ételallergia

Ételallergia vagy ételintolerancia?

Honnan tudhatjuk, hogy mi a különbség? Mindkettő más-más segítséget, terápiát, kíván. Ami mégis közös bennük, hogy mindkét esetben szükséges a szakorvosi kivizsgálás!

Milyen tünetek utalhatnak táplálékallergiára?

Vezető tünetek lehetnek a táplálék elfogyasztását követő hasmenés, hasfájás, puffadás, hasi diszkomfort érzés, csecsemőknél véres széklet, súlyállás.

Csecsemő és kisededkorban a táplálékallergia gyakran bőrtüneteket, ritkábban légúti tüneteket is okozhat. A bőrtünetek ekcémás bőrelváltozásként, csalánkiütésként jelentkeznek, míg légúti tünetként orrfolyás, visszatérő felső légúti hurut, asztmatikus hörghurut léphetnek fel. Szerencsére ritkán, életveszélyes, ún. anafilaxiás sokk is lehet a táplálékallergia következménye, ez leggyakrabban földimogyoró-allergia esetében fordul elő.

Táplálékintolerancia a táplálékallergiához hasonló tünetek jelentkezhetnek már csecsemőknél is. Ilyen tünetek a görcsös hasfájás, hasmenés, haspuffadás, gyakori bukások, nehéz etethetőség, bőrkiütések, bőrpirosodás, makacs székrekedés, rossz alvás, állandó éjszakai felsírás, ébredés. A betegség hátterében az adott táplálékot lebontó enzim hiánya vagy éretlensége áll, tehát nem allergiás mechanizmusú túlérzékenységi reakcióról van szó. Az ételintolerancia tüneteinek megjelenése dózisfüggő, nagyobb mennyiségeket nem, míg kisebbeket tolerálhat a baba vagy akár a nagyobb gyermek szervezete.

Mi válthatja ki az ételallergiát?

Leginkább a tehéntejfehérje váltja ki az allergiás mechanizmussal kialakuló tüneteket. Azonban szójafehérjét, tojást, halat, földimogyorót, mogyorót, diót, ételszínezéket és tartósítószert tartalmazó étel, ital fogyasztása is okozhat panaszokat. Mivel a táplálékallergia a vékonybélbolyhok károsodását idézi elő, amely további gondokat okoz a szervezetben, a legfontosabb, hogy az első tüneteknél forduljunk allergológus szakorvoshoz.

Új, XXI. századi diagnosztika

Az új, molekuláris vagy más néven komponens alapú allergaidiagnosztikai eljárás abban segít, hogy minél pontosabban lehessen meghatározni, hogy a táplálék mely molekulája felelős a tünetekért. Ha ez azonosítható, akkor megállapítható, hogy szükséges-e a szigorú diéta, vagy a beteg a panaszt okozó ételt kisebb mennyiségekben, vagy hőkezelve (főzve, sütve) fogyaszthatja. További információt jelenthet a betegnek, hogy az ételallergén elfogyasztása milyen fokban lehet veszélyes számára: például a már említett földimogyoró-allergia esetén fennáll-e az életet is veszélyeztető anafilaxiás sokk lehetősége.

A Svábhegyi Gyermekgyógyintézet Allergia Centrumában nemcsak a gyermekek, hanem a felnőttek részére is elérhető már az említett komponens alapú vagy molekuláris allergiadiagnosztika. Az Európában is csak néhány centrumban elérhető vizsgálati módszer, egyetlen vérvételből, molekuláris szinten képes kimutatni a panaszokat okozó allergént és/vagy annak komponenseit. A pontos diagnózis az alapja a célzott, és eredményes kezelésnek.

Ez a vizsgálati módszer természetesen nemcsak az étel-, hanem a pollen-, valamint rovarcsípés (darázs, méh) allergia diagnosztikája során is alkalmazható. A vizsgálat keresztallergiák kimutatására is alkalmas. Például parlagfű és üröm keresztallergia esetében, ha nem pontosítjuk a diagnózist, akkor a tünetek a specifikus immunterápia (deszenzibilizálás) ellenére nem csökkennek, esetleg visszatérnek, és a beteg olyan gyógyszeres kezelést kap, amely nem lesz számára kellően eredményes.

Allergológus orvosaink – OEP rendelésen: https://svabhegy.eu/oep/gyermekorvosaink/

Magánrendelésen felnőttek számára is:

dr. Csáki Csilla
dr. Dobra Gergely
dr. Kovács Lajos

IDŐPONT EGYEZTETÉS RENDELÉSEINKRE: +36 1 44 33 200

Bejelentkezés online időpont foglalási rendszerünk segítségével gyorsan, közvetlenül a választott orvoshoz, várakozás nélkül, akár hétvégén vagy ünnepnapokon is az alábbi linken:
https://svabhegy.eu/oep/regisztracio-bejelentkezes-idopont-foglalashoz/

SVÁBHEGYI GYERMEKGYÓGYINTÉZET

Cím: 1037 Budapest, Bokor u. 17-21. II. emelet
Telefon: +36 1 44 33 200
Fax: +36 1 395 8363  
Email: maganrendeles@svabhegy.eu

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

Az ételallergiáról többet – kacsolódó cikkeink:
https://svabhegy.eu/oep/az-allergias-betegek-kivizsgalasanak-jelentosege/
https://svabhegy.eu/oep/etelallergia-tej-tojas-szoja-buzafeherje-olajos-magvak/
https://svabhegy.eu/oep/etelallergia-keresztallergia-jo-ha-tudjuk-mit-ehet-a-gyerek-kulfoldon/
https://svabhegy.eu/oep/etelallergia-mi-zajlik-a-szervezetben-amikor-allergen-etelkomponenssel-talalkozik-a-belrendszer
https://svabhegy.eu/oep/miert-fontos-a-csecsemo-hozzataplalasaban-a-fokozatossag/

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH