mozgásfejlődés

Nem fordul át, nem nyitja a tenyerét a baba – Mit tehetünk otthon?

Mit tegyen a szülő, ha újszülött gyermeke, csecsemője mozgásfejlődése a megfigyelések alapján nem éri el a kortársaiét? Cikkünkben erre a kérdésre válaszol és ad könnyen alkalmazható praktikus tanácsokat Shakkour Eleonóra, a Doktor24- Svábhegyi Gyermekgyógyintézet konduktora.

„Szerencsére az élet nem áll meg, utat tör még ebben a nehéz időszakban is. Gyermekek születtek és születnek a veszélyhelyzet előtt, és azalatt is. Ám most olyan időket élünk, hogy ha a szülőknek bármilyen kérdése, aggodalma van a csecsemő mozgásfejlődésével kapcsolatban, nehezebben tudnak szakemberhez fordulni, vagy nem ismerik a lehetőségeket”

– kezdi a szakértő, aki online konduktori konzultáció keretében is szívesen áll a szülők és a kis páciensek rendelkezésére.

A szülők aggodalmát a babák is megérzik

A rendkívül helyzetben sok családhoz e-mailben érkeznek a státuszok a baba életkorának megfelelően, ezek átolvasása és kitöltése közben pedig sok-sok kérdés merülhet fel.

„Nem emeli a fejét a kicsi, pedig már kellene. Még ökölben tartja a kezeit, csak ritkán nyitogatja. Nem fordul át, nem kúszik, nem mászik. Féloldalasan tartja a fejét, az egyik oldalát jobban preferálja, mint a másikat és a sort még hosszan folytathatnánk. Ez akkor kóros? Mi lehet az oka? Mit tegyünk most? Hová fordulhatunk?”

– sorolja a leggyakoribb kérdéseket Shakkour Eleonóra konduktor, aki jól ismeri és megérti a szülők aggodalmát. Ilyen helyzetekben sokat segíthet a kételyek eloszlatásában a távkonzultáció mind konduktorral, mind fejlődésneurológussal.

„A felmerülő aggály, félelem könnyen eluralkodhat a szülőkön, az édesanyán, ami miatt – teljesen természetesen – szorongóvá válhat. Félelmét, szorongását azonban a baba is megérzi, ami miatt sérülhet a kiegyensúlyozott anya-gyermek kapcsolat, a köztük lévő érzelmi stabilitás. Ez még egy jelentős ok arra, hogy a szülők szakemberhez forduljanak, ha úgy érzik, hogy valami nincs rendben a gyermekükkel. A védőnők, gyermekorvosok sokszor meg tudják nyugtatni a szülőket, de ha ez nem elég, vagy ők is javasolják, akkor bátran keressenek online konzultációs lehetőséget”

– biztatja a kisbabás szülőket a szakértő.

Gyakorlati tanácsok a csecsemők harmonikus fejlődéséért:

 • Ha sokat ringatjuk a babánkat, nyugodt hangon beszélünk vagy énekelünk neki, az nem csak felmerülő probléma esetén segítheti a kicsik harmonikus fejlődését, ugyanis támogatja a központi idegrendszer fejlődését.
 • Ugyanez igaz a hintáztatásra is, amivel kapcsolatban sokan úgy gondolják, hogy nem kivitelezhető otthon felfúrt hinta nélkül, pedig nagyon egyszerűen megoldhatjuk egy pokróccal is: a négy sarkát fogja meg a két szülő, a babát fektessék középre és hintáztassák oldalirányba! A legjobb egy-egy énekre, mondókára hintáztatni a kicsit, úgy, hogy közben lássa valamelyik szülő arcát.
 • A nagyobb babákat – körülbelül 3,5-4 hónapos kortól – a pokrócban lehet kicsit forgatni is. Lassú mozdulatokkal, oldalirányba, fordulásig – ez kiválóan segíti a fordulás kialakulását!
 • Nagyon sok szülő panaszkodik arra, hogy gyermeke nem szeret hason feküdni. Pedig érdemes „gyakoroltatni” – talán jobb szó a szoktatás – ezt a testhelyzetet, hiszen a fej emelése, megtartása, fordítása, a szemlélődés, nézegetés az egyik alapja a további mozgásfejlődésnek. Tehát szoktassuk a kicsit a hasonfekvéshez, ebben a helyzetben játszunk, énekeljünk a babáknak!
 • Ha a kicsi sokat tartja ökölben a kezét és még nem nyitogatja 3,5-4 hónaposan, annak feszesség is lehet az oka. Ebben a helyzetben érdemes szakembertől segítséget kérni, megijedni azonban semmiképpen nem kell, könnyen lehet ugyanis, hogy csak kicsit lassabb a fejlődés, aminek hátterében nem áll élettani ok.
 • Mit tegyünk ekkor? A kis ujjacskákat kinyújtva, kezünkkel megtámasztva a kézhátat, másik kezünk hüvelykujjával körkörös mozdulatokkal masszírozzuk át, a hüvelykujjtól kiindulva, befelé körözve a tenyér közepe felé. A masszírozó mozdulatokat folytathatjuk az ujjacskák irányába, az ujjak végéig.
 • Játsszunk sokat az ujjakkal! A Hüvelykujjam almafa és a Kerekecske gombocska mondókák nagyszerűek, sok hasonlót találhatunk melléjük a neten is!
 • Ha van otthon gimnasztikai labda (S-es méret, 55-65 cm átmérőjű), nagyon jól használható a hintáztatáshoz is: előre-hátra, oldalra, körbe-körbe, egy-egy énekre, mondókára. Ez a fej emelését, a váll, a nyak és a hátizmok fejlődését, erősödését is segíti. A labda az ujjacskák nyújtásában akkor lesz hasznos, amikor a hintázáskor ellazul a baba, és kinyúlnak az ujjai. Amikor már kitámaszt a labdán, eleinte ökölben lesz a keze, de minél inkább biztonságban érzi magát, a nyak, a váll és a hát izmai megerősödnek, ki fogja nyújtani és a tenyerére fog támaszkodni.
 • Tükör előtt ülve is gyakorolhatunk a babával (ültessük az ölünkbe, a hátát még megtámasztva), érjük el a tükröt váltott, majd mindkét kézzel, támasszuk rá kicsit a baba tenyerét (a tükörben lehet keresni, simogatni is a baba arcát).
 • „Repülőzhetünk” is a tükör előtt: a babát megtámasztjuk a hasánál/derekánál – stabilan megfogjuk és előre-hátra hintáztatjuk. Előre mozdulásnál érje el e tükröt a kezeivel! Érintse meg először, tartsuk ott egy kicsit a tenyereit, illetve ha már megtámasztja magát a tükrön, óvatosan húzzuk lefelé kicsit a tenyereit, így segítve a kéz lazulását, az ujjak nyújtását.
 • Természetesen a csörgők, rágókák, O-ball labdák megfogása, elengedése is sokat segít a kezek, ujjak fiziológiás mozgásainak fejlődésében.

„A tanácsok, feladatok a teljesség igénye nélkül készültek és természetesen minden gyakorló, aggódó anyukát, szülőt arra buzdítok, hogy aggályaik miatt nyugodtan forduljanak szakemberhez” – bátorítja a szülőket Shakkour Eleonóra konduktor.

(A beszélgetés következő részét a jövő héten tesszük közzé.)

Doktor24 – Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

 

Honlapunk cookie-kat használ a látogatói igény maximális kiszolgálása érdekében. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát ezen a webhelyen.
0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH