tüdőgyulladás

Tüdőgyulladás

A tüdőgyulladás a tüdő szövetének, ezen belül a légzőhólyagocskák gyulladása. Vírusok, baktériumok, gombák, paraziták, toxikus anyagok belégzése, és autoimmun betegségek okozhatják. Európában évente a gyermekek 3-4 százaléka betegszik meg tüdőgyulladásban. Az ötéves kor alatti halálozás 17 százalékában ez a kórkép áll.

A tüdőgyulladás tünetei

A tünetek az esetek többségében jellegzetesek: magas láz, köhögés, nehézlégzés, mellkasi fájdalom. Előfordul, hogy hasfájás, hányás, elesettség mellett, típusos légúti panaszok nélkül észlelünk súlyos tüdőgyulladást. Ezek a klasszikus bakteriális fertőzésekre (Pneumococcus, Straphylococcus, Haemophilus) jellemzőek. Enyhébb lefolyásúak, kevésbé súlyos tünetekkel zajlanak az atípusos baktériumok (Mycoplasma, Chlamydia) illetve a vírusok okozta tüdőgyulladások, nem magas láz, elhúzódó köhögés, asztmás nehézlégzés utalhat fennállására. Jellegzetes az influenzaszezonban megszaporodó bakteriális tüdőgyulladások száma, ami kevert fertőzésre utal.

A fizikális vizsgálat jellegzetes lelete mellett a mellkas röntgenfelvétel ad pontos képet a tüdőgyulladás kiterjedésére. A gyulladás mértékére a vérvétel során a vérkép és egyéb ú.n. gyulladásos paraméterek (CRP, PCT) szintjéből következtethetünk, és lehetőségünk van a kórokozó vérből történő kitenyésztésére is.

A bakteriális tüdőgyulladás szövődményei a tüdőtályog és mellhártyagyulladás lehetnek, amik jelentősen meghosszabbíthatják a betegség lefolyását.

A tüdőgyulladás kezelése

A gyermekkori tüdőgyulladás, különösen csecsemő- és kisdedkorban gyakran kórházi kezelést tesz szükségessé, és injekciós antibiotikus terápiát igényel. Az esetek többségében nincs bakteriális leletünk a kezelés megkezdésekor, így a klinikai tünetek és a laboratóriumi leletek alapján következtetünk a kórokozóra, és tapasztalati kezelést indítunk, amit a lefolyás során módosíthatunk. A lázas gyermek fokozott folyadékbevitelt igényel, amit sok esetben infúzióval biztosítunk. A magas lázat csillapítanunk kell. Az utóbbi évtizedek hatékony antimikrobás gyógyszereinek köszönhető, hogy a régen rettegett betegség halálozása jelentősen csökkent.

Bizonyos kórállapotok hajlamosítanak tüdőgyulladás kialakulására, ezek a gyakori vírusos légúti hurutos betegségek, a visszatérő középfülgyulladás, az immunhiányok, a veleszületett légúti fejlődési rendellenességek, az alultápláltság, a vitaminhiány. Súlyos lefolyású vagy visszatérő tüdőgyulladás részletes kivizsgálást, speciális radiológiai vizsgálatokat (CT) illetve hörgővizsgálatot is szükségessé tehet.

dr. Kovács Lajos
csecsemő- és gyermekgyógyász, tüdőgyógyász, immunológus

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH