ételallergia

Szeptemberben fókuszban az ÉTELALLERGIA

Tej, szója, tojás, búza, mogyoró vagy kiwi….a szervezet különböző tünetekkel jelez. A tünetek enyhe vagy erős formában is jelentkezhetnek.  Az allergológus tanácsa: bármilyen enyhék is legyenek az első tünetek, szükséges az allergológiai kivizsgálás! Hosszú távon ugyanis számos allergiás tünet kezelhető és megszűntethető, azonban nem mindegy, hogy a gyermektől meg kell-e vonni a fejlődéséhez szükséges, tápanyagokat, vagy sem. Ebben segít, az új, molekuláris allergiadiagnosztikai módszer, amely korábbi pozitív allergiateszttel rendelkezők (bőrpróba vagy spec.IgE) számára egyetlen vérvételből áll az előzetes, majd az eredmény birtokában újabb szakorvosi konzultációval kiegészítve.

Intézetünkben az általános orvosi vizsgálat a TB által támogatott. Az új diagnosztikai eljárás komponensenként 3000 Forintba kerül (egy beteg esetén általában 4-5 komponens vizsgálata hoz biztos eredményt).

Milyen tünetekkel forduljunk azonnal az allergológus szakorvoshoz?

Vezető tünetek lehetnek a táplálék elfogyasztását követő hasmenés, hasfájás, puffadás, hasi diszkomfort érzés, csecsemőknél véres széklet, súlyállás.

Csecsemő és kiseded korban a táplálékallergia gyakran bőrtüneteket, ritkábban légúti tüneteket is okozhat. A bőrtünetek ekcémás bőrelváltozásként, csalánkiütésként jelentkeznek, míg légúti tünetként orrfolyás, visszatérő felső légúti hurut, asztmatikus hörghurut léphetnek fel. Szerencsére ritkán, életveszélyes, ún. anafilaxiás sokk is lehet a táplálékallergia következménye, ez leggyakrabban földimogyoró allergia esetében fordul elő.

Mi lehet az oka az ételallergiának?

Leginkább a tehéntej fehérje váltja ki az allergiás mechanizmussal kialakuló tüneteket, de szójafehérjét, tojást, halat, földimogyorót, mogyorót, diót, ételszínezéket és tartósítószert tartalmazó étel, ital fogyasztása is okozhat panaszokat. A táplálékallergia következtében a vékonybélbolyhok károsodása alakul ki, a hasmenés állandósul, a bél ürege felé vérzés léphet fel, amely fokozatosan vérszegénységhez, vashiányhoz vezet. A fentiek együttesen a súlygyarapodás elégtelenségét okozzák.

Új diagnosztikai eljárás

Az új, molekuláris vagy más néven komponens alapú allergaidiagnosztikai eljárás abban segít, hogy minél pontosabban lehessen meghatározni, hogy a táplálék mely molekulája felelős a tünetekért. Ha ez azonosítható, akkor megállapítható, hogy szükséges-e a szigorú diéta, vagy a beteg a panaszt okozó ételt kisebb mennyiségekben, vagy hőkezelve (főzve, sütve) fogyaszthatja. További információt jelenthet a betegnek, hogy az étel allergén elfogyasztása milyen fokban lehet veszélyes számára: például a már említett földimogyoró allergia esetén fenn áll-e az életet is veszélyeztető anafilaxiás sokk lehetősége.

A Svábhegyi Gyermekgyógyintézet Allergia Centrumában nemcsak a gyermekek, hanem a felnőttek részére is elérhető már az említett komponens alapú vagy molekuláris allergiadiagnosztika. Az Európában is csak néhány centrumban elérhető vizsgálati módszer, egyetlen vérvételből, molekuláris szinten képes kimutatni a panaszokat okozó allergént és/vagy annak komponenseit. A pontos diagnózis az alapja a célzott, és eredményes kezelésnek.

Ez a vizsgálati módszer természetesen nemcsak az étel, hanem a pollen valamint rovarcsípés (darázs, méh)  allergia diagnosztikája során is alkalmazható. A vizsgálat keresztallergiák kimutatására is alkalmas. Például parlagfű és üröm kereszt allergia esetében, ha nem pontosítjuk a diagnózist, akkor a tünetek a specifikus immunterápia (deszenzibilizálás) ellenére nem csökkennek, esetleg visszatérnek, és a beteg olyan kezelést kap, amely nem lesz számára kellően eredményes.

Allergológus orvosaink – OEP rendelésen: https://svabhegy.eu/oep/gyermekorvosaink/

Magánrendelésen felnőttek számára is:

http://allergia.svabhegy.eu/dr-csaki-csilla/
http://allergia.svabhegy.eu/dr-dobra-gergely/
http://allergia.svabhegy.eu/dr-kovacs-lajos/
http://allergia.svabhegy.eu/dr-zsigmond-gyorgyi/
http://allergia.svabhegy.eu/dr-rethy-lajos/

IDŐPONT EGYEZTETÉS RENDELÉSEINKRE: +36 1 44 33 200

SVÁBHEGYI GYERMEKGYÓGYINTÉZET

Cím: 1037 Budapest, Bokor u. 17-21. II. emelet
Telefon: +36 1 44 33 200
Fax: +36 1 395 8363  
Email: gondoskodas@svabhegy.eu

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH