Ne feledkezzünk meg gyermekeink napvédelméről! - Svábhegyi Gyógyintézet

Ne feledkezzünk meg gyermekeink napvédelméről!

Tombol a nyár, aki csak teheti, igyekszik vízpart közelében tölteni a szabadidőt. Fontos, hogy ne feledkezzünk meg bőrünk, főleg a kisgyermekek bőrének megfelelő napvédelméről! Az egyre gyakoribb extrém UV-sugárzás következtében ugyanis a szokásosnál is hamarabb leéghet bőrünk, ez pedig az égési fájdalom mellett a későbbi életkorban korai bőröregedést és akár daganatos megbetegedést is okozhat. Dr. Torma Katalin bőrgyógyász segítségével foglaltuk össze, amit a nyári napvédelemről tudni érdemes.

Mikor tartózkodjunk a napon?

Remélhetőleg már mindenki tudja, hogy délelőtt 11 és délután 3 óra között nem javasolt huzamosabb ideig a napon tartózkodni, mivel az UV sugárzás ekkor a legerősebb. A nyári hónapokban érdemes figyelni az UV sugárzás mértéket, és ha magas értéket jósolnak, ezt az időintervallumot érdemes kiterjeszteni, vagyis 10 és 17 óra között ne tartózkodjunk napon. Ilyenkor akár néhány perc alatt is megéghet a bőrünk. Fontos azonban, hogy ha árnyékban vagyunk, akkor is gondoskodjunk a fényvédelemről, hiszen a szórt fényben, vízről, tereptárgyakról visszatükröződő napsugárzás is éri testünket.

Hogyan védekezzünk?

Elsődlegesen árnyékos helyen tartózkodva, a bőr árnyékolásával – sűrű szövésű, hosszú ujjú és nadrágszárú ruhákkal, sapkák, kalapok viselésével védhetjük magunkat a nap káros sugaraitól. A másik fontos védőeszköz a naptej, mely körültekintően kiválasztva és megfelelően alkalmazva megfelelő védelmet nyújt bőrünknek. Ne feledkezzünk meg gyermekünk szemének védelméről sem!

Milyen naptejet használjunk?

Hatóanyag-tartalmukat nézve kétféle fényvédő létezik: a fizikai és kémiai típusú. A fizikai fényvédő krémek a bőr felszínén képeznek réteget, amelyek visszaverik a nap káros UV sugarait. A kémiai fényvédők pedig a káros sugarakat nyelik el.

Gyermekeink – főleg a csecsemők – bőrét kifejezetten nekik való naptejjel kenjük be: ezek a termékek ugyanis csak olyan anyagokat (többségében fizikai szűrőket) tartalmaznak, amelyek nem avatkoznak bele a bőr működésébe. Káros mellékhatásoktól nem kell tartanunk, ezek a termékek biztonságos készítmények.

Hogyan használjuk a naptejet?

Érdemes már reggel, 20 perccel a napra menetel előtt bekenni a gyermekek bőrét naptejjel, (50-es faktorszámúval). Figyeljünk arra, hogy bár ezek a készítmények nagyrészt vízállóak, ám kétórányi fürdőzés után leáznak, így újra fel kell kenni a gyermek bőrére.

Ha a fényvédelem nem volt megfelelő…

Gyermekünk bőrének fényvédelme a mi feladatunk. Ha nem gondoskodunk megfelelően róla, előfordulhat, hogy gyermekünk bőre megég, akár fel is hólyagosodhat, a sárgás hólyagok pedig később nedvedző sebekké alakulhatnak, fájdalmat okozva a gyermeknek. Minél többször előfordul a napégés, annál nagyobb az esély arra, hogy későbbi életkorban bőrdaganatok fejlődjenek ki – tehát nagyon fontos a megfelelő bőrvédelem a nyáron.

Ha mégis bekövetkezik a napégés, használjunk hűsítő, gyulladáscsökkentő spray-ket. Tejföllel és egyéb házi praktikával nem érdemes kísérletezni. Ha a bőrégés súlyos, mutassuk meg gyermek bőrgyógyásznak.

Bejelentkezés: +36 1 44 33 200, vagy online, közvetlenül az orvoshoz: https://svabhegy.eu/oep/regisztracio-bejelentkezes-idopont-foglalashoz/

Doktor24-Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

 

0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH