Figyelem! Kezdődik az allergiaszezon!

A mogyoró tél végén virágozni kezd, pollenje már februárban megjelenhet a levegőben, panaszt okozva az arra érzékenyeknél. Márciusban a nyírfa és az égerfa pollenjei is kimutathatók a levegőben, és tavasszal megjelennek még a szilfa, a fűzfa, a kőrisfa, a bükkfa és a tölgyfa pollenjei is. A pázsitfélék májustól egészen nyárig okozhatnak kellemetlen tüneteket az allergiásoknak, a csalán egészen októberig megtalálható, augusztusban pedig a fekete üröm és a parlagfű „támad”.

Az allergia tünetei

Az allergia (amely az immunrendszer túlzott reakciója bizonyos anyagokra) legjellemzőbb tünetei a szemviszketés, bedugult orr, visszatérő köhögés, könnyezés, éjszakai nyugtalan alvás.

Keresztallergia

Érdemes tudni, hogy amikor a nyírfa pollenjei megtalálhatók a levegőben, az erre allergiásoknál megjelenhetnek száj körüli vagy szájban jelentkező tünetek is (orális allergia szindróma) egyes gyümölcsök fogyasztásakor. Ilyen tünetek például a nyelvviszketés vagy a garat kaparása. A jelenség oka az, hogy a nyírfapollen allergénje bizonyos gyümölcsök szerkezetéhez nagyon hasonló, ezek fogyasztásakor keresztreakció jön létre az allergénjükkel szemben.

Orális allergia szindrómát okozó gyümölcsök például a szilva, és egyéb csonthéjas gyümölcsök, az alma, és akár a mogyoróval is keresztreagálhat.

Amennyiben a gyermeknél mutatkoznak ilyen tünetek, érdemes nyírfapollen-szezon idején kerülnie ezen gyümölcsök fogyasztását.


Készüljünk fel!

A hamarosan induló allergiaszezon könnyebbé tehető, ha időben felkészülünk rá. Allergiagyanú esetén a legfőbb feladat az allergia okának felderítése, a panaszokat okozó allergének kimutatása. Rendelőnkben a legmodernebb diagnosztikai és kezelési módszereket használjuk annak érdekében, hogy minél pontosabban és gyorsabban fény derüljön az allergia okára. Elérhető általunk az úgynevezett molekuláris, vagy komponens alapú diagnosztika, mellyel pontosan meghatározható az allergén, az ismeretek birtokában pedig célzottá válik a kezelés.

Kezelés

Légúti allergiák esetén egyre nagyobb terepet kap az immunterápia is, mely rendszeres orvosi ellenőrzés és irányítás mellett akár otthonunkban is végezhető.

Allergiavizsgálat előtt

Mielőtt bejelentkeznénk allergiavizsgálatra, fontos, hogy antihisztamin tartalmú gyógyszereket a vizsgálat előtt hét napig ne használjunk, különben a vizsgálati eredmény nem lesz értékelhető.

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

 

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH