Koronavírus: ha asztmás a gyermek

Asthma bronchialeban és allergiás rhinitisben szenvedő beteg COVID-19 fertőzése

A COVID-19 döntően a légzőrendszer fertőző betegsége, amely elsősorban az alsó légutakat és a léghólyagocskákat betegíti meg. Elméletileg az asthma bronchiale és a COVID-19 együttesen jelentős károsodást tudna okozni a tüdő és a légutak szövetében, de ezt a megfigyelésen alapuló tények nem erősítik meg. (1.,2.). Nincs olyan megfigyelés, amely szerint a COVID-19 hörgőgörcsöt indukálna és ennek útján asthmás (asztmás) rohamot okozna. Meg kell jegyeznünk azonban, hogy a súlyos asthmások fokozott kockázati csoportot jelentenek a COVID-19 szempontjából!(3.)

Figyelem! Nagyon fontos instrukciók asztmás gyerekek szüleinek és asztmagyógyszereket alkalmazóknak.

Az asthmával foglalkozó nemzetközi szervezet (Global Initiative for Asthma: GINA) ajánlása szerint:

  • az asthmásoknak folytatniuk kell a fenntartó kezelésüket (inhalatív szteroid, pl. Flixotide, Budesonid; Montelukast, pl. Eonic; inhalatív szteroid és hosszú hatású β2 mimetikum kombinációja, pl. Symbicort, Seretide stb.) úgy, ahogyan azt a kezelőorvos felírta
  • asthmás roham esetén nyugodtan használják a szteroidot akár kúp (Rectodelt, Hydrocortizon), akár tabletta vagy szirup formájában. Ezek rövid ideig alkalmazva biztosan nem csökkentik a szervezet immunológiai védekezését sem helyi, sem pedig generalizált szinten.

Sokkal nagyobb bajt okozhatunk a gyermeknek azzal, ha nem kapja meg ezt a gyógyszert, mert az asthmás roham súlyosabbá válhat!

  • Gyermekkorban nagyon ritkán használnaksúlyos asthmában hosszú ideig alkalmazandó – szájon keresztül adható szteroidokat. Ha a beteget a kezelőorvosa erre állította be, akkor ezt a lehető legkisebb adagban, de folytatni kell. Biológiai terápiában részesülő (pl. Xolair) asthmásoknak szintén javasolt ezen kezelés folytatása. (2)
  • Nagyon fontos, hogy a fenntartó és a rohamoldó szereket egyaránt elsősorban spray (pl. Flixotide, Ventolin) + toldalék (pl. Aerochamber, Babyhaler, Volumatic) vagy szárazpor inhalátorok (diszkusz, turbohaler, easyhaler) segítségével használják! Nagyon lényeges a helyes inhalációs technika!

Minden gyermeknek külön-külön toldaléka kell, hogy legyen!

  • Mellőzzék az ultrahangos vagy kompresszoros inhalátorok használatát, mert tekintettel arra, hogy aeroszol képződéssel jár, segít tovább terjeszteni a vírust más családtagok, vagy rendelőkben a többi beteg illetve az egészségügyi dolgozók felé! (pl. Salvus vizes, Berodualos inhalálás)
  • A spirometriai vizsgálat rutinszerű használatát a rendelőkben nem javasolják a vírus terjedésének megakadályozása céljából! (2.)

A csúcsáramlásmérők otthoni használata (peak flow meter) és a mért értékeknek egy naplóban való feljegyzése nagyon hasznos lehet úgy állapotfelmérés, mint a rohamok megelőzésének céljából. Ezeket a naplókat el lehet küldeni a kezelőorvosnak is elektronikus úton, akinek ez sokat segít a kezelés felállításában vagy változtatásában.

Célszerű reggel és este, mindennap kb. ugyanabban az időpontban mérni a csúcsáramlást.(4.)

Ezeket az eszközöket különböző egészségügyi webáruházakban, gyógyszertárakban is el lehet érni.

Az allergiás rhinitises, (szénanáthás) gyermekeknek nincs semmilyen különös vagy speciális tünetük és ők sem tartoznak a fokozott kockázati csoportba COVID-19 szempontjából. Mint a gyermekek nagyobb része, úgy az allergiás rhinitisesek esetében is a betegség könnyű lefolyására lehet számítani.(5.)

Fontos megjegyeznünk, hogy a fertőzés egyik első tünete a szag- és az ízérzés csökkenése lehet.

Felmerült a szteroidok alkalmazásának kérdése intranasalis spray formájában. A vuhani Gyermekklinikán 40 allergiás rhinitises gyermeket kezeltek új típusú koronavírus okozta légúti fertőzés miatt (COVID-19). 1/3-uk folytatta az előzőleg beállított intranasalis szteroid használatát, 2/3-uk pedig nem. A két csoport COVID-19 betegségének sem a lefolyása, sem pedig a prognózisa nem különbözött egymástól.(5.)

Az európai allergia és immunológiai társaságok, mint az  ARIA (Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma) és az EAACI (European Academy for Allergy and Clinical Immunology) ajánlása szerint:

  • A COVID-19 fertőzött allergiás rhinitisesek esetében nem javasolt az előzőleg beállított intranasalis szteroid spray leállítása vagy adagjának változtatása

Az intranasalis szteroid leállítása esetükben nem indokolt, sőt, mi több, veszélyes is lehet, mert elhagyásával fokozódhat a tüsszentés és aeroszol képződés, amely a koronavírus terjesztésének a fokozódásához vezethet.(5.)

  • Nem javasolt továbbá az orrnyálkahártya fiziológiás sóoldattal való átmosása sem, mert szintén fokozott aeroszol képződéshez vezethet, elősegítve így a vírus szétszóródását.

Összegzésként azt tanácsoljuk, hogy az asthmás, allergiás rhinitises betegek folytassák a már beállított, fenntartó kezelésüket, asthmás rohamok esetén rövid ideig szteroidok még szisztémás formában (pl. kúp, szirup) is adhatóak rohamoldók mellett. Természetesen rendkívül fontos a megfelelő személyi higiéné (kézmosás), a szociális távolságtartás és felnőttek esetében a dohányzás mellőzése bel- és kültéren egyaránt!

 

Segítség szülőknek:

A csúcsáramlás mérőt ebben a budapesti patikában például meg lehet rendelni: http://budaimerlegpatika.hu/

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

 

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH