Fül-orr-gégészet

Intézetünk fül-orr-gégészei nagy gyakorlattal diagnosztizálják, kezelik és gyógyítják a fül – orr-gégészeti gondok teljes spektrumát.

Fül-orr-gégészet

Fülfájás, torokfájás, orrdugulás ……Megannyi kellemetlen tünet, álmatlan éjszaka. A kisgyermekes szülők türelmét gyakran alaposan próbára teszi egy-egy légúti megbetegedés, egy kiadós nátha, vagy allergia eredetű orrdugulás. Arról nem is beszélve, hogy amikor a pici gyermek még nem beszél, gyakran kapkod a füléhez, természetes, hogy a szülő a jelenséget nem úgy értelmezi, mint például egy induló, a fül belsejében jelentkező, fájdalmas gyulladás kezdete… Pedig a gyermek jelez.

Intézetünk fül-orr-gégészei nagy gyakorlattal diagnosztizálják, kezelik és gyógyítják a fül – orr-gégészeti gondok teljes spektrumát.

Az egyszerű orrdugulás, orrlégzési zavar oka lehet a túl nagy orrmandula, allergia, orrsövény ferdülés vagy akár orrpolip. A fülfájás oka lehet hallójárat gyulladás, középfülgyulladás, vagy vissza-visszatérő esetben, úgynevezett idült középfülgyulladás.

Mindegyik betegség másként kezelendő, a legfontosabb azonban a pontos diagnózis, amely előfeltétele a gyermekek és a szülők számára is biztonságot jelentő kezelésnek és a gyógyulásnak

Orrlégzési zavarok kisgyermekeknél

Jellemzően óvodás (esetleg bölcsődés) korban jelentkeznek először az orrlégzéssel kapcsolatos gondok, amikor először kerül közösségbe a gyermek, vagy a nagyobb testvér jár már óvodába, ahonnan hazahurcolja a betegségeket.

Az orrlégzési zavar oka lehet a túl nagy orrmandula. Tünetei: horkolás, gyakori felső légúti fertőzés; nyitott szájjal légzés; illetve rosszabb lehet a hallás.

A szülő mindezt érzékelheti úgy is, hogy a gyermek gyakran visszakérdez, esetleg hangosabban beszél, illetve nem reagál a suttogásra.

A kezeletlen orrlégzési zavar egy önmagába visszatérő „ördögi körré” változhat, egymást követő gyulladás sorozat alakulhat ki, ezért fontos, hogy lássa fül –orr –gégész szakorvos a gyermeket.

full-orr-gege

(1.) Fertőzés (vírusos, bakteriális), (2.) pangó orrváladék – megnagyobbodik az orrmandula – így (3.) a levegő szűkebb helyen áramlik – ezért a (4.) gyermek nyitott szájjal légzik, (5.) könnyebben megfázik ősszel/télen – így alakul ki az (6.) egymást követő gyulladás és állandósul a probléma.

Ha ez a kör kialakul, a megoldást az orrmandula kivétele jelenti.

Orrlégzési zavarok iskolás korban

Oka lehet az allergia kialakulása, amely kisebb korban még nem jellemző, kisiskolás korra azonban hajlam szerint megjelenhet.

Tünetei az allergia típusai szerint mások:

 • pollen allergia esetén: orrfolyás, tüsszentés, szemkönnyezés – ez szezonális (pár hónapig jelentkezik)
 • poratka allergia esetén: orrdugulás áll fenn, amely panasz egész évben tartósan jelentkezik
 • penészgomba allergia esetén: orrdugulás (a panaszok egész évben fennállnak)
 • macska, kutyaszőr allergia esetén: orrdugulás (ha otthon tartjuk a háziállatot, akkor inkább orrdugulás, ha csak találkozik vele valahol, akkor inkább tüsszögés, orrfolyás )

Az allergiát gyermekeknél nem szabad kezeletlenül hagyni, mert oka lehet egyrészt az asztma (átlinkelés) és egyéb krónikus allergiás betegség (légúti, emésztőszervi, bőr) kialakulásának.

Orrlégzési zavarok nagyobb gyermekeknél (serdülőknél) és felnőtteknél): orrsövény ferdülés , orrpolip vagy – helytelenül – az orrcsepp rendszeres használata miatt alakulhatnak ki.

Fülfájás

A fülfájás nem egyforma, sem a helye, sem kialakulásnak oka. A kisebb náthás betegség, vagy akár lázas állapot alapján fellépő szövődmények elkerülése, gyermekek esetében rendkívül fontos, mert akár felnőttkori következményei is lehetnek. A hallójárat gyulladás inkább nyáron jellemző, vagy úszással, fürdőzéssel töltött napok után, a középfülgyulladás pedig általában megfázások szövődményeiként jelentkezik. Azonban a fülgyulladásokkal kapcsolatban érdemes megemlítenünk a fülkürt szerepét, mert sokszor a betegség kialakulása a nem megfelelő fülkürt működéssel függ össze.

Középfülgyulladás

Akut megfázások (nátha, orrfolyás) szövődményeként jelentkezhet a középfülgyulladás. Érzékenyebb gyermeknél kisebb nátha is végződhet középfülgyulladással, ezért rendkívül fontos a megelőzés, illetve a megfelelő orrcsepp használatával.

A középfülgyulladás lehet akut és idült/krónikus.

Az akut középfülgyulladás jellemző tünetei:

 • erős fülfájás, amely hajnalban és éjszaka a legerősebb
 • láz, elesettség
 • csecsemőknél fájdalmas sírás, aluszékonyság, láz, hányás, elesettség, étvágytalanság
 • gyermekeknél akár hányinger, hányás, esetleg a fül piszkálása
 • rosszabb hallás

A tünetek megjelenésekor minden esetben orvoshoz kell fordulni!

Arc- homloküreg gyulladás

A megfázások, felső légúti fertőzések egyes esetekben arc- és homloküreg gyulladáshoz vezethetnek.

Akut esetben a tünetek igen hasonlatosak lehetnek egy orrdugulással, kisebb orrfolyással járó megfázáshoz, azonban a láz, az arc és /vagy fejfájás állandósulása és a levert kedélyállapot már árulkodó jel lehet a fül – orr-gégész számára. A röntgenfelvétel meggyőzően tájékoztat azonban az arc/homlok üregek állapotáról.

Rendelőnkben a fül-orr-gégészhez rövid idő alatt megérkezik a röntgenfelvétel eredménye, hiszen radiológus orvosaink naponta rendelnek, végzik a vizsgálatokat és értékelik az eredményeket.

Az arc- homloküreg gyulladás tünetei krónikus esetben:

 • kismértékű orrváladékozás, amely gyakran a garat felé csorog
 • ezért gyakori a visszatérő köhögés, torokkaparás
 • lefekvéskor a köhögés rosszabbodik
 • teltségérzés az arc/homlok területén
 • esetenként bizonytalan fájdalom

Minden árulkodó tünet esetén szakorvosi vizsgálat szükséges!

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

Fül-orr-gégész szakorvosaink

ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS

 • kényelmesen, várakozás nélkül
 • bármikor, akár hétvégén is
 • orvosa rendeléseit hetekre előre láthatja
 • leleteit visszamenőleg is megtekintheti
 • időpontfoglalását saját maga is változtathatja
 • emlékeztető e-mail a foglalt időpont előtt
 • érkezéskor a bejelentkezés csupán egy perc

A Gyógyintézet eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) valamint az 1992. évi LXIII. törvényben (a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Elérhetőségeink
 • Cím: 1037 Budapest, Bokor u. 17-21. II. emelet
 • Telefon: +36 1 44 33 200
 • Email: ugyfelszolgalat@doktor24.hu
Kövessen bennünket!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
[]
1 Step 1
Az ön neve
Irányítószámayour full name

A Gyógyintézet eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) valamint az 1992. évi LXIII. törvényben (a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Previous
Next
powered by FormCraft

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH