folyadékpótlás gyermekkorban

Folyadékpótlás gyermekkorban

Folyadékpótlás gyermekkorban – hogy ne száradjon ki a gyermek

Ha a gyermek bágyadt, sokkal többet alszik, nehezebben ébreszthető, azonban egyéb tünete, panasza nincs, akkor gondolnunk kell arra is, hogy esetleg keveset ivott. A szervezet ugyanis jelezheti így a nem megfelelő folyadékbevitelt. Az általános állapot, a kedély romlása, az energiaszint csökkenése, kiváló mutatója annak, hogy valami probléma van. Mennyi egy gyermek napi folyadékigénye, és hogyan tudjuk pótolni a folyadékot? Milyen tüneteket vehetünk észre, ha a gyermekünk kezd kiszáradni? Dr. Bánfi Andrea, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet szakmai vezetője válaszolt a sok szülőt érdeklő kérdésekre.

Miért fontos a megfelelő folyadékbevitel?

A testünkben lévő víz a különböző életfolyamatok működéséhez szükséges. Tehát ha abból kevesebb áll rendelkezése a szervezetünkben, akkor az élettani folyamatok, a sejtanyagcsere nem tud tökéletesen megvalósulni. Így, amikor a szervezet kiszárad, folyadékhiányos, és a sejtanyagcsere zavart szenved, az különböző klinikai tüneteket eredményez.

Napi ajánlott folyadékmennyiség

A táblázatban látható a gyermekek átlagos napi folyadékszükséglete. Mindenképpen több az igény hőségben, illetve lázas állapot, hasmenés, hányás, vagy ezen tényezők együttes fennállása esetén.

A szervezetünk egy ideig képes kompenzálni a folyadékhiányt. Minél kisebb a gyermek, annál kisebb a szervezetének a kompenzációs tartaléka, vagyis pl. újszülötteknél, kis csecsemőknél hamarabb bekövetkezhet a kiszáradás. Ezért különösen fontos – főleg a nyári hőségben – az ajánlott folyadékmennyiségnél is többet adni a gyermeknek.

Hogyan pótoljuk a gyermekeknél a folyadékot?

Ne csak arra törekedjünk, hogy tiszta vizet adjunk a gyermeknek, hanem a só pótlására is figyeljünk. A sót azért kell pótolni, mert a verejtékezéssel nemcsak víz kerül ki a szervezetünkből, hanem só is. A só pótlásának érdekében kínálhatjuk a gyermeket levesekkel, sós kekszekkel.

Mivel a cukor – ozmotikus hatásánál fogva – fokozza a folyadékürítést, a nagyon cukros üdítők kerülendők. Lehet cukrozott italokat fogyasztani, de egy deciliterbe egy kávéskanálnyi cukormennyiségnél többet ne tegyünk.

Ebben a táblázatban azt részleteztük, hogy a különböző életkorokban milyen mennyiségű folyadékra van szüksége a gyermekeknek élelmiszerekből és italokból.

Szoptatás és folyadékpótlás

Szoptatott kisbaba esetében a folyadékmennyiség ellenőrizhető a szoptatások előtti és utáni méréssel. Amennyiben nem mér az anyuka, úgy a baba viselkedéséből (aluszékonyabb, nyűgösebb, bágyadtabb) és vizeletének mennyiségéből meg tudja állapítani, hogy a szopizással bejut-e elég folyadékmennyiség. Ha a vizelet mennyisége kevesbedik, azaz a pelenka kevésbé nedves vagy száraz, akkor mindenképpen pótolni kell a szoptatással bevitt folyadékot. A szoptatott csecsemők esetében vizet vagy teát adhatunk.

Melyek a kiszáradás jelei, hogyan vesszük észre, ha gyermekünk kezd kiszáradni?

Csecsemőknél, kisdedeknél gyorsan látjuk a kiszáradás jeleit. A gyermeknek romlik az általános állapota, gyenge, bágyadt, sápadt, aluszékony lesz. Ez jelzi, hogy az alapvető életfolyamatok sejtanyagcsere-folyamatok nem jól működnek. Az alábbi táblázatban összefoglaltuk a különböző súlyosságú kiszáradás jeleit.

Mint már említettük, egyes betegségek: láz, hasmenés, hányás, légúti hurutos megbetegedések fokozhatják a kiszáradás folyamatát. Ilyen esetekben különösen fontos a folyadékbevitel. Ha nem sikerül szájon át pótolni a folyadékot megfelelően, és nem javul a gyermek általános állapota, mielőbb orvoshoz kell vinni. Ilyenkor az egyetlen megoldás az infúziós kezelés.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

IDŐPONT EGYEZTETÉS RENDELÉSEINKRE: +36 1 44 33 200

Bejelentkezés online időpont foglalási rendszerünk segítségével gyorsan, várakozás nélkül, akár hétvégén vagy ünnepnapokon is az alábbi linken:
https://svabhegy.eu/oep/regisztracio-bejelentkezes-idopont-foglalashoz/

SVÁBHEGYI GYERMEKGYÓGYINTÉZET

Cím: 1037 Budapest, Bokor u. 17-21. II. emelet
Telefon: +36 1 44 33 200
Fax: +36 1 395 8363  
Email: maganrendeles@svabhegy.eu

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

Honlapunk cookie-kat használ a látogatói igény maximális kiszolgálása érdekében. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát ezen a webhelyen.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH