koronavírus allergia

Koronavírus: tanácsok allergiásoknak

Az allergiások számára nem jelent nagyobb kockázatot a koronavírus-fertőzés – mondja Dr. Csáki Csilla allegológus immunológus, csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos. Mindezzel azért fontos tisztában lennünk, mert elindult a tavaszi favirágzás, a nyír-, éger-, és mogyoró pollenjei már a levegőben vannak, és néhány héten belül a fűfélék virágzása is elkezdődik.

Az allergiások jóval erősebb tüneteket tapasztalnak majd a következő időszakban. Ha már jártunk allergológusnál a panaszainkkal, akkor a megjelenő tünetek nem lesznek ismeretlenek számunkra és nem esünk kétségbe, ha orrfolyás, orrdugulás, viszketés jelentkezik nálunk. Aki viszont most tapasztalja először a szimptómákat, akár aggodalommal is eltölthetik a tünetek, hiszen hasonlíthatnak a koronavírus enyhébb tüneteire. Ezért kértük Dr. Csáki Csilla allergológus-immunológus szakorvost, hogy foglalja össze, milyen tanácsokat érdemes megfogadniuk allergiásoknak.

Az allergia nem okoz lázat!

Fontos megkülönböztetni mindjárt ez első árulkodó jelenséget! Az allergia nem okoz lázat, sem nagyfokú rosszullétet, sem tüdőgyulladást. Ha bizonytalanok vagyunk, és nem tudjuk eldönteni, hogy a tünetek mögött allergia vagy esetleg vírusfertőzés állhat-e, hívjuk fel háziorvosunkat és kérjünk tőle segítséget.

Gyógyszerek

Aki allergiás és gyógyszert szed a tüneteire, javasoljuk, hogy az eddig megszokott és használt gyógyszereit írassa fel háziorvosával, vagy allergológus orvosával – a receptet elektronikus úton, a felhőbe küldi az orvos (eRecept). A gyógyszerek kiváltása pedig leegyszerűsödött, azzal – mint arról mi is írtunk – hogy hozzátartozók is kiválthatják. Illetve en a recept nélkül kapható szerek, készítmények is használhatóak.

Orvosi kontroll – online

Mivel a 2020. március 16-i rendelet értelmében közvetlen orvosi betegellátásra Intézetünkben jelenleg nincs lehetőség, hamarosan elindul a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet online vizit/konzultációs felülete is, ahol allergológus orvosok is rendelkezésre állnak mind a betegek kontrolljában, mind az allergiás tüneteket mutató páciensek ellátásában.

Az allergiások sincsenek nagyobb veszélyben!

Szeretnénk mindenkit megnyugtatni, hogy az asztmásokhoz hasonlóan az allergiások számára sem jelent nagyobb kockázatot a koronavírus-fertőzés, a tapasztalatok szerint számukra a betegség ugyanolyan lefolyással jár, mint az allergiával nem küzdők esetében.

Nagyon fontos, hogy az allergiára szedett gyógyszerek sem rontják a koronavírussal szembeni védekezést, tehát nyugodtan szedjék a szokásos allergiagyógyszereiket, ne hanyagolják el, mert az elhanyagolt allergiás betegség esetén könnyebben elkaphatnak más fertőzéseket.

Teendők

Javasolt naponta legalább húsz percet a szabad levegőn töltenünk (akár kertben, erkélyen, teraszon), hogy feltöltekezzünk napfénnyel: ezáltal az immunrendszer szempontjából fontos D-vitamin raktáraink is töltődnek. A D-vitamin növeli a vírusokkal szembeni ellenállást, az allergiás tüneteket pedig csökkenti.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

 

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH