mit tegyünk, ha köhög a gyermek

HÖRGHURUT: mit tegyünk, ha köhög a gyermek?

Új, a szülőket minden fontos részletről tájékoztató honlappal készültünk: http://gyermektudogyogyaszat.hu/. Olvasson bele azokba a cikkekbe, amelyek részletesen tárgyalják a betegségek tüneteit és a kezelési módokat. Gyermekének gyógyulása számunkra fontos. Ehhez szeretnénk rendelőn kívül is hasznos tanácsokkal hozzájárulni.

A köhögéssel, gyakran lázzal járó hörghurut gyermekkorban többnyire felső légúti betegségekhez kapcsolódva, azok szövődményeként alakul ki. Gyakran érintett a légcső is, ezt hívja a szaknyelv tracheobronchitisnek. Ha a gyulladás főként a gégét, gége alatti területet érinti, akkor pszeudokruppról beszélünk, ilyenkor „ugató” jellegű lehet a köhögés.

Az esetek zömében vírusfertőzés okozza a hörghurutot, ezért az antibiotikus terápia többnyire nem befolyásolja a kórfolyamat lezajlását.

A klinikai tünetek: legtöbbször banálisnak tűnő náthával kezdődik, majd 3-4 nap múlva száraz, szaggatott köhögés, mellkasi fájdalom jelentkezik. A hörghurutot kísérheti láz kötőhártyagyulladás, szövődménye lehet tüdőgyulladás. A teljes cikket itt olvashatja.

Egyes gyermekek hajlamosak hörghurutra, tracheobronchitisre, amelynek oka lehet öröklött hajlam, koraszülöttség, veleszületett légúti fejlődési rendellenesség, bizonyos genetikai és anyagcsere betegségek (pl. mukoviszcidózis, csilló betegség), immungyengeség/hiány, nagyobb gyermekeknél allergia, asztma és minden korcsoportban a nagyvárosi életmód részeként a levegőszennyezés, illetve a passzív dohányzás is, a klímaberendezések használata stb.

Fentiek miatt rendkívül fontos, hogy a gyermek állapotát visszatérő alsó légúti fertőzések, hörghurutok, tüdőgyulladások esetén gyermektüdőgyógyász szakorvos kísérje figyelemmel.

A Svábhegyi Gyermekgyógyintézet pulmonológus szakorvosai a gyermektüdőgyógyászat területén az országban egyedülálló hagyományon nyugvó tapasztalattal, klinikai tudással diagnosztizálnak, kezelnek, gyógyítnak.

IDŐPONT EGYEZTETÉS RENDELÉSEINKRE: +36 1 44 33 200

Bejelentkezés online időpont foglalási rendszerünk segítségével gyorsan, közvetlenül a választott orvoshoz, várakozás nélkül, akár hétvégén vagy ünnepnapokon is az alábbi linken:
https://svabhegy.eu/oep/regisztracio-bejelentkezes-idopont-foglalashoz/

SVÁBHEGYI GYERMEKGYÓGYINTÉZET

Cím: 1037 Budapest, Bokor u. 17-21. II. emelet
Telefon: +36 1 44 33 200
Fax: +36 1 395 8363  
Email: maganrendeles@svabhegy.eu

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

A gyermek tüdőgyógyászatról többet – kacsolódó cikkeink:
Hörghurut: http://gyermektudogyogyaszat.hu/horghurut-bronchitis/
Visszatérő asztmatikus hörghurut: http://gyermektudogyogyaszat.hu/obstruktiv-bronchitis-asztmas-horghurut-tunetei-vizsgalata-es-kezelese/
Asztma: http://gyermektudogyogyaszat.hu/asztma-egy-konnyen-felreertheto-diagnozis/
Tüdőgyulladás: https://svabhegy.eu/oep/tudogyulladas/

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH