Miért nem akarja megenni az almát a gyermekem?

Ha a gyermek a korábban szívesen fogyasztott gyümölcsöket, zöldségeket elutasítja, előfordulhat, hogy a jelenség mögött orális allergia szindróma, vagyis pollen-gyümölcs-zöldség keresztallergia áll fenn. Dr. Csáki Csilla allergológus, immunológus elmagyarázza ennek okát és az ételallergiáról is beszél.

Ha egy kisgyermek olyan panasszal fordul a házi gyermekorvoshoz, hogy bizonyos ételek elfogyasztása után a szájban, szájüregben, nyelven duzzanat, viszketés jelentkezik, vagy hányás, hasmenés, hasi görcsök formájában hasi panaszokat észlel, kiütéseket tapasztal, akkor a legfontosabb, hogy a házi gyermekorvos allergológushoz irányítja a gyermeket, mert valószínűleg allergiás folyamatról lehet a háttérben, méghozzá ételallergia.

Hasi panaszok akkor is előfordulhatnak, ha ételintoleranciáról van szó. Az ételallergiát és az ételérzékenységet fontos megkülönböztetni, mert más az alkalmazandó terápia. Ha kiderül, hogy ételallergia, azaz ételfehérje allergiáról áll fenn, ez gondos kivizsgálást igényel, hogy megtudjuk, melyik fehérjéről van szó.

Létezik egy olyan fajta ételallergia, mely inkább nagyobb gyermekeknél fordul elő, de korábbi életszakaszban is megfigyelhető. Ebben az esetben a gyermek először nem az ételre lesz allergiás, hanem a környezetünkben lévő virágporra lesz érzékeny, és a virágpor által „érzékenyítődik”. Ennek az a magyarázata, hogy bizonyos fák és füvek pollenjeiben hasonló fehérjék vannak, mint bizonyos ételekben, emiatt alakulhatnak ki keresztreakciók.

Vegyünk egy példát: valakinek nyírfa allergiája van. A nyírfapollen egyik molekulája nagyon hasonlít a sárgarépában, a zellerben, az almában, cseresznyében, szilvában, földimogyoróban található fehérjéhez. A gyermek először érzékennyé válik a nyírfára, azaz allergiás lesz, vagyis márciusban, amikor a nyírfa virágzik, szénanáthás tüneteket produkál, majd akár abban az évben, de várhatóan a következő évtől kezdve ezekre az ételekre keresztallergiás reakciókat mutathat.

Azaz előfordulhat, hogy ha eszik egy almát nyersen, a szájában duzzanat, viszketés, rossz érzés alakul ki, nem fogja szívesen fogyasztani tovább a gyümölcsöt. Ebben az esetben nem érdemes erőltetni a gyermeknek a nyers alma fogyasztását. A jó hír az, hogy ezek az allergiát okozó fehérjék hőérzékenyek, tehát főzés során megsemmisülnek(?). Azaz ha megfőzzük az almát és kompótként adjuk a gyermeknek, akkor boldogan elfogyasztja.

Doktor24-Svábhegyi Gyermekgyógyintézet 

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH