vírusos szemölcs

Vírusos szemölcs, ekcéma, csalánkiütés? – a bőrgyógyász tanácsai

A krónikus vagy akut csalánkiütést, a gyermekkori ekcémát, vagy az uszodában könnyen összeszedhető vírusos szemölcsöt mindig kell, hogy lássa gyermekbőrgyógyász szakorvos.

Esténként, fürdetéskor mindig nézzük meg alaposan a gyermeket, akkor is, ha már nagyobbacska – a hajlatokat, a lábujjak között, a kézfejeket – tanácsolja dr. Molnár Katalin bőrgyógyász szakorvos. A gyermek ugyanis sok esetben nem szól, vagy külön nem jelzi, hogy valami kellemetlen, viszket, esetleg fájdalmas a hónalján, a térdhajlatában vagy kivakarta valahol a testét, vagy kissé kiálló bőrelváltozást észlel. Az elváltozás lehet egyszerű uszodaszemölcs vagy esetleg ételallergiával összefüggő csalánkiütés, de ekcéma is. Ennek pontos diagnosztizálásához és ennek következtében a sikeres kezeléshez elengedhetetlen, a gyermek-bőrgyógyászati szakorvosi vizsgálat.

Az uszodába járó óvodás, kisiskolás gyermekek törzsén megjelenhetnek a vízben terjedő, testszínű, mégis kellemetlen szemölcsök, amelyeket minden esetben el kell távolítani a gyermek testéről. Ezen szemölcsök szakszerű eltávolítása rendkívül fontos, hiszen kezeletlenül nemcsak a gyermek testén terjed el, de tovább is fertőz. Fontos, hogy tudjuk: (1) az uszodaszemölcs nem múlik el minden esetben magától, (2) a patikában kapható szemölcs eltávolító szerek legtöbbje közönséges szemölcsök kezelésére szolgál, így nem alkalmasak arra, hogy ezt a fertőző uszodaszemölcsöt megszűntessék! Bármennyire is kiváló a fagyasztással kézfejről eltávolítható szemölcsök esetében.

A csecsemőkori ekcéma legtöbbször alkati eredetű, de ételallergia is ronthatja a bőrtüneteket. Ilyenkor leggyakrabban tejfehérjével szembeni túlérzékenység áll a háttérben. A szakorvosi, egyénre szabott kivizsgálás és kezelés, valamint a szülőknek szóló tanácsok fontos részét képezik a gyermek gyógyulásának. A gyulladt, piros, agyonvakart bőrfelület szakszerű kezelése kulcsfontosságú a tünetek megszűntetéséhez. Azonban a kiváltó ok felderítése és megszűntetése minden esetben allergológus szakorvosi segítséget is igényel – a gyermek teljes gyógyulása érdekében.

Csalánkiütés is megjelenhet ételallergia következményeként a gyermek testén, azonban az akutan megjelenő bőrleváltozásokon kívül krónikus csalánkiütéssel (krónikus urtikária) is lehet találkozni. A csalánkiütés időszakonként visszatérő megjelenésének számos más oka is lehet: bakteriális góc, pajzsmirigybetegség, illetve a gyermekközösségben jelen levő élősködők megtelepedésétől (bélféreg), az ételallergián át az autoimmun betegségekig széles a skála. A kezelés mellett, az ok kiderítése ezekben az estekben is a legfőbb feladat. Gyermekbőrgyógyász szakorvosunk, dr. Molnár Katalin mindkét szakterületen komoly tapasztalattal és rutinnal rendelkezik.

A krónikus urtikária diagnosztizálása és kezelése az utóbbi években egyre inkább előtérbe kerül: új diagnosztikai eljárások és új terápiás lehetőségek jelentek meg és többet tudunk az urtikaria hátterében álló okokról (autoimmun patomechanizmus, étel intolerancia). Október 1-jén, az urtikária világnapján különösen nagy figyelem irányul erre a betegségre, mely segíti, hogy minél több szakemberhez és érintetthez eljussanak az új információk.

Dr. Molnár Katalin szeptembertől kibővült rendelési időben várja a gyermekeket és a felnőtteket:
Kedd: 8.00 – 14.00

IDŐPONT EGYEZTETÉS RENDELÉSEINKRE: +36 1 44 33 200

SVÁBHEGYI GYERMEKGYÓGYINTÉZET

Cím: 1037 Budapest, Bokor u. 17-21. II. emelet
Telefon: +36 1 44 33 200
Fax: +36 1 395 8363  
Email: gondoskodas@svabhegy.eu

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

Honlapunk cookie-kat használ a látogatói igény maximális kiszolgálása érdekében. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát ezen a webhelyen.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH