csecsemő hozzátáplálás

Miért fontos a csecsemő hozzátáplálásában a fokozatosság?

Vajon mi zajlik a baba szervezetében, konkrétan a bélrendszerben, amikor először találkozik az anyatejen kívül más táplálékkal? Hogyan alakulhat ki és hogyan előzhetjük meg, hogy ételallergiás legyen a gyermekünk? Az alábbi cikk tudományos alapossággal kívánja feltárni az allergizálódás folyamatát, azt, hogy mi történik a baba bélrendszerében, ahonnan az immunrendszer érése elindul.

Miből, menyit? – a fokozatosság elve

Állatkísérletekben megfigyelték, hogy egyszeri, kisdózisú, nem szájon át, hanem pl. injekcióban bevitt antigén (a szervezet számára idegen, legtöbbször fehérje típusú anyag) olyan immunsejteket és citokin (jelátvivő anyagok) termelését indukálja, hogy végső soron az antigén aktív immunizációt eredményez. Ez azt jelenti, hogy az adott étel antigénnel szemben allergiás reakció alakul ki, az állat szervezete nem tolerálja azt. Viszont, ha kis dózisú antigént viszünk be szájon át, és azt rendszeresen ismételjük, akkor a bélnyálkahártyában azon, úgynevezett citokintermelő sejtek száma növekszik, melyek a tolerancia kialakulását segítik.  Ezért fontos a csecsemő hozzátáplálásnál a fokozatosság elve.

A kiváltott immunválaszt befolyásolja az antigén struktúrája, szerkezete is. Ezt támasztja alá, hogy ismerünk bizonyos fehérje szerkezeteket, például tej, tojás, mogyoró, szója hal allergén komponensei, melyek kifejezetten allergizálnak, illetve olyanokat is, amelyek nem, vagy kevésbé hoznak létre allergiás reakciót, mert az immunválaszt a tolerancia kialakulásának irányába terelik.

Miért lehet meghatározó a baba táplálásában a 6 hónapos életkor?

Nemcsak az antigén struktúra, hanem maga a bélnyálkahártya állapota is befolyásolja a folyamatokat.

Az élet első 1-2 hónapjában a vékonybél nyálkahártya áteresztő képessége igen nagy. Ilyenkor a táplálékkal bekerülő fehérjék lebontatlan formában eljuthatnak a bélnyálkahártya felszíni sejtjein át, azon immunsejtekhez, amelyek tolerancia helyett allergiás immunválaszt eredményeznek, és egy ismételt antigén találkozáskor kialakulnak a jellegzetes, ételallergiára jellemző tünetek: csalánkiütés, hasfájás, hasmenés, vagy éppen székrekedés, véres széklet, ritkábban vizes orrfolyás, tüsszögés, nehézlégzés. Emiatt fontos csecsemőknél, hogy kezdetben kerüljük az idegen fehérjék bevitelét, és ezért hangsúlyozzuk 4-6 hónapos korig a kizárólagos szoptatás előnyeit. A vékonybél nyálkahártya áteresztőképessége 6 hónapos korra csökken a felnőttkori szintre.

Az ételallergiás reakciók formái

Az allergiás immunreakciónak is több formáját különítjük el. Milyen jellemző reakciók zajlanak a szervezetben, ha allergén kerül a szervezetbe? Ételallergiára leginkább az I-es és a IV-es, ritkábban a III-as típusú allergiás reakció jellemző.

Az I-es típusú allergiás reakció az azonnali túlérzékenységi reakció. Ilyenkor a táplálékkal szemben már korábban termelődött specifikus IgE típusú antitest (allergiás ellenagyag) és a táplálék allergén komponense kapcsolódik össze, és létrehozzák az allergiás gyulladásos reakciót. A reakcióban résztvevő úgynevezett hízósejtek aktiválódnak és egy sor kémiai anyag, pl. hisztamin felszabadulását idézik elő, amelyek a klinikai tünetekért felelősek. A klinikai tünetek ebben a reakcióban jelentkeznek leggyorsabban, 5-10 perc, maximum 1-2 óra múlva. Ezek a tünetek lehetnek például: viszkető csalánkiütés, ajak-szem- és arcduzzanat, hasmenés, hányás, orrfolyás, tüsszögés, nehézlégzés.

II.típusú antitest mediált citotoxikus hiperszenzitivitás: az allergén a sejtfelszíni IgG vagy IgM típusú antitestekhez kötődik, ennek eredményeképpen gyulladásos (komplement kaszkád) reakció indul be, mely sejtpusztulást (pl. a vörös vérsejtek feloldódását) eredményezi.

A III-as típusú immunreakcióban az allergén IgG vagy IgM típusú ellenanyagokkal kapcsolódva a szövetekben lerakódik. Ezen immunreakciót a szokásos allergia vizsgálatokkal, Prick teszttel, Specifikus IgE teszttel nem lehetséges kimutatni. Az immunkomplexek kimutatása speciális laboratóriumi tesztekkel lehetséges.

A reakció klinikai tüneteként lehet bélrendszeri vérzés, a bélből való protein vesztés, a bőr bevérzése, az érfal gyulladása, illetve bőrkiütés.

A IV. típusú, késői reakció csak 24-72 óra után jelentkezik klinikai tünet formájában. A vékonybél nyálkahártyán foltos bélboholy károsodás jelenhet meg, mely felszívódási zavarhoz vezethet és vitamin, nyomelem, fehérje hiány alakulhat ki. Klinikai tünetként hasmenés, hányás, fogyás, vashiányos vérszegénység és étvágytalanság jelenhet meg.

Kimutatásuk az úgynevezett epicutan, intracutan tesztek segítségével lehetséges.

Tehéntejszenzitív enteropathiában, vagyis az allergiás vastagbélgyulladásban ez a típusú immunreakció játszik szerepet.

Az imént leírt folyamatok jól mutatják, hogy az ételek összetevőinek, komponenseinek bélrendszerbe kerülése után még milyen bonyolult és szerteágazó folyamatrendszerek sokasága megy végbe, amelynek mindegyike azt célozza meg, hogy a táplálékkal szemben toleránsak legyünk. Ennek ellenére a mechanizmusok összetettsége és több pontos kapcsolata révén, ha a folyamatba hiba csúszik, az ideális immunműködés egyensúlya felborul, akkor ez többek között ételallergia kialakulásához is vezethet.  A hiba nem csak az egyén szervezetében, immunrendszerében, bélnyálkahártyájában és működésükben következhet be, hanem a külső környezeti tényezők is jelentős hatással vannak az immunrendszerünkre. Ilyen környezeti hatás lehet például az anyatejes táplálás elmaradása, a koraszülöttség (éretlenség) és/vagy a túlzott tisztaság.

Dr. Somogyi Éva
Allergológus, csecsemő –és gyermekgyógyász

IDŐPONT EGYEZTETÉS RENDELÉSEINKRE: +36 1 44 33 200

SVÁBHEGYI GYERMEKGYÓGYINTÉZET

Cím: 1037 Budapest, Bokor u. 17-21. II. emelet
Telefon: +36 1 44 33 200
Fax: +36 1 395 8363  
Email: gondoskodas@svabhegy.eu

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

Honlapunk cookie-kat használ a látogatói igény maximális kiszolgálása érdekében. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát ezen a webhelyen.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH