keresztallergia

Ételallergia – keresztallergia: jó ha tudjuk, mit ehet a gyerek külföldön

Vajon véletlen, hogy a nyaralás alkalmával jelentkezik először, vagy a megszokottnál erősebb az ételallergia valamelyik tünete? Honnan tudjuk, hogy valóban arra a bizonyos fűszerre, gyümölcsre, vagy a még előtte soha nem fogyasztott élelmiszerre allergiás a gyermek, vagy akár az egész család? Miért jelent kevesebb veszélyt az a keresztallergia néven emlegetett jelenség, amikor pollenallergiához társul valamely ételallergia? A kérdésekre dr. Csáki Csilla a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet allergológus szakorvosa válaszol.

Keresztallergia – amikor a fehérje becsapja az immunrendszert

– A legfontosabb tanács, hogy külföldi, esetleges egzotikus országba tervezett nyaralás előtt, ha valaki tudja, hogy élelmiszer- és/vagy pollenallergiás van a családban, nézzen utána, melyek az adott ország legjellemzőbb élelmiszerei, gyümölcsei, fűszerei. Ha szükségesnek látja, nyomtassa ki az esetlegesen gondot okozó élelmiszer allergének listáját, akár a keresztallergiát kiváltó allergénekkel együtt, és tudatosan kerülje ezeket az ételeket. Mondok egy példát : a nyírfa pollenre allergiások esetén a pollenszezonban, a máskor jól tolerált, leggyakoribb gyümölcsökre, pl. alma, körte, őszibarack is kiváltódhatnak allergiás tünetek. Ennek oka, hogy a légúti allergének, pl. a virágporok és a különböző élelmiszerek többféle azonos típusú fehérjét tartalmaznak. Ezek a fehérjék „becsapják” immunrendszerünket, és így fordulhat elő, hogy olyan élelmiszerek is allergiás tünetet válthatnak ki, amelyeket még soha nem fogyasztottunk, illetve amelyekre az allergiavizsgálat szerint nem vagyunk allergiásak.

Például a poratkára allergiás egyén élete első tengeri rák fogyasztásakor heves allergiás reakció jelentkezhet – hívja fel a figyelmet a váratlan helyzetre dr. Csáki Csilla.

Keresztallergia – jelentkező tünetek

A keresztallergia jellemzően úgynevezett orális allergia szindrómát, száj körüli kipirosodást, ajak-, nyelvduzzanatot vált ki, és csak igen ritkán okoz kiterjedtebb tüneteket. Leginkább nyers zöldségek, gyümölcsök és rákfélék okoznak panaszt. A főtt zöldségek legtöbb esetben már jól tolerálhatóak a szervezet számára, ugyanis főzéssel a keresztallergének nagyrészt elbomlanak, így a hőkezelt, keresztallergiára gyanús élelmiszereket pozitív allergiateszt esetében sem kell feltétlenül kihagynunk az étrendünkből.

Szülőként fontos tudnunk, hogy nem okolhatjuk feltétlenül a keresztallergéneket gyermekünk krónikus hasfájásért, hasmenéséért, ekcémájáért, visszatérő csalánkiütéséért.

Más a helyzet valódi élelmiszer-allergia esetén. Ekkor teljes mértékben indokolt az adott élelmiszer fogyasztásának tilalma. Valódi ételallergia esetén pl. a súlyos allergiás reakcióra hajlamos egyéneknél, a földimogyoró még a nyelést megelőzően, pici adag szájba kerülésekor is általános tünetekkel, légszomjjal, eszméletvesztéssel járó, életveszélyes anafilaxiás reakciót válthat ki. Ez a heves reakció nem fordul elő gyakran, azonban lényeges, hogy akinél ilyen reakció fordult már elő, vagy allergológiai kivizsgálás alapján igazolódott a súlyos allergiás reakcióra való hajlam, vigye magával az allergológus szakorvos által felírt, életmentő, adrenalin tartalmú autoinjektort.

KERESZTALLERGIA KISLEXIKON

Az alábbi táblázatban összegyűjtöttük az ismert és kevésbé ismert pollen-élelmiszer keresztallergiákat, amelyek allergiás reakciókat válthatnak ki az arra érzékeny gyermek vagy felnőtt betegeknél. Mire kell tehát figyelni, ha parlagfű, fekete üröm, nyírfa, pázsitfű, poratka, latex (gumi) egzotikus gyümölcs allergiáról tudunk? Milyen pollen-élelmiszer keresztallergiás reakciók léphetnek fel?

A beteg által ismert, korábban diagnosztizált allergia A beteg számára ismert keresztallergén lehet A beteg számára nem ismert, de keresztallergén lehet
parlagfű allergiások görögdinnye, sárgadinnye, uborka, banán, cukkini avokádó, mangó, füge
fekete üröm allergiások indiai konyha: zeller, petrezselyem, indiai konyha: ánizs, koriander
nyírfapollen allergiások alma, őszibarack, cseresznye, szilva kókuszdió, kiwi, egyéb dió- és mogyorófélék
poratka allergiások tengeri rákok
latex (gumi) allergiások egzotikus gyümölcsök, füge, kiwi, mangó, avokádó

Mit tehetünk, hogy megelőzzük a kellemetlen élményeket?

– Ételallergiára utaló tünetek jelentkezése (pl. ajakduzzanat, száj körüli csalánkiütés) esetén utazástól függetlenül is javasoljuk, hogy keressenek fel allergológus szakorvost a részletes kivizsgálás érdekében (pollenek, ételallergia vizsgálatok). Akár bőr, akár légútiak, akár emésztőszerviek a tünetek, mindig járjunk utána, konkrétan mire vagyunk allergiásak. Az allergiavizsgálatokból kiderül egyrészt, mely élelmiszereket kell feltétlenül kerülnünk, illetve megtudhatjuk, milyen keresztallergiákra kell számítanunk.

– Ha az ételallergia-teszt több, mint 2-3 élelmiszernél pozitív, az már utalhat arra, hogy nagy valószínűséggel a légúti panelben is lesz pozitivitás, és gondolnunk kell a keresztallergiákra. A talált légúti allergiákat összefüggésbe hozhatjuk az ismert keresztallergénekkel, így felkészíthetjük a szülőket, vagy a felnőtt beteget arra, hogy a pollen-étel keresztreakciók (pl. nyírfa-alma keresztallergia) milyen eséllyel fordulhat elő, mire szükséges figyelni és hogyan lehet elkerülni, hogy a kellemes nyaralás kellemetlen élményekkel társuljon. Az új, Európában is csak néhány egészségügyi centrumban elérhető, úgynevezett molekuláris, vagy komponens alapú diagnosztika (CRD) segítségével ma már igen pontosan meg tudjuk határozni az allergia okát, vagyis azt, hogy az allergének melyik komponensére érzékeny a beteg. Így az is előre meghatározható, milyen súlyosságú reakciót válthat ki az adott szervezetből. Mindemellett a célzott kezelés is eredményesebb, így a pontos diagnózis birtokában már igazán felkészülten vághatunk neki a következő utazásunknak – hangsúlyozza dr. Csáki Csilla allergológus.

– Fontos az is, hogy ha már tudjuk, mire allergiás a gyermekünk, vagy mi magunk, semmiképpen ne felejtsük otthon a szokásos antihisztamin tartalmú allergiagyógyszereket, vagy súlyosabb reakcióhajlam esetén az önbelövő adrenalin injekciót, még akkor sem, ha már régóta nem volt rá szükség! – teszi hozzá a Svábhegyi gyermekgyógyintézet allergológus szakorvosa, dr. Csáki Csilla.

BEJELENTKEZÉS: +36 1 44 33 200
https://svabhegy.eu/oep/

Bejelentkezés online időpont foglalási rendszerünk segítségével gyorsan, közvetlenül a választott orvoshoz, várakozás nélkül, akár hétvégén vagy ünnepnapokon is az alábbi linken:
https://svabhegy.eu/oep/regisztracio-bejelentkezes-idopont-foglalashoz/

SVÁBHEGYI GYERMEKGYÓGYINTÉZET

Cím: 1037 Budapest, Bokor u. 17-21. II. emelet
Telefon: +36 1 44 33 200
Fax: +36 1 395 8363  
Email: maganrendeles@svabhegy.eu

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

 

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH