Napvédelem - okosan!

Napvédelem – okosan!

A jó idő közeledtével, bármennyire jól esnek a simogatóan meleg sugarak, a napozás árnyoldalairól is beszélnünk kell ismét. A napsugárzásban UV-A és UV-B hullámhossz tartományban lévő sugarak ellen kell hathatósan védekeznünk. Cikkünk részletesen, azonban kendőzetlenül ír arról, hogy miért elengedhetetlenül fontos figyelembe venni a nap jótékony és a gyermekek, felnőttek számára kevésbé kedvező hatásait. Dr. Asbóth Dorottya gyermekbőrgyógyász írása.

A napsugárzásról

A gyermekek és csecsemők szabadban tartózkodása során figyelnünk kell arra, hogy nem csak a napon, de árnyékban, a szórt fényben, és a visszaverődő felületek közelében, tükröződő vízfelszín, homok, vagy egy nagyobb fehér fal mellett fokozottan éri szervezetüket a sugárzás. A hegyekben minél magasabban vagyunk, annál erősebb a sugárzás, és a hómező is erősen visszaveri a napot.

Védelem nélkül

A védelem nélküli bőr, különösen a világosabb bőrű, kék szemű, szőke hajú gyermek már rövid idő alatt képes napégést szenvedni. A bőrvörösség néhány perc alatt bekövetkezhet, de legerősebben 6-8 óra múlva látszik. Ekkor a napsugárzás erősségétől, a bőrtípustól és a napon eltöltött idő hosszától függően alakul ki a gyulladás. Ez a terület, leggyakrabban az arc, itt is az orr, a vállak a hát, esetleg a térdek feletti bőr és a lábfej, ha fedetlen volt, kipirul, fájdalmassá, meleg tapintatúvá válik. Súlyosabb esetben ezen a területen halványsárgás folyadékkal telt hólyagok jelennek meg, melyek kipukkadva nedvező sebeket eredményeznek. Minél többször fordul elő ilyen erősebb napégés egy ember életében, annál biztosabban alakulnak ki azok a hatások, melyek következtében a későbbi életkorban bőrdaganatok fejlődhetnek ki. Ezt hívjuk összegeződő, „kumulatív” hatásnak.

Védjük a gyermekeket

A napfényártalom jelei gyermekkorban még nem mutatkoznak, a felnőtt generáció felelőssége, hogy figyelemmel legyen a késői következményekre. A nap hatására a bőr szerkezete megváltozik, elvékonyodik, vagy megvastagszik, barna festékes foltok is keletkeznek. Az idült, állandó napfényhatás idősebb korra okozhat bőrrákot, az ismételt súlyosabb napégések okozzák ennek egyik típusát a melanomát. A melanoma olyan rosszindulatú daganat, mely a világosabb bőrűeken kicsit gyakrabban fordul elő – ők hamarabb is szenvednek napégést, szerencsére nagyon ritka gyermekkorban, leggyakrabban 40 év körül jelenik meg. Oka az öröklődési tényezőkön kívül nagymértékben az élet során elszenvedett napkárosodások mértékében kereshető.

Napvédelem okosan!

A fentiekből egyértelműen következik, hogy a védelem az elsődleges feladatunk. Árnyékban tartózkodással és a bőr árnyékolásával, sapkák kalapok viselésével, világos színű, sűrű szövésű, hosszú ujjú és nadrágszárú ruházattal, zoknival tudjuk elsődlegesen elérni. Az ilyen melegben kellemes, laza szövésű vászon ingek sajnos nem nyújtanak megfelelő védelmet, rajtuk átsüt a nap, nem árnyékolnak biztonságosan. Persze milyen nyaralás az, ahol nem megyünk ki a szobából, ha süt a nap, vagy a nagy melegben tetőtől- talpig fel kell öltözni? A gyerekeknél még az is gondot okozhat, hogy a hőszabályozásuk fejletlensége miatt túlmelegednek, elbágyadnak.  A fényvédő krémek jó védettséget adnak helyes használattal.

Milyen krémet válasszunk a gyermekünknek?

A gyermekek részére készült krémeken jelzik a krém összetételét, ez azt jelenti, hogy olyan anyagokat, fizikai szűrőket tartalmaznak többségében, amelyek nem avatkoznak be a bőr működésébe, csak, mint apró tükrök, visszaverik a sugarakat. Ezért van az, hogy ezeknek a krémeknek más az állaga, mint a felnőttek részére készülőknek, amelyekben kémiai és biológiai szűrők is vannak. A fényvédő krémek forgalmazása óta lényeges káros mellékhatást – néhány allergiás reakción kívül, mely jól kezelhető – nem jelentettek világszerte, ezért mondhatjuk, hogy biztonságos készítmények. Napos időben már a reggeli órákban a gyerekek egész testét érdemes bekenni, hogy a nap folyamán későbbiekben ne maradjon el. A jó minőségű készítmények vízállóak – általában kb. 2 órányi folyamatos fürdőzés alatt mosódik csak le, ezután újra kell kenni – a napfény hatására nem bomlanak le, fotostabilak. A 40 -50 faktorszámú krémek már erős napsugárzás esetén is jó – tehát nemcsak megfelelő – biztonságot adnak.

Bejelentkezés: +36 1 44 33 200, vagy online, közvetlenül az orvoshoz: https://svabhegy.eu/oep/regisztracio-bejelentkezes-idopont-foglalashoz/

Szeretettel várjuk Önöket rendeléseinken!

Bejelentkezés rendelésre: + 36 1 44 33 200

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Bejelentkezés online: https://svabhegy.eu/kapcsolat/
Cím: 1037 Budapest, Bokor u. 17-21.

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

 

0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH