asztma világnap

Asztma világnap – hazánkban közel félmillió embert érint a betegség

Világszerte legalább 300 millió asztmás küzd a betegséggel. Magyarországon 300 ezer asztmás gondozását végzik az egészségügyi intézmények, és további, körülbelül 150 ezer beteg küzd a tünetekkel, egyelőre pontos diagnózis nélkül – írja az Asztma világnapon kiadott közleményében az asztmagyógyszereket is gyártó, egyik ismert multinacionális gyógyszeripari cég. Évente 20 ezer új megbetegedést regisztrálnak hazánkban, míg világviszonylatban 100 millió új betegre számítanak a következő években. Az asztma a gyerekek között a leggyakoribb krónikus betegség.

A tapasztalatok szerint az asztmás betegek fele nem használja rendszeresen a gyógyszereit. A kezelőorvos szemével mindez azért okoz gondot, mert a terápiás céllal felírt készítmények mérséklik a légutakban időről időre kialakuló gyulladást, megelőzve ezzel a nagyobb rohamokat.

A gyermekkori asztma a legtöbb esetben kinőhető. A beteg állapotát szükséges nyomon követni, elengedhetetlen tehát a részvétel a kontrollvizsgálatokon.

A gyermekkori asztma megjelenési formái:

  • rohamszerű köhögés
  • asztmatikus hörghurutok, ismétlődő fulladások, melyek vírusfertőzés következtében jelentkeznek
  • súlyos asztma, mely során a rohamok között a gyermek akár tünetmentes is lehet
  • krónikus asztma, melyre jellemző az atópiás hajlam

Az asztma tünetei:

  • főként kilégzéskor hallható sípolás
  • szapora légvétel
  • nehézlégzés
  • légszomj

Diagnózis

A gyermekkori asztma diagnosztizálásához gyermektüdőgyógyászati vizsgálat szükséges. Ennek során részletesen kikérdezik a szülőket a gyermek betegségével kapcsolatban, amelyet allergia– és légzésfunkciós vizsgálat követ, szükség esetén kiegészítve képalkotó (röntgen) vizsgálattal.

Kezelés

A gyermektüdőgyógyász beállítja a gyermek gyógyszeres kezelését, amely két részből áll. Egyrészt a krónikus gyulladás megszüntetésére szolgáló gyulladáscsökkentő gyógyszer folyamatos alkalmazása, másrészt az esetlegesen fellépő nehézlégzés oldása.

Az asztmás gyermekek folyamatos kontrollja nagyon fontos, ennek során a gyermektüdőgyógyász nyomon követi a gyermek állapotát, és szükség szerint módosíthatja a terápiát.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

BEJELENTKEZÉS: +36 1 44 33 200
https://svabhegy.eu/oep/

Bejelentkezés online időpont foglalási rendszerünk segítségével gyorsan, közvetlenül a választott orvoshoz, várakozás nélkül, akár hétvégén vagy ünnepnapokon is az alábbi linken:
https://svabhegy.eu/oep/regisztracio-bejelentkezes-idopont-foglalashoz/

SVÁBHEGYI GYERMEKGYÓGYINTÉZET

Cím: 1037 Budapest, Bokor u. 17-21. II. emelet
Telefon: +36 1 44 33 200
Fax: +36 1 395 8363  
Email: maganrendeles@svabhegy.eu

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

 

Honlapunk cookie-kat használ a látogatói igény maximális kiszolgálása érdekében. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát ezen a webhelyen.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH