kikre veszélyes a koronavírus-fertőzés

Kikre veszélyes a koronavírus-fertőzés?

A koronavírus-járvány kapcsán fontos tudni, hogy az esetek túlnyomó többségében enyhe tüneteket okoz, vagy akár tünetmentesen zajlik le a fertőzés. A súlyosabb tünetek leginkább a 60 évnél idősebbeket és a krónikus alapbetegségben szenvedőknél jelentkeznek, de természetesen bármely korosztályban előfordulhatnak, legfeljebb kisebb eséllyel.

Tünetek

A WHO adatai alapján az alábbi előfordulási arányban jelennek meg a legfőbb tünetek koronavírus-fertőzés esetén:

 • láz (88%)
 • száraz köhögés (68%)
 • fáradékonyság (38%)

Előfordulnak még az alábbi tünetek is:

 • produktív köhögés (33%)
 • nehézlégzés (19%)
 • torokfájás (14%)
 • fejfájás (14%)
 • izom- vagy ízületi fájdalom (15%)
 • hidegrázás (11%)
 • hányás (5%)
 • hasmenés (4%)

A betegség lefolyása

A tapasztalatok szerint az esetek többségében (körülbelül 80 százalékban) enyhe vagy közepesen súlyos formában zajlik a betegség – az enyhe fertőzéstől a nem súlyos tüdőgyulladásig terjedhet a klinikai kép. Az összes megbetegedések 14 százaléka lehet súlyos lefolyású, ami sok ember fertőzöttsége esetén mégis jelenthet nagyszámú, komoly beteget, jelentős megterhelésnek kitéve az egészségügyi ellátórendszert. Kritikus állapot (légzési elégtelenség, szeptikus sokk, többszervi elégtelenség) a betegek 6 százalékánál alakulhat ki.

A halálozási arány összességében 2-3 százalék közöttire tehető, melyet a vírusterjedés intenzitása, illetve az érintett terület jellemzői (demográfiai mutatók, egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés) jelentősen befolyásolnak. Az idősek, krónikus betegségben szenvedők körében egyértelműen magasabb ez az arány.

Kockázati csoportok

A betegség lefolyásának szempontjából a 60 évnél idősebbek és a krónikus alapbetegségben szenvedők nagyobb veszélyben vannak. A betegség súlyos formája 60 éves kor fölött és társuló cukorbetegség, magas vérnyomás, szív- és érrendszeri-, krónikus légúti megbetegedés, daganatos megbetegedés esetén jelentkezik leginkább.

Kismamák

A jelenlegi tudásunk szerint a kismamákra nem veszélyesebb a vírus, és hasonló klinikai megjelenéssel zajlik, mint a felnőtt populációban – bár adatok korlátozottan állnak rendelkezésre.

Gyermekek

Szintén korlátozottak az adatok a gyermekekkel kapcsolatban. A feltételezések szerint ők éppúgy megfertőződnek, mint a felnőttek – és terjeszthetik is a betegséget – ám esetükben jellemzően tünetmentes vagy enyhe formában zajlik le, a szövődmények kialakulása jóval ritkább. Ennek ellenére nagyon fontos, hogy a légúti betegségüket folyamatosan nyomon kövessük, újraértékeljük, és amennyiben állapot rosszabbodás jelentkezik, akkor azt telefonon jelezzük a gyermekorvos felé.

A Svábhegyi Gyermekgyógyintézetben  napokon belül elérhetővé válik online vizit/konzultációs felületünk, ahol lehetőséget biztosítunk az orvos-beteg kommunikációra, kérdések megválaszolására, aggodalmak eloszlatására. Pácienseink és orvosaink összekapcsolásában call-centerünk segít majd.

Jelenleg kivételesen sürgős esetben a +36 20 7797321 számon Intézetünk általános gyermekorvosai rövid tanácsot tudnak adni a szülőknek. Platina- és Aranykártyás pácienseink a kiemelt ügyfélkapcsolati munkatársunktól kérhetnek segítséget.

A Svábhegyi Gyermekgyógyintézet teljes csapata azon dolgozik, hogy minél hamarabb elérhető legyen ez a szolgáltatás (nem csak asztmások számára). Addig is tisztelettel kérjük türelmüket.

Vigyázzunk egymásra!

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

 

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH