Augusztus a parlagfű és az ürömallergia szezonja – az allergológus tanácsai

Augusztusban a pollenérzékenyek számára különösen nehezek a mindennapok. Magyarországon a közel 2 millió pollenallergiás csaknem 50 százaléka a parlagfűre érzékeny, nagy többségük a parlagfűre és a fekete ürömre egyszerre. A két növény okozta allergiás reakció tünetei hasonlóak, és az év ugyanazon időszakában jelentkeznek, azonban az esetek jó részében e növények pollenjével szembeni úgynevezett keresztallergiáról van szó. Így fontos, hogy mielőbb kiderüljön, valóban mindkettőre allergiások vagyunk-e, vagy esetleg csak az egyikre! Az sem mindegy, hogy általában a tünetekre szedjük a patikában kapható gyógyszert, vagy célzott terápiát kapunk az allergológus szakorvostól a kínzó légúti tünetek okának kezelésére.

Komponens alapú allergéndiagnosztika

Az új, molekuláris vagy más néven komponens alapú allergéndiagnosztika segítségével a kétféle (parlagfű és üröm) allergia elkülöníthető egymástól! A Doktor24-Svábhegyi Gyermekgyógyintézet Allergia Centrumában nemcsak a gyermekek, hanem a felnőttek részére is elérhető már az említett komponens alapú allergéndiagnosztika. Az Európában is csak néhány centrumban elérhető vizsgálati módszer, egyetlen vérvételből, molekuláris szinten képes kimutatni az allergént és/vagy annak komponenseit. Így egészen biztosan kiderül, hogy valóban a parlagfű, vagy inkább a fekete üröm okozza – e az allergiás tüneteket. Az eddigi vizsgáló módszerek, nem minden esetben tudták elkülöníteni, hogy melyik allergén felelős valójában tünetekért. Ha nem pontos a diagnózis, akkor a tünetek a specifikus immunterápia ellenére nem csökkennek, esetleg visszatérnek, és a beteg olyan kezelést kap, amelyre valójában nincs szüksége. A pontos diagnózis a legfontosabb alapja a célzottabb, eredményesebb kezelésnek.

Ez a vizsgálati módszer természetesen nemcsak a pollen, hanem ételvalamint rovarcsípés (darázs, méh) és más, például gyógyszer allergiák esetén is kiválóan alkalmazható.

Intézetünkben az általános orvosi vizsgálat a TB által támogatott. Az új diagnosztikai eljárás komponensenként 4300 Forintba kerül (egy beteg esetén általában 2-3 komponens vizsgálata hoz biztos eredményt).

IDŐPONT EGYEZTETÉS RENDELÉSEINKRE: +36 1 44 33 200

SVÁBHEGYI GYERMEKGYÓGYINTÉZET

Cím: 1037 Budapest, Bokor u. 17-21. II. emelet
Telefon: +36 1 44 33 200
Fax: +36 1 395 8363
Email: ugyfelszolgalat@svabhegy.eu

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

Honlapunk cookie-kat használ a látogatói igény maximális kiszolgálása érdekében. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát ezen a webhelyen.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH