cöliákia

Lisztérzékenység (cöliákia)

A lisztérzékenység vagy cöliákia lényege, hogy a gabonafélékben található glutén (fehérje) hatására a bélfalban gyulladásos immunválasz alakul ki. Ennek során a képződő IgA típusú ellenanyagok károsítják a bélnyálkahártya, illetve a szervezet egyéb szöveteit. A jellegzetes klinikai tünetek ennek a folyamatnak a következményei: fejlődésbeli elmaradás, késői serdülés, gyakori széklet ürítés, hasmenés, hasfájás, haspuffadás, krónikus hiányállapotok (vas, vitaminhiány). Nem allergiás megbetegedésről van szó, a cöliákiát az ú.n. autoimmun betegségek csoportjába soroljuk. Előfordulása az egészséges populációra nézve 1:100, a felismert esetek száma azonban ettől lényegesen elmarad: 1:1000.

Klinikai tünetek, mikor gondoljunk cöliákiára?

  • Ha a csecsemő a hozzátáplálás megkezdését követően kevésbé gyarapszik, “áll” a súlya, testi fejlődése vontatottá válik.
  • A gyakori, nagyobb tömegű széklet is jellemző lehet jó étvágy mellett.
  • Ha ismétlődők, nehezen kezelhetők a hasmenéses állapotok, hányások.
  • Ha a vékony, törékeny testalkatú gyermekek hasa elődomborodik.
  • Ha krónikus vashiány tünetek jelentkeznek: sápadtság, fáradékonyság, fokozott alvásigény formájában, de az is jellemző lehet, ha a vashiány kezelésére bevitt extra vas adását követően sem normalizálódik a szérum vas érték.
  • Ha D-vitamin hiány tünetei alakulnak ki: nagyobb, nem záródó kutacs, fogfejlődési zavar, zománchibák a fogakon.
  • Ha az ekcémára jellemző elváltozások terápiára nem reagálnak megfelelően.
  • Idegrendszeri tünet is lehet gyerekeknél: figyelemzavar, hyperaktivitás.

Gyermekkori lisztérzékenység

Gyermekeknél súlyos szövődményként alakul ki a cöliákiás krízis súlyos hasmenés formájában, mely órák alatt kiszáradáshoz, teljes legyengüléshez vezet. Ez a kórkép kórházi ellátást igényel.

Felnőtt korban nem jellegzetesek a lisztérzékenység tünetei. Az emésztőszervi panaszok akár teljes hiánya mellett kialakuló súlyos vérszegénység vagy meddőség esetén kell cöliákiára gondolni. Felnőtteknél a fáradékonyság, depresszió, memóriazavarok, ízületi fájdalmak, hajhullás, makacs bőrkiütés, kóros soványság is állhatnak a lisztérzékenység hátterében. A lisztérzékenység gyakran társul egyéb autoimmun betegségekhez (pl. cukorbetegség, autioimmun eredetű pajzsmirigy alulműködés, lupusz), ezért ilyen esetekben javasolt a lisztérzékenység irányába történő kivizsgálás is.

Diagnosztika

A lisztérzékenység vérből mutatható ki. A teszt lényege, a vérben keringő kóros ellenanyagok kimutatása. Létezik ma már ujjbegy szúrással végezhető akár otthon is elvégezhető szűrőteszt, de ennek pozitivitása esetén is javasolt a kóros ellenanyagok (IgA) mennyiségi meghatározása. A végső diagnózishoz bélbiopszia elvégzése is szükséges lehet. Genetikai vizsgálattal is igazolható a cöliakia, erre családi halmozódás esetén kerülhet sor.

A minél korábbi diagnózis nagyon fontos a gyermekek megfelelő testi-szellemi fejlődésének biztosítása érdekében, de a diéta szigorú betartásával a súlyos felnőttkori szövődmények is megelőzhetők. Ilyen késői szövődmény lehet a meddőség, vetélés, csontritkulás, korai menopauza vagy a bélcsatornában rosszindulatú daganat kialakulása. Mivel családokban a genetikai hajlamosító tényezők jellemzően halmozódnak, ezért lisztérzékenyek elsőfokú rokonait, felmenőket és leszármazottakat is szűrni kell!

Megelőzés, terápia

Biztos megelőzés nem ismert, a betegség kialakulása nagyrészt genetikai tényezők függvénye.

A terápia kulcsa a szigorú és teljes gluténmentes diéta, melyet a páciensnek életre szólóan folytatnia kell. Biztosan gluténmentes gabonafélék a rizs és a kukorica. A cöliákia nem nőhető ki és a legkisebb diétahiba újra kiválthatja a kóros ellenanyag képződését, így a tünetek kiújulását.

A glutén bevezetése a babák étrendjébe a legújabb ajánlások szerint 6-7 hónapos kor között javasolt, ebben az időszakban a legnagyobb a bélcsatorna immunrendszerének az elfogadó képessége. Ilyenkor várható a legkevesebb reakció a gluténfehérjére, míg 4-6 hónapos kor között és 1 éves kor utáni bevezetésnél is fokozottabb a lisztérzékenység kockázata.

Dr. Csáki Csilla
Allergológus

Dr. Bánfi Andrea
Gyermektüdőgyógyász, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet szakmai vezetője

IDŐPONT EGYEZTETÉS RENDELÉSEINKRE: +36 1 44 33 200

SVÁBHEGYI GYERMEKGYÓGYINTÉZET

Cím: 1037 Budapest, Bokor u. 17-21. II. emelet
Telefon: +36 1 44 33 200
Fax: +36 1 395 8363  
Email: gondoskodas@svabhegy.eu

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

Honlapunk cookie-kat használ a látogatói igény maximális kiszolgálása érdekében. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát ezen a webhelyen.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH