Online allergológia és tüdőgyógyászat asztmás, allergiás gyerekeknek - Svábhegyi Gyógyintézet

Online allergológia és tüdőgyógyászat asztmás, allergiás gyerekeknek

Az őszi-téli hónapok a legtöbb kisgyermekes családban – a kialakult járványhelyzettől függetlenül is – a vírusfertőzésekről és a különböző légúti megbetegedésekről szólnak. Asztma és allergia esetén egész évben lényeges a gyermekek rendszeres orvosi ellenőrzése, az online konzultáció lehetősége azonban azoknak a szülőknek is jól jöhet, akiknek gyermeke nem érintett krónikus légúti betegségekben.

Bár a Doktor24-Svábhegyi Gyermekgyógyintézet rendelőiben kiemelt figyelmet fordítunk a hozzánk érkező gyermekek és kísérőik biztonságára, azok számára, akik kerülni szeretnék a fizikai kontaktust, továbbra is biztosítjuk az online távkonzultáció lehetőségét mind a gyermektüdőgyógyászat, mind a gyermekallergológia szakterületen.

Biztonságban Covid idején

Mivel az asztma krónikus légúti gyulladás, a panasz- és tünetmentesség egyik alappillére a gyulladás megszüntetése, fellobbanásának megelőzése. Ez csakis egyénre szabott gyógyszeres kezeléssel és rendszeres kontrollal valósulhat meg, rendkívül fontos tehát, hogy az asztmás, allergiás gyermekek kezelése folyamatos legyen. Az ilyenkor gyakran jelentkező vírusfertőzések asztmás rohamokat idézhetnek elő és az allergiás tüneteket is felerősíthetik, egy esetleges Covid-fertőzés pedig tovább ronthatja a helyzetet. A megfelelően beállított gyógyszeres terápia és a rendszeres személyes vagy online konzultáció tüdőgyógyász vagy allergológus szakorvossal azonban nagyban hozzájárul ahhoz, hogy gyermekünket biztonságban tudhassuk.

Az online vizit azoknak a családoknak jelenthet különösen nagy segítséget, ahol a gyermek krónikus asztmás-allergiás panaszokkal küzd: „A távkonzultáció során a szülők átbeszélhetik a szakorvossal, hogy telt az elmúlt időszak, mit tapasztaltak a gyermeknél. Kitérhetnek arra, hogy fellépett-e nehézlégzés, kellett-e akut gyógyszereket használni annak kivédésére, de lehetőség adódik arra is, hogy a nemzetközi asztmakontroll protokoll alapján felmérjék a beteg életminőségét. Ha úgy találják, hogy a gyermek asztmája nem kellőképpen kontrollált, vagy ha az utóbbi időben az elvárhatónál gyakrabban kellett hörgőtágító gyógyszerekhez nyúlni, az orvos javaslatot tehet az addig alkalmazott terápia módosítására” – foglalja össze az online távkonzultációban rejlő lehetőségeket Dr. Kovács Tibor csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos, a Doktor24-Svábhegyi Gyermekgyógyintézet orvosigazgatója, majd hozzáteszi, hogy a kifinomult hallással rendelkező gyermek-tüdőgyógyászok akár a köhögés típusának meghatározásában is segíthetnek a virtuális rendelés során.

Ne adjunk esélyt a szövődményeknek!

A kialakult járványhelyzet miatt bevezetett óvintézkedések – a maszkviselés, a gyakori és alapos kézmosás, valamint a biztonsági távolság betartása – és az, hogy mindannyian igyekszünk távol maradni a zsúfoltabb helyektől, csökkenti ugyan a légúti fertőzések és az ezekkel összefüggő asztmás-allergiás panaszok kialakulásának kockázatát, a gyermek korábban beállított gyógyszeres terápiája azonban továbbra sem válik feleslegessé! Kiemelten fontos, hogy a meglévő gyógyszeres kezelésen soha ne változtassunk előzetes orvosi konzultáció nélkül!

A kapcsolattartás a gyermek kezelőorvosával azért is lényeges ebben az időszakban, mert a Covid-fertőzés tüdőkárosító hatása sajnos a kisebbeknél is előfordulhat, ezért az asztmás-allergiás gyermekek számára különösen ajánlott a Doktor24-Svábhegyi Gyermekgyógyintézet legújabb szolgáltatása, a Covid utáni szűrővizsgálat.

Szűrőcsomagiankról bővebben itt olvashatnak!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

 

0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH