pollenallergia

Ha augusztus, akkor pollenallergia

Az allergia pontos okának kiderítése a célzott kezelés miatt szükséges. A molekuláris allergia diagnosztika, valamint az azt követő célzott immunterápia jelentősen javíthatja az allergiás betegek életminőségét.

Augusztus-szeptemberben a pollenallergia tüneteitől szenvedő betegek száma megnő. Magyarországon a parlagfűre és/vagy a fekete ürömre érzékenyek vannak a legtöbben. A csaknem 2 millió légúti allergiás mintegy fele e két növény pollenjére reagál intenzíven, nagy többségük a parlagfűre és a fekete ürömre egyszerre. A tünetek enyhítése érdekében azonban igen fontos a kiváltó allergének pontos kiderítése. Az allergia kezelése ugyanis abban az esetben lesz hosszútávon sikeres, ha a kiváltó ok kiderítését követően az immunrendszer megfelelő irányba terelésével kezelik.

Pollenallergia – de melyik?

A parlagfű és a fekete üröm okozta allergiás reakció tünetei hasonlóak, és az év ugyanazon időszakában jelentkeznek. Az esetek jó részében azonban, e két növény pollenjével szembeni, úgynevezett keresztallergiáról beszélhetünk. Fontos kideríteni, hogy valóban mindkettőre allergiások vagyunk-e, vagy esetleg csak az egyikre. Az sem elhanyagolható szempont – különösen, ha évek óta visszatérő allergiás reakciókról van szó -, hogy tüneti kezelés elegendő, vagy oki terápiára van szükség. Allergológus szakorvosaink állapotfelmérést követően javasolnak egyénre szabott terápiát a kínzó allergiás tünetek kezelésére.

Molekuláris vizsgálattal az allergia okának kiderítéséért

molekuláris vagy más néven komponens alapú allergéndiagnosztika már képes elkülöníteni a parlagfű és a fekete üröm allergia eredetét. Allergia Centrumunkban a felnőttek, valamint a gyermekek részére is elérhető allergéndiagnosztikai módszer Európában is csak néhány egészségcentrumban létezik.  A már elvégzett alapvető allergia vizsgálatok (Prick-teszt/bőrpróba, specifikus IgE után, a molekuláris allergéndiagnosztika segítségével egyetlen vérmintából lehetséges megállapítani, hogy az allergénnek mely molekulája (komponense) okozza a tüneteket. Az eddigi vizsgáló módszerek, nem minden esetben tudták ezt elkülöníteni. Így ha pontatlan a diagnózis, előfordulhat, hogy a tünetek a specifikus immunterápia ellenére sem csökkennek, esetleg hamar visszatérnek, emellett a beteg olyan kezelést kaphat, amelyre valójában nincs is szüksége. 

A pontos diagnózis a legfontosabb alapja a célzottabb, eredményesebb kezelésnek. A molekuláris diagnosztikai módszerrel végzett vizsgálat minden esetben magánellátás keretében érhető el, mert a reagens anyagok kizárólag külföldi gyártóktól beszerezhetőek (egy komponens ára 3000 Ft, s általában 2-3 komponens vizsgálatát kéri az allergológus orvos). Az azt előkészítő, hagyományos módszerrel végzett allergia vizsgálatot azonban OEP alapon is végzi intézetünk.

Fontos, hogy a diagnosztikai módszer mind pollen, mint ételallergia  esetén kiválóan működik. Valamint rovarcsípés (darázs, méh) és más, például gyógyszer allergiák esetén is alkalmazható.

Vizsgálat

Intézetünkben az általános orvosi vizsgálat, és az alap allergia vizsgálatok TB által támogatott formában is elérhetők. Az új diagnosztikai eljárás komponensenként 3000 Forintba kerül (egy beteg esetén általában 2-3 komponens vizsgálata hoz biztos eredményt).

Időpont egyeztetése +36 1 44 33 200, illetve a linkre kattintva hétvégén és ünnepnapokon is: http://svabhegy.eu/kapcsolat/

Szeretettel ajánljuk Intézetünk YouTube csatornáján látható néhány perces tájékoztató videóinkat, amelyekkel a szülőknek kívántunk segítséget nyújtani. A Dr. Bánfi Andrea gyermektüdőgyógyász, intézet szakmai-vezető főorvossal készült kisinterjúk az allergiával kapcsolatos legfontosabb információkat tartalmazzák. Rövidek, informatívak az allergia tüneteiről, a diagnosztizálásról és a lehetséges kezelésekről szólnak.

A kisfilmek a következő kérdésekre adnak válaszokat:

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

IDŐPONT EGYEZTETÉS RENDELÉSEINKRE: +36 1 44 33 200

Bejelentkezés online időpont foglalási rendszerünk segítségével gyorsan, várakozás nélkül, akár hétvégén vagy ünnepnapokon is az alábbi linken:
https://svabhegy.eu/oep/regisztracio-bejelentkezes-idopont-foglalashoz/

SVÁBHEGYI GYERMEKGYÓGYINTÉZET

Cím: 1037 Budapest, Bokor u. 17-21. II. emelet
Telefon: +36 1 44 33 200
Fax: +36 1 395 8363  
Email: maganrendeles@svabhegy.eu

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH