Az orvos lelki támaszt is nyújt a bajban – amikor az orvos megnyugtató szavai szükségesek

Amikor az orvos megnyugtató szavai szükségesek – segítünk!

Kedves Szülők!

Ismert tény, hogy igen sok betegség esetén a beteg állapotának romlásában szerepet játszik a stressz. Ilyen a többi között az asztma, allergia, szénanátha, ekcéma is. Hogyan kaphatunk segítséget most, a koronavírus-járvány idején, ha erősödnek a gyermek tünetei? Hiszen megváltoztak a körülményeink az elmúlt hetekben, óhatatlanul több feszültség keletkezhet családon belül is az összezártság élményétől, a feladatok torlódásától, az egybefolyó hetek egyhangúságától. Dr. Göndöcs Rita gyermektüdőgyógyászt kérdeztük a gyógyításról a járvány időszakában.

A helyzet nemcsak a járvány miatt okozhat bizonytalanságot nekünk szülőknek, nagyszülőknek. Nyakunkon a pollenszezon, most virágzik a nyírfa, de jön a penész, a fű, majd a gyomok is, és ott az örök poratka, melyek allergiás tünetei is súlyosbodhatnak ebben a rendkívüli, mindenki számára ismeretlen lelki helyzetben.

Nem vagyunk egyedül!

Fontos tudatosítani magunkban, hogy nem vagyunk egyedül ebben a nehéz helyzetben sem. Bár a személyes orvos-beteg találkozókra még várni kell egy kicsit, de a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet szakorvosai számos területen elérhetők online rendeléseken (mind TB-támogatott, mind magánrendelés keretein belül). Az online távkonzultáció során nemcsak a korábbi leletek átnézésére, a jelenlegi állapot felmérésére, a kezelési mód megbeszélésére van lehetőség, az orvosi konzultáció a biztonságérzetet is növeli, kezeli a szülők, nagyszülők vagy nagyobb gyermek esetleges aggodalmát, és igyekszik megnyugtatni a családot.

Hogyan működik az online rendelés?

Orvosaink számítógépére ugyanazt a medikai programot telepítettük, mint amit a rendelőben is használnak, így kis pácienseink teljes betegségtörténetéhez hozzáférnek otthonukban is. Az online kapcsolat előtt az orvos átnézi a korábbi leleteket és eredményeket, így számára is frissítettnformációk birtokában várja a páciens megbeszélt időpontban történő bejelentkezését.

Időpontot a már ismert +36 1 44 33 200-as telefonszámon lehet kérni recepciós munkatársainktól, akik e-mailben elküldik a linket, melyre a megbeszélt időpontban kattintva létrejön a kapcsolat, így az orvos és a páciens látják és hallják egymást valós időben.

 „Eddig már sok kontrollra előjegyzett, majd a járvány miatt átmenetileg lemondott, majd online konzultációra visszahívott beteg kapcsán mondhatom, hogy nagyon jó lehetőség – látom, hallom a beteget, átbeszélhetjük az utolsó kontroll óta eltelt időszakot, ha szükséges, a gyógyszerelésen változtatunk, esetleg az eszközhasználatot is gyakoroljuk. Ha aktuálisan panaszos a gyermek, látom, hallom. Ha nincsenek panaszok, a szülő mégis aggasztó jeleket tapasztal, megbeszéljük, hogy esetleg hangrögzítést követően a későbbiekben e-mailben elküldi a számára zavaró tüneteket. Egy későbbi időpontban pedig online megbeszéljük azok hátterét” – mesél dr. Göndöcs Rita gyermektüdőgyógyász a tapasztalatairól.

Receptet is felírunk, ha szükséges

Orvosaink hozzáférnek az e-recept felírásához szükséges rendszerhez is, azaz ha szükséges, fel tudnak írni receptet, amely a „felhőbe” kerül, a szülő pedig a gyógyszertárban TAJ-szám alapján válthatja ki a felírt gyógyszereket. Az online vizitet követően „online konzultációs leletet”, szükség szerint szakorvosi javaslatot is küldünk a korábban megadott e-mail címre.

Régi és új pácienseket is fogadunk

A Svábhegyi Gyermekgyógyintézetben nemcsak az intézetben korábban már járt kis betegeink kontrollvizsgálatát végezzük online távkonzultáció keretén belül, lehetőség van új páciensek jelentkezésére is.

Szeretettel várjuk bejelentkezéseiket online távkonzultációinkra a +36 1 44 33 200-as telefonszámon. Online konzultációinkról és elérhető orvosainkról ebben a cikkben tájékozódhat.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

 

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH