köhög a gyermek

Ha köhög a gyermek, vigyük orvoshoz!

A gyermekeket legtöbbször a légzőrendszer fertőző betegségei miatt visszük orvoshoz. Amennyiben a gyermeknek elhúzódó a köhögése, fontos, hogy minél hamarabb lássa orvos, így idejében derülhet ki, milyen ok áll a köhögés hátterében. Az időben megkezdett kezeléssel megelőzhetőek a szövődmények, és a gyermek közérzete is gyorsabban javul. A Svábhegyi Gyermekgyógyintézetben az akut betegek ellátása mellett rövid időn belül kaphatók időpontok gyermektüdőgyógyászati, allergológiai vizsgálatokra.

Szervezetünk egyik fontos védekező reflexe a köhögés, mely a légutak szabadon tisztán tartásában, megóvásában segít. A köhögés lökésszerűen távolítja el a légutakból a nyákot, a levegő szennyező anyagait és az idegen testeket. Köhögés előtt a levegővétel során a tüdő megtelik levegővel, a mellüregben megnő a nyomás, a hangrések záródnak. Ezután összehúzódnak a mellkas izmai, melynek következtében a hangrések hirtelen kinyílnak, a levegő nagy erővel távozik. Ennek során a légutakban található, legapróbb szennyeződések is kilökődnek a légutakból.

A köhögési rohamokat a légutakban található érzőidegsejtek váltják ki. A felső légutakban főleg mechanikus ingerekre (például porszemcsékre) reagáló érzőidegsejtek (receptorok) vannak, míg a légutak mélyebben lévő részeiben leginkább a vegyi anyagokra: ingerlő vagy mérgező gázokra reagáló receptorok találhatók. Ezeknek az ingerimpulzusai az agytörzsbe jutva váltják ki a köhögési reflexet.

A köhögés nem betegség, hanem egyéb betegségek tüneteiként jelentkezik: leggyakrabban felső-, ritkábban alsó légúti megbetegedések során lép fel, de köhögést okoz a többi között a mellhártyagyulladás, az allergia, a reflux, különböző tüdőbetegségek, egyes szívbetegségek, vagy daganatos betegségek is, de pszichés alapon jelentkező köhögések is ismertek.

A felső légúti megbetegedésekre, és az ebből kialakuló köhögésre nagyobb az esélye például a gyenge immunrendszerű betegek, a koraszülöttek, a krónikus betegségekben szenvedők, a veleszületett légúti betegséggel küzdők, a rossz szociális körülmények között élők és az alultáplált betegek.

A fertőzésre való hajlamot csökkenthetjük az immundrendszerünk erősítésével. Ezt a következőképpen segíthetjük: rendszeres mozgás, tiszta, szabad levegőn tartózkodás, dohányfüst kerülése, megfelelő mennyiségű C-vitamin fogyasztása, egészséges táplálkozás, szauna.

A Svábhegyi Gyermekgyógyintézetben rövid időn belül kaphat időpontot gyermek és felnőtt rendelésekre. A háziorvostól hozott beutalóval felkereshetők az allergológia, gyermektüdőgyógyászat, fül-orr-gégészeti rendelések. Az intézet gyermekorvosai akut esetekben is várják a kis betegeket.

BEJELENTKEZÉS: +36 1 44 33 200
https://svabhegy.eu/oep/

Bejelentkezés online időpont foglalási rendszerünk segítségével gyorsan, közvetlenül a választott orvoshoz, várakozás nélkül, akár hétvégén vagy ünnepnapokon is az alábbi linken:
https://svabhegy.eu/oep/regisztracio-bejelentkezes-idopont-foglalashoz/

SVÁBHEGYI GYERMEKGYÓGYINTÉZET

Cím: 1037 Budapest, Bokor u. 17-21. II. emelet
Telefon: +36 1 44 33 200
Fax: +36 1 395 8363  
Email: maganrendeles@svabhegy.eu

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

 

Honlapunk cookie-kat használ a látogatói igény maximális kiszolgálása érdekében. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát ezen a webhelyen.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH