asztma kezelése

Az asztma kezelése, gondozása

A gyermekkor leggyakoribb krónikus betegsége az asztma, melynek alapja a krónikus légúti gyulladás, és ennek következtében kialakuló hörgő-túlérzékenység (hiperreaktivitás). Dr. Zsolnai Gyöngyi gyermektüdőgyógyász írása a betegségről és a gondos orvos által felügyelt asztma kezelés szükségességéről.

Asztma – a krónikus betegség

A túlérzékeny hörgők különböző provokáló tényezőkre hörgőgörccsel, a hörgő nyálkahártyájának duzzanatával és sűrű, tapadós váladék termelésével reagálnak.

Ezek a változások okozzák a változó intenzitású, visszatérő, sípoló, nehezített légzést, a mellkasi nyomás- vagy szorítás érzést, az erőteljes (gyermekeknél sokszor hányásig fokozódó) köhögést leginkább éjjel, vagy a hajnali órákban.  Provokáló tényező lehet a fizikai terhelés, nevetés, légúti vírusfertőzés, dohányfüst, szmog, allergiásoknál allergénnel való találkozás.

Az asztma gyanúját a fenti klinikai tünetek vetik fel, és ekkor javasolt a gyermektüdőgyógyászati vizsgálat.

Asztma diagnózisa

A diagnózis felállítása a jellemző tünetek, az esetleges családi halmozódás, allergiás asztma esetén az allergia igazolása, 5- 6 éves kortól a jellemző légzésfunkciós eltérések, illetve hasonló tünetet okozó egyéb kórképek kizárása alapján történik.

Asztma kezelése

Az asztma kezelése során leggyakrabban inhalatív (belélegzős) gyógyszereket alkalmazunk, így kis adagokkal, és a lehető legkevesebb mellékhatással érhetjük el az optimális hatást. Gyermekeknél különösen fontos, hogy személyre szabottan válasszuk ki a gyógyszer belégzéséhez az életkornak megfelelő eszközt. Ennek használatát a szülőknek és az együttműködésre alkalmas életkortól a gyermeknek is jól kell ismernie, hiszen csak helyes technikával juthat a megfelelő gyógyszer a hörgőkbe, ahol hatnia kell.

A szakorvos az asztma súlyossága alapján állítja fel a kezelési tervet, vagyis attól függően, hogy milyen gyakran és milyen súlyos tünetek jelentkeznek.

A ritkán jelentkező, hörgőtágítóra jól reagáló tünetek esetén legtöbbször csak „rohamoldó” ( hörgőtágító) készenlétre van szükség, melyet akut asztmás tünetek esetén a gyógyulásig kell alkalmazni.

A gyógyszer terápia!

Gyakori vagy súlyos asztmás tünetek esetén megelőző (fenntartó) gyógyszer beállítására kerül sor, a gyakori tüneteket okozó krónikus légúti gyulladás megszüntetésére. Ezt a szintén egyedileg választott belélegzős vagy szájon át adott gyógyszert a tünetmentes időszakban is alkalmazni kell. Az asztmás tünetek jelentkezése idején ezt a kezelést kell kiegészíteni a hörgőtágító használatával a hörgőgörcs oldása céljából.

A megelőző kezelés célja, hogy minél ritkábban, és csak enyhe formában jelentkezzenek az asztmás tünetek valamint, hogy az asztmás gyermeknek is a lehető legkevesebb korlátozással biztosítsunk teljes, jó minőségű életet. Az asztmás gyermek gondozásának célja, hogy ezt a lehető legkevesebb gyógyszerrel érjük el és tartsuk fenn.

Fontos a rendszeres kontroll!

A beállított kezelés hatását 1-3 hónap múlva kontroll vizsgálat során kell értékelnünk. Ehhez fontos, hogy a 2 vizit közti időben a tünetekről és a rohamoldó használat gyakoriságáról, a tüneteket provokáló helyzetekről a szülő vagy a gyermek tüneti naplót vezessen, hogy az állapotváltozás objektíven lemérhető legyen. A kontroll vizsgálat során csak ezek ismeretében tudunk jól dönteni a kezelés hatékonyságáról, esetlegesen az adag csökkentéséről, nem kellő hatás esetén a terápia kiegészítéséről, vagy éppen a további vizsgálatok szükségességéről.

Egy bevált, jó hatású megelőző asztma kezelés mellett is rendszeres szakorvosi ellenőrzésre (gondozásra) van szükség, általában 3-6 havonta.

Fontos tudni, hogy az állandó, megelőző asztma kezelés csak a szakorvos javaslatára hagyható el!

A felírt terápiától eltérni nem szabad!

Megtévesztő lehet a szülő vagy az asztmás beteg számára a jól megválasztott terápia melletti tünetmentesség. Sokan ilyenkor úgy gondolják, a gyógyszer további használata felesleges, és elhagyják. Mivel nem akut hatású gyógyszerről, hanem egy tartós használat melletti gyulladáscsökkentőről van szó, 1-2 adag kimaradása feltétlenül még nem okoz panaszt. Azonban a légutak gyulladása fokozatosan visszatér, és fokozatosan vagy adott provokáló tényezőre akár váratlanul ismét súlyos tünetek jelentkeznek.

Ugyanígy megtévesztő lehet a gyermekek esetében gyakran észlelt nyári tünetmentesség, hiszen gyermekkorban a légúti vírusfertőzések az asztmás epizódok fő provokáló tényezői. Ha a nyári tünetmentességet az asztma gyógyulásának tartva orvosi javaslat nélkül kerül sor a gyógyszerelhagyásra, szintén váratlanul, akár súlyos formában térhetnek vissza az asztmás tünetek.

Ezen visszaeséseket jó eséllyel elkerülhetjük a rendszeres szakorvosi kontrollokkal, hiszen a gyermeket, és asztmájának sajátosságait jól ismerő gondozó orvos tud csak megfelelően dönteni a kezelés további lépéseiről, és az esetleges gyógyszerelhagyásról is.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

BEJELENTKEZÉS: +36 1 44 33 200
https://svabhegy.eu/oep/

Bejelentkezés online időpont foglalási rendszerünk segítségével gyorsan, közvetlenül a választott orvoshoz, várakozás nélkül, akár hétvégén vagy ünnepnapokon is az alábbi linken:
https://svabhegy.eu/oep/regisztracio-bejelentkezes-idopont-foglalashoz/

SVÁBHEGYI GYERMEKGYÓGYINTÉZET

Cím: 1037 Budapest, Bokor u. 17-21. II. emelet
Telefon: +36 1 44 33 200
Fax: +36 1 395 8363  
Email: maganrendeles@svabhegy.eu

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

 

Honlapunk cookie-kat használ a látogatói igény maximális kiszolgálása érdekében. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát ezen a webhelyen.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH