étkezés karantén

Mit és hogyan étkezzünk a karantén idején?

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos tartós otthonlét során rendkívül fontos szerepet kap a megfelelő táplálkozás. De miből mennyi tápanyagra van szüksége a gyermekeknek a különböző életkorokban? Ihász Katalin dietetikus ebben is segít, illetve a személyre szabott étkezési tanácsokon túl számos, a babák etetésével, hozzátáplálással, betegségek esetén diétás étkezéssel kapcsolatos témákban is tanácsot ad a szülőknek online távkonzultáció keretében.

Miben tud segíteni a dietetikus online?

Hozzátáplálás

Az élet a jelen helyzetben sem áll meg. Ilyenkor is el kell kezdeni a babának bevezetni az új ízeket, allergéneket, ha épp ebben az időszakban aktuális. Bátran fordulhatunk a dietetikushoz, ha nehézségeink vannak a hozzátáplálással kapcsolatban. Információkat kaphatunk arról, hogy mit, mikor, hogyan lehet bevezetni a baba étrendjébe, hogy a megfelelő immunitás kialakuljon.

Megfelelő étrend kialakítása

A karantén remek alkalom az ideális étkezési ritmus kialakítására, új ételek, élelmiszerek bevezetésének,  halogatott,  de  szükséges táplálkozási szokások megváltoztatásának, szokássá válásának időszaka.

Diéta

Fontos az eddig tartott diéta betartása a bezártság időszakában is, a napi ritmus figyelembe vételével. Ha elfogyott az ötlet, hogyan lehet változatos a menü, vásárlási praktikákkal, ételpéldákkal is várja a szülők megkeresését a dietetikus.

Étkezési zavarok

Ha csupán egy-kétféle ételt hajlandó elfogyasztani a gyerek, ne féljünk megkérdezni, mit lehet tenni, hogy ne legyen tápanyag-, és vitaminhiánya.

Túlsúly

Ha gyermekünk túlsúlyos, segítséget kaphatunk olyan étrend kialakításához, amely egészséges, laktató, de nem gyarapodik tőle a gyermek súlya.

Cukorbetegség

A cukorbetegek diétája speciális, amennyiben gyermekünkről kiderül, hogy cukorbeteg, mindenféleképpen kérjünk segítséget dietetikustól, aki elmondja, miből mennyit és mikor fogyaszthat a gyermek.

Hormonális problémák

Inzulinrezisztencia, pajzsmirigybetegség speciális diétájának összeállításában is segít a dietetikus.

Ételallergia, ételintolerancia

Bizonyos ételallergiák esetén nem elég az adott élelmiszer fogyasztását kerülni, hiszen előfordulhat keresztallergia is, azaz más ételek fogyasztása esetén is jelentkezhetnek allergiás tünetek, de bizonyos légúti allergiák esetében is előfordulhat keresztallergia. Ezekről is tud tájékoztatást adni a dietetikus.

Idegrendszeri problémák

Az ADHD-s, és autizmussal élő gyermekek állapotát is javíthatjuk megfelelő diétával. A dietetikustól ezügyben is kérhetünk tanácsokat.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

 

Honlapunk cookie-kat használ a látogatói igény maximális kiszolgálása érdekében. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát ezen a webhelyen.
0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH