Bedugult a gyermek orra?

Az őszi-téli időszakban gyakoriak a felső légúti megbetegedések. Ha nem múló orrdugulás, vissza-visszatérő torokfájás és köhögés jelentkezik a gyermeknél, nem biztos, hogy különböző kórokozók okozzák a tüneteket, elképzelhető, hogy a panaszok hátterében penészgomba allergia áll.

Az őszi, nyirkos időjárás különösen kedvez a penészgomba elszaporodásának. Míg beltéren a nedves falakon telepedik meg a penészgomba, addig kültéren a nedves avarban, fűben szaporodik el. A napsütés hatására a gombaspórák a levegőbe kerülnek, és az arra érzékenyeknél okoznak tüneteket.

Bedugult orr, köhögés, torokfájás

A penészgomba az arra érzékenyeknél orrdugulást, torokszárazságot és torokfájást okoz, de a bedugult orr is jellemző tünet.

Allergia-teszt

A penészgomba allergia a hagyományos Prick-teszttel is kimutatható, de vérvizsgálattal is lehet igazolni, ha valaki érzékeny a penészgombára.

Megoldás

Ha a penészgomba allergia diagnózisát felállították, elkezdődhet a terápia. Ez hasonló például az egyéb pollenek, vagy a poratka allergia esetében alkalmazott kezeléshez: antihisztamin készítmények vagy úgynevezett allergénspecifikus immunterápiás kezelés jöhet szóba. Az immunterápiás kezelés során az allergénhez szoktatják hozzá a szervezetet: egyre emelkedő töménységben adagolják az allergént (jelen esetben a penészgomba kivonatát), míg az immunrendszer hozzá nem szokik, és nem reagál allergiás tünetekkel. (Ez utóbbi kezelést a TB nem finanszírozza, azonban intézetünkben elérhető!)

Figyeljük a gyermeket!

Amennyiben tehát a gyermek gyakran köhög, kapar a torka, és bedugult orrán nem igazán kap levegőt, és a fül-orr-gégészeti problémákat kizártuk, érdemes allergológus szakorvoshoz fordulni, hogy kiderüljön: a tünetek hátterében nem penészgomba allergia áll-e.

SVÁBHEGYI GYERMEKGYÓGYINTÉZET

Cím: 1037 Budapest, Bokor u. 17-21. II. emelet
Telefon: +36 1 44 33 200
Fax: +36 1 395 8363  
Email: maganrendeles@svabhegy.eu

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

 

Honlapunk cookie-kat használ a látogatói igény maximális kiszolgálása érdekében. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát ezen a webhelyen.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH