allergén ételkomponens

Mi zajlik a szervezetben, amikor allergén ételkomponenssel találkozik a bélrendszer?

Ételallergia: mi zajlik a szervezetben, amikor allergén ételkomponenssel találkozik a bélrendszer? Azaz: hogyan aktiválódik vagy adhat téves választ az immunrendszerünk?

Minden egyén bélrendszere számára más és más étel, akár étel-adalékanyag jelenthet allergént vagy nem tolerált ételkomponenst.

Hogy mitől lesz a bélbe bejutott ételkomponens fehérjéből a szervezet számára allergén, melyre allergiás reakcióval válaszol, azt számos tényező befolyásolja, így a bél immunrendszere, a mikrokörnyezeti tényezők a bélben, az egyén genetikája és immunstátusza és persze befolyásolja az étel fehérjekomponensének a szerkezete és tulajdonságai. Az alábbi cikkben igen részletesen, szemléletesen igyekszünk tájékoztatást adni arról a bonyolult folyamatról, amely az ételallergiás tüneteket kiválthatja az arra érzékeny gyermekek, felnőttek esetében.

A bélnyálkahártyához kapcsolt immunrendszer

Szervezetünk bélrendszere számos feladatot lát el. Részt vállal a tápanyagok emésztésében, felszívódásában, de jelentős szerepe van az immunrendszer érésében és működésében is, így befolyásolja, hogy az étel egy-egy fehérjekomponense allergén lesz-e az egyén számára vagy sem.  A GALT (Gut-Associated Lymphoid Tissue), azaz a bélhez kapcsolt immunrendszer, melynek sejtjei és a sejtek által termelt anyagok, molekulák, hormonszerű fehérjék, sejtek közötti jelátvivők (citokinek) a véráram révén a szervezet minden részéhez eljutnak, és speciális információkat közvetítenek. A bélnyálkahártyához kapcsolt immunrendszer kiemelt jelentőségű, hiszen azon fehérvérsejtek (lymphocyták), melyek a védekezéshez szükséges immunglobulinokat termelik, szintén itt helyezkednek el.

Első és második „védelmi vonal”

A szervezet a vékonybél-nyálkahártya nagy felületén keresztül találkozik a külvilágból tápanyag formájában bejutó antigénekkel/allergénekkel.  A bélrendszer immunműködésének egyik feladata, hogy a bejutó antigéneket, potenciális allergéneket semlegesítse. A bélben, a bélnyálkahártya váladékában megtalálhatók az úgynevezett szekretoros IgA és IgM molekulák, melyek olyan, immunsejtek által termelt antitestek (ellenanyagok), amelyek kötődnek a bélcsatornába bekerülő, különböző fehérjekomponensekkel. A kötődés révén ezek az antigének, potenciális allergének semlegesítődnek, így már nem tudnak létrehozni immunreakciót, azaz allergiás reakciót sem. Ez a szervezet első védelmi reakciója. A bélnyálkahártyában történik az úgynevezett immunelimináció, amikor a bélből a bélnyálkahártyán már átjutott, vagyis felszívódott idegen anyagok semlegesítése folyik, ez az antigénekkel, potenciális allergénekkel szembeni második védelmi vonal.

Hogyan aktiválódik a bélfal immunrendszere?

Amikor a béllumenből egy makromolekula a bélnyálkahártya felszínén található, úgynevezett „M” sejten keresztül bekerül a bélnyálkahártyába, akkor a molekula antigénje először találkozik az immunrendszer egyes sejtjeivel (limpfocytákkal és macrofágokkal). Ezekben a sejtekben a makromolekulák kisebb részekre esnek szét és az antigén komponensük a sejtfelszínre kerül, így az adott antigén „bemutatkozik” az immunrendszernek. A bemutatkozás során az antigén kompatibilis kell, hogy legyen az immunrendszer más típusú, más feladatot ellátó sejtjein lévő molekulákkal (ezen molekulák az MHC-II molekulák, fehérjék, melyek típusa minden egyénben genetikailag meghatározott).  Amennyiben az MHC-II molekula és a bejutott és feldolgozott antigén egymással kompatibilis, és a folyamatot egyéb tényezők is segítik, akkor az immunrendszer aktiválódik és az adott antigénnel szemben specifikus immunsejteket, illetve az adott antigénre specifikus immunmolekulákat termelő sejteket hoz létre. Ez a reakció megy végbe, amikor a szervezetünk először találkozik az antigénnel, potenciális allergénnel. Ezt az első találkozást, az immunrendszer aktivációját az adott antigénnel szemben, primingnek nevezzük. Ennek során allergiás klinikai tünet még nem jelentkezik, de úgynevezett memória immunsejtek jönnek létre, amelyek specifikusak az adott antigénre.

Az immunsejteknek több csoportja különíthető el, attól függően, hogy milyen jelátvivő anyagokat (citokineket) termelnek. A termelt citokinek típusainak függvényében dől el majd később, hogy az adott antigénnel, potenciális allergénnel való ismételt találkozás során létrejövő reakció allergiás reakció lesz, vagy ellenkezőleg, tolerancia alakul ki az antigénnel szemben. Atópiás, allergiára hajlamos egyéneknél vagy kóros környezeti tényezők mellett IL-4 és IL-5 típusú citokint termelő, úgynevezett Th2-es típusú fehérvérsejtek aktiválódnak, melyek IgE (allergiás típusú ellenanyag) termelést eredményeznek és I. típusú, azonnali allergiás reakciót hoznak létre, így kialakul az ételallergia.

Dr. Somogyi Éva
Allergológus, csecsemő –és gyermekgyógyász

IDŐPONT EGYEZTETÉS RENDELÉSEINKRE: +36 1 44 33 200

SVÁBHEGYI GYERMEKGYÓGYINTÉZET

Cím: 1037 Budapest, Bokor u. 17-21. II. emelet
Telefon: +36 1 44 33 200
Fax: +36 1 395 8363  
Email: gondoskodas@svabhegy.eu

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH