollen (virágpor), háziporatka, penészgomba, vagy állatszőr allergiás betegeknek, aki meg szeretnének szabadulni az allergiától, és a jelenlegi kezelésük nem elégséges
  2. Tej, tojás, mogyoró és egyéb ételallergiásoknak
  3. Méh- és darázscsípésre a szokásosnál erősebb tünetekkel reagálóknak

Allergén Immunterápia az allergiára

Az immunterápia hozzászoktatja a szervezetet az úgynevezett főallergénhez, az egyéb keresztallergénekhez, illetve általánosan is hat az immunrendszerre, így a terápia befejezése után a tünetek megszűnhetnek, az allergia gyógyulhat.  A kezelést 3-5 éven keresztül szezonálisan (egy évben 4-6 hónap) végezzük. A szervezet hozzászoktatása a „betolakodóként” érzékelt, de amúgy a környezetünkben normálisan jelenlévő ártalmatlan anyagokhoz csak kíméletesen, fokozatosan történhet.

A tanácsadás lépései

A Molekuláris Allergia Tanácsadáson a betegek allergiás előzményeinek feltárását, és a klasszikus allergiavizsgálatokat követően a fő és keresztallergéneket határozzuk meg (vérvizsgálatból), majd a leletek kiértékelése után egyénre szabott kezelést javaslunk.

Gyermek és felnőtt betegeinket végigkísérjük – szükség szerint a társszakmák: gégészet, pulmonológia, gasztroenterológia, gyermekgyógyászat, dietetika segítségét is kérve –   a gyógyulásig.

  1. Légúti allergia esetén

A pollen (virágpor), háziporatka, penész és macskaszőr-allergiás betegek kb. 75%-a középsúlyos vagy súlyos panaszokról számol be. Ők valóban zavarónak ítélik meg tüneteiket, amelyek negatívan befolyásolják – akár még tüneti gyógyszerelés mellett is – a nappali tevékenységüket és/vagy az éjszakai pihenésüket. Kevésbé tudnak koncentrálni és teljesíteni a munkában vagy az iskolában, valamint nem kielégítő az éjszakai alvásuk. A klinikai tanulmányok és saját tapasztalok is alátámasztják, hogy a specifikus allergén immunterápia ezen betegeknek jelentősen javítja az életminőségét. Érzékelhetően javul a közérzetük, jól alszanak, jobban teljesítenek a mindennapokban.

Ételallergia

Ételallergiában a klasszikus allergiavizsgálatok után nagyon fontos meghatározni az ételallergének különböző molekulái ellen termelt ellenanyagok mennyiségét és arányát: ez az ételallergia molekuláris diagnosztikája.

Tej, tojás, mogyoró és gyümölcs allergiákban legfontosabb talán ezt alkalmazni. A kapott eredmények által pontos javaslatot tudunk tenni a helyes, akár kevésbé szigorú diétára, valamint a súlyosabb vagy kevésbé súlyos allergiás reakciók rizikója is megbecsülhető.

Amennyiben így sem egyértelmű a tüneteket okozó allergén, és a betegség súlyossága nem ítélhető meg, a vizsgálatokat az intézményi protokollunk szerinti standardizált ételterheléssel folytatjuk.

Rovarcsípés allergia: méh – és darázscsípés

Méh – és darázscsípés allergiások. Akiknek akár a méh, akár a darázscsípés után 10 cm-nél nagyobb helyi reakciója: pirosodás, gyulladás, viszketés alakult ki, vagy test-szerte kiütései jelentek meg, vagy bármelyik súlyosabb tünetet észlelték: arc-, nyelv-, ajak-, torokduzzanat, a csípés körül/közelében bőr alatti ödéma, légszomj, asztmás roham, nehézlégzés, fulladás, eszméletvesztés, vérnyomáscsökkenés, ájulás, azoknál az orvosi javaslatban kell szerepelnie a teljes allergológiai kivizsgálásnak, majd az allergén immunterápiának. A tanácsadás és kezelés célja, hogy a következő csípéskor ne alakuljon ki életveszélyes állapot, vagy amennyiben mégis kialakul, akkor pedig elhárítható legyen. Ehhez fel kell ismernünk a csípő/szúró fullánkos rovart valamint a klasszikus vérvizsgálatnak is egyértelműsítenie kell az allergént.

Ha ez nem sikerül, akkor itt is a molekuláris allergiavizsgálat segíthet kideríteni a veszélyes rovarméreg eredetét. Súlyos méh/darázs allergiában minél hamarabb ajánlott elkezdeni a specifikus rovarméreg immunterápiát.

Dr. Ragó Zsuzsanna, kutatás-fejlesztési vezető

INTÉZETÜNKBEN A MOLEKULÁRIS ALLERGIA VIZSGÁLATOKAT DR. CSÁKI CSILLA ALLERGOLÓGUS VÉGZI

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Bejelentkezés online: https://svabhegy.eu/kapcsolat/
Cím: 1037 Budapest, Bokor u. 17-21.

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

Honlapunk cookie-kat használ a látogatói igény maximális kiszolgálása érdekében. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát ezen a webhelyen.
0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH