koronavírus gyerek

Koronavírus: COVID-19 gyermekekben

Röviden a betegségről:

A COVID-19 a béta koronavírusok csoportjába tartozó SARS-CoV-2 vírus által okozott betegség, amely elsősorban idősebb, krónikus betegségben szenvedő emberekre jelent komoly veszélyt.

Jelenlegi tudásunk alapja néhány Kínából származó gyermekgyógyászati klinikai vizsgálat, amely 2020 január-március közötti időszakból származik. Ezek alapján a következőket lehet elmondani:

Gyermekekben a betegség enyhébb lefolyású, de kis számban náluk is előfordul súlyos szövődmény. Az enyhébb lefolyás okára két elképzelhető magyarázat van jelenleg: a.) a vírus az angiotenzin konvertáló enzim 2-es típusát használja receptorként, hogy segítségével kapcsolódhasson a sejtekhez pl. a tüdő léghólyagocskáit bélelő, 2-es típusú hámsejtek), ezzel elpusztítva őket. Gyermekkorban ez az enzim éretlen és ezért a víruskötő képessége is gyenge. b.) a gyermekek az őszi-téli szezonban sok más légúti vírussal is fertőződhetnek, szervezetükben ezekkel szemben ellenanyagok keringenek, amelyek keresztreakció útján, nem specifikus módon adhatnak némi védettséget a koronavírussal szemben is.(1.,3.)

Az első vizsgálatban résztvevő 2143 gyermek 90 %-a tünetmentes, enyhe vagy közepesen súlyos lefolyású betegségben szenvedett.

A betegség tünetei egyáltalán nem specifikusak, nem különböznek más vírusfertőzés tüneteitől. Egy másik, 1391 gyermekbeteget magába foglaló, szintén kínai klinikai vizsgálat szerint leggyakoribb tünetek: köhögés (48,5%), gyulladt torok (46,2%), láz (41,5%). A számokból látható, hogy az esetek fele láztalanul is tud zajlani! Ritkábban előfordulhat még hasmenés (8,8%), hányás, orrfolyás, szapora légzés, fáradékonyság (4.)

Sajnos a laboratóriumi vizsgálatok sincsenek nagy segítségünkre, mert olyanok, mint általában a vírusfertőzésekben: lehet alacsonyabb fehérvérsejtszám, vagy limfocitaszám (de ezek lehetnek normálisak), lehet normális a CRP, előfordult kissé magasabb májfunkciós érték.

Az egyszerű mellkas röntgenen sem látunk specifikus eltéréseket. A CT kép talán jellemzőbb: tejüveg homály (32,7%), lokális foltos árnyékoltság (18,7%), kétoldali foltos árnyékoltság (12,3%), intersticiális (szövetközti) eltérés (1,2%).

A gyermekek lehetnek a fertőzés terjesztői, mert egy enyhe légúti fertőzés után a vírust üríthetik az orrgarat váladékukkal és a székletükkel.

Kockázati csoportok gyermekkorban:

  1.  : 10.6% egy éves kor alatt, 7.3%, 4.2%, 4.1% és 3.0% volt 1-5 év, 6-10 év, 11-15 év között valamint 15 év felett. (1.)
  2. Minden krónikus betegség fokozott kockázatot jelent, de ennél részletesebb információ nem áll rendelkezésünkre.

A patomechanizmusból kiindulva fokozottabb kockázatot jelentenek azok a betegek, akiknek a tüdő térfogatuk kevesebb és/vagy a léghólyagocskák száma alacsonyabb. Ide tartoznak például a bronchopulmonális dysplasiában szenvedő koraszülöttek, hypoplasiás tüdővel élők (pl. veleszületett rekeszsérv esetén) vagy azok, akiknek valamilyen oknál fogva eltávolították a tüdejük egy részét..

Szintén fokozott kockázati csoportot képeznek a cisztás fibrózisban és a primér ciliáris diszkinéziában szenvedők.(5.)

Az asthmások, mint krónikus tüdőbetegek, szintén a kockázati csoportba tartoznak, de nincs olyan megfigyelés, amely szerint a koronavírus asthmás rohamokat provokálna.

Tanácsok:

  1. A krónikus betegeknek használniuk kell a kezelőorvos által beállított gyógyszereket. Ezért szükséges, hogy megfelelő mennyiségű fenntartó és rohamoldó gyógyszer álljon a betegek rendelkezésére otthon.

Az inhalatív szteroidok nem jelentenek fokozott kockázatot a COVID-19 szempontjából, jelen tudásunk szerint.

  1. Az asthmások cselekvési tervvel kell, hogy rendelkezzenek, tudniuk kell használni az inhalatív gyógyszereiket.
  2. Fontos, hogy elkerüljék az asthmás rohamot kiváltó triggereket (pl. háziporatka, állatszőr, extrém fizikai terhelés)
  3. Rendkívül fontos a levegőszennyezés csökkentése. Senki ne dohányozzon sem a lakáson belül, sem pedig azon kívül!
  4. Gondosan takarítsák a felületeket a lakásban, hiszen a vírus órákig életképes még egyes felületeken!
  5. Gondos kézmosás, kézmosás, kézmosás!
  6. Maradjanak otthon, kerüljék a zsúfoltságot!

SVÁBHEGYI GYERMEKGYÓGYINTÉZET

Cím: 1037 Budapest, Bokor u. 17-21. II. emelet
Telefon: +36 1 44 33 200
Fax: +36 1 395 8363  
Email: maganrendeles@svabhegy.eu

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

 

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH