Mozgásfejlesztés:„...együtt gurulunk, kúszunk...” -
mozgásfejlesztés

Mozgásfejlesztés:„…együtt gurulunk, kúszunk…”

Interjú Shakkour Eleonóra mozgás-, beszéd- és tanulási készségfejlesztővel

A Svábhegyi Gyermekgyógyintézet konduktora, Shakkour Eleonóra a komplex mozgásterápia módszerével fejleszti a tanulási, magatartási nehézségekkel küzdő gyermekek idegrendszerét, és javítja annak működését. A kezelés eredményeképpen – de gyakran már a kezelés alatt – javulhatnak az eredmények, oldódnak a szorongások, a tanulási folyamat sikerélménnyé, a tanulás örömmé válik számukra is.

Mi az a konduktív pedagógia?

„A konduktív pedagógia a mozgássérült gyermekek komplex fejlesztésének pedagógiája. A konduktor a tanítási-tanulási folyamat elején meghatározza a célokat, amikhez feladatokat társít, így építve fel lépésről lépésre a gyermekek fejlesztését. Konduktorként a Svábhegyi Gyermekgyógyintézetben főleg megkésett mozgásfejlődésű csecsemőkkel foglalkozom”

– mondja Shakkour Eleonóra, aki 23 éves gyakorlattal végzi 0-8 év közötti gyermekek konduktív nevelését.

Hogyan történik a vizsgálat?

A fejlesztés egyéni felméréssel kezdődik, ahol a konduktor személyre szabottan állítja össze a gyakorlatokat.

 „A komplex mozgásterápiás fejlesztésben ép intellektusú, ép mozgású gyermekekkel találkozom, akik valami oknál fogva lemaradnak a társaiktól a tanulmányaikban, beilleszkedési zavarokkal, szorongással küzdenek. Mint végzett komplex mozgásterápiás fejlesztőnek, az a feladatom, hogy a vizsgálat során felderítsem, hogy a központi idegrendszer mely területe maradt el a fejlődésben. A vizsgálat során olyan feladatokat adok, amelyek a mozgás összerendezettségét, a mentális funkciók működését térképezik fel. A gyermekekkel együtt gurulunk vagy kúszunk, ugrálunk, mesélünk képekről, élményekről. Célom az, hogy oldott légkörben a gyermek saját magát mutassa meg nekem, ne elvárásoknak akarjon megfelelni.

– mondja biztatóan Eleonóra.

Hogyan fejleszthető a gyermek?

„A fejlesztés során olyan mozgásos feladatokat kap a gyermek, amelyek beépülésével a mozgásrendszerbe a központi idegrendszer megfelelő területe fejlődik. Ezzel elérjük, hogy a tanulás könnyebb, eredményesebb legyen. A szorongások oldódnak, és a szociális kapcsolatok kiépítése is sikeresebbé válik.

A feladatok nem fájnak, sőt, néha viccesek is: például bizonyos mozgás közben csücsörítve kell kinyújtani a nyelvet. Ezeket a feladatokat a gyerekek legtöbbször élvezik, ezért fontos a terapeuta és a szülő felelőssége. Mert csak akkor tudjuk magasabb szintre emelni az idegrendszer szerveződését, ha a feladatok kivitelezése pontos, még a viccesebbeké is! Ekkor lesz értékes a fejlesztéssel töltött idő”

– magyarázza Eleonóra.

Fejlesztés otthon

A speciálisan összeállított terápia során a szülő is megtanulja a mozgássorozatot, így képessé válik arra, hogy otthonában, saját maga felügyelje a gyermek speciális gyakorlatait. Így elegendő az előre egyeztetett, azonban rendszeres ellenőrző kontrollokon ismét személyesen találkozni a konduktorral – ez a gyermek állapotától függ – nem szükséges tehát a gyermeket heti több alkalommal a fejlesztőhöz vinni. Ez a szülők számára mind időbeosztásban, mind anyagilag könnyebbséget jelent, ráadásul az egyéni fejlesztés hatékonyabb, mint a csoportos terápiák. A konduktor, mint fejlesztő specialista folyamatosan figyelemmel kíséri, ellenőrzi a gyermek állapotát, fejlődését, amely egyben segítség is a család számára.

„Általában 4 hét után kontrollálom a gyermekeket, és ha jó az eredmény, egy következő feladatsort állítok be. Igen, ez is egy tanítási-tanulási folyamat. Mindig megbeszélem a szülővel a feladatok egymásra épülésének folyamatát és fontosságát. Ez közös munka több hónapon keresztül a gyermek-szülő- fejlesztő együttműködésével. A megfelelően kidolgozott fejlesztési terv és a közös munka a családdal a legfontosabb a gyermekek fejlődése szempontjából. A konduktív nevelés, a foglalkozásokon tanultak otthoni alkalmazásával válik igazán hatékonnyá”

– magyarázza Shakkour Eleonóra.

mozgásfejlesztés

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Bejelentkezés online: https://svabhegy.eu/kapcsolat/
Cím: 1037 Budapest, Bokor u. 17-21.

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH