szoptatás és allergia

Szoptatás és allergia

Az anyukák többsége az első három-négy hónapban képes arra, hogy kizárólagos szoptatással táplálja kisbabáját. A szoptatás során az anyuka által fogyasztott élelmiszerek fehérjéi kis mennyiségben kiválasztódnak az anyatejbe, így a hozzátáplálás idejére a szoptatott baba szervezete több mindennel találkozik már. A fehérjéken kívül az élelmiszerekben található vegyszermaradványok, adalékanyagok, az anyuka által bevett gyógyszerek is megjelenhetnek az anyatejben, így tehát nem mindegy, hogy mit eszik és iszik, és milyen gyógyszereket vesz be a szoptatós anyuka. Szoptatás és allergia – az orvos tanácsai.

Mit egyen a szoptatós anyuka?

Ha a szoptatós anya egészséges, elméletileg bármit ehet, de a magas allergén-aktivitású fehérjék (tojás, tej, hal) fogyasztását javasolt korlátozni. Az ajánlott mennyiség heti 3 tojás, napi 2 dl tej, heti egyszer hal. Ha a szoptatott babánál táplálékallergiára utaló jelek figyelhetők meg (ekcéma, erős hasfájás, véres széklet), a fenti ételek fogyasztását javasolt kerülnie az anyukának.

Lehet-e a szoptatás alatt csökkenteni a baba allergiás hajlamát?

Kutatások szerint az anyuka által szedett táplálék-kiegészítő probiotikumok a baba immunrendszerére is erősítő hatással lehetnek. A probiotikumok hasfájást megelőző és a csecsemőkori ekcéma kialakulását gátló szerepe bizonyított. Az anyatejben található jótékony baktériumok segítik az emésztést, a baba bélcsatornájának érését, gátolják a fertőző kórokozók megtelepedését.

Diétával a baba hasfájása ellen

Vannak ételek, melyek ugyan allergiát nem okoznak, ám puffasztó hatásúak, így az anyatejbe kerülve kellemetlen tüneteket, fokozott gázképződést és hasfájást produkálnak a babáknál. Az ilyen ételeket tanácsos kerülni a szoptatás alatt. Puffasztó ételek a hüvelyesek (bab, borsó, lencse), káposztafélék, vastag héjas gyümölcsök (pl. szőlő), de puffasztó hatása van a rostos gyümölcsleveknek és a szénsavas italoknak is. Bőrirritációt okozhatnak a babánál az erős fűszerek, pirospaprika, bors, ezért a szoptató anyukának ezeket is javasolt kerülni.

Dohányzás, koffeinfogyasztás szoptatás alatt

A szoptatási időszak alatt tilos a kismamának dohányoznia, és el kell kerülnie a passzív dohányzást is, mivel bizonyított tény hogy a terhesség és szoptatás alatti dohányzás (aktív és passzív is) jelentősen növeli a gyermek hajlamát krónikus légúti betegségek pl. asztma kialakulására.

Koffeintartalmú italok közül a kávé és a tea mértékkel fogyaszthatók. Az energiaitalok azonban kerülendők a szoptatás alatt.

Szoptatás és gyógyszerek

Sok anyuka a szoptatás időszaka alatt láz- és fájdalomcsillapítót sem mer bevenni és inkább tűri a lázat és a fejfájást, holott a legtöbb, recept nélkül kapható gyógyszernek nincs káros hatása a szoptatott babára, mert csak minimális mértékben választódik ki az anyatejben. Emellett javasolt a kezelőorvos vagy a gyógyszerész véleményét kikérni, mielőtt gyógyszert vesz be a szoptató anyuka.

A krónikus betegségekre szedett gyógyszerek esetében is megengedhető a szoptatás néhány hónapig – ma már viszonylag gyakran előfordul, hogy epilepsziás, depressziós, magas vérnyomású anyukák állandó gyógyszerszedés mellett is szoptathatnak.

Allergiára utaló tünetek a szoptatott babán

Enyhe ekcémás tünetek, néhány száraz folt, piros bőrkiütés a legtöbb csecsemőnél megfigyelhető. Ezek általában nincsenek allergiával összefüggésben, és megfelelő bőrápolással (puhítás, zsírzás) gyorsan elmúlnak. Ha kiterjedt, makacs, visszatérő ekcéma jelentkezik a szoptatott babánál, különösen, ha rizikófaktorok is vannak (pl. a szülők allergiás betegségei) az jelezheti, hogy a babánál is elindultak az allergiás típusú folyamatok. Ilyen esetben mindenképpen javasolt gyermekgyógyász, allergológus és/vagy bőrgyógyász szakorvos tanácsát kikérni.

A szoptatás alatt kialakuló tehéntej allergia tünetei

Ha a kizárólag szoptatott baba allergiás a tehéntejre, ezt gyakran véres hasmenés jelzi, de előfordulhat az is, hogy a rendes székletben véres nyákdarabkák vannak. Ez ijesztő lehet, ám az anyuka teljes tejtermékmentes diétája esetén megszűnik a jelenség. Ebben az esetben a szoptató anyukának a szoptatás teljes időszakára javasolt a tejmentes diéta. Csecsemőnél jelentkező véres székletürítés esetén, mivel azt nemcsak a tejfehérje allergia okozhatja, még a diéta megkezdése előtt minden esetben szükséges a babát gyermekorvosi vizsgálatra elvinni.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

IDŐPONT EGYEZTETÉS RENDELÉSEINKRE: +36 1 44 33 200

Bejelentkezés online időpont foglalási rendszerünk segítségével gyorsan, várakozás nélkül, akár hétvégén vagy ünnepnapokon is ezen a linken>>>.

SVÁBHEGYI GYERMEKGYÓGYINTÉZET

Cím: 1037 Budapest, Bokor u. 17-21. II. emelet
Telefon: +36 1 44 33 200
Fax: +36 1 395 8363  
Email: maganrendeles@svabhegy.eu

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH