Koronavírus: asztma esetén fontos!

Ismert tény és mi is többször írtunk már arról oldalainkon az elmúlt években, hogy a légúti fertőzések súlyosbíthatják a meglévő asztma tüneteit, így jogosan vetődik fel a kérdés, hogy egy asztmás (gyermek, felnőtt) veszélyeztetettebb-e a koronavírus járvány idején. Dr. Kovács Lajos gyermektüdőgyógyász, allergológus megnyugtató válasza szerint jól kezelt, megfelelően beállított gyógyszerekkel, az asztmások nem tartoznak a fokozott kockázatú betegek közé.

Fontos az izoláció

Amennyiben egyéb alapbetegség vagy immunhiányos állapot nem áll fenn, a jól beállított gyógyszerekkel nem jelent nagyobb kockázatot a koronavírus-fertőzés, mint az asztma betegségétől nem szenvedők számára. Ettől függetlenül a járvány terjedésének lassítása érdekében fontos, hogy aki teheti, maradjon otthon, hívja fel a figyelmet a gyermektüdőgyógyász.

A koronavírus okozta súlyosabb állapot leginkább a 60 évnél idősebbeket érinti, és a korosztályon belül is azokat legfőképpen, ahol alapbetegségként pl. magas vérnyomás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedés áll fenn. Gyermekek esetében korlátozottan állnak rendelkezésre adatok, azonban az eddigi, más országokbeli tapasztaltok alapján, a betegség jellemzően tünetmentes vagy enyhe formában zajlik, és ami ennél is megnyugtatóbb, hogy kivételesen ritka esetben alakulhat ki szövődmény.

ONLINE VIZIT/KONZULTÁCIÓ elérhető Intézetünkben!

Ahogy már korábban jeleztük, hogy bár a Svábhegyi Gyermekgyógyintézetben a közvetlen betegellátás az aktuális kormányrendelet értelmében szünetel, azonban az Intézetben kezelt asztmás pácienseink nem maradnak orvosi felügyelet nélkül. Számukra különösen fontos a rendszeres kontroll. Elérhető online vizit/konzultációs felületünk, ahol lehetőséget biztosítunk az orvos-beteg kommunikációra, kérdések megválaszolására, aggodalmak eloszlatására. Pácienseink és orvosaink összekapcsolásában call-centerünk segít.

Vigyázzunk egymásra!

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

 

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH