Ortopédia - Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Ortopédia

allergologia-nagy

Gyermekortopédia

Csecsemőkortól a fiatal felnőtt korig minden korosztálynak megvan a maga ortopédiai „felkiáltó jele”, amely a mozgásszervek életkori érési sajátosságaira vezethető vissza.  Csecsemőkorban a csípő és lábtartásra, kisgyermekkorban a lábproblémákra, serdülőkorban pedig a gerincre kell fokozottan figyelnie a gyermekorvosnak és a szülőnek egyaránt. Ha a gyermeket időben vizsgálja szakorvos az ortopédiai rendelésen, akkor a kialakulóban levő betegségek igen sok esetben, akár száz százalékban gyógyíthatók.

Ha a gyermek mozgásfejlődése születéskori oxigénhiány vagy agyvérzés következtében illetve a központi idegrendszer fejlődési rendellenessége következtében megkésett, akkor különösen fontos a rendszeres ortopéd orvosi vizsgálat és segítség. Rendelőnk ortopéd szakorvosai, dr. Besze Tibor valamint dr. Ráskai Csaba különös gonddal, sokéves klinikai tapasztalattal vizsgálják, szűrik a csecsemőkori, illetve későbbi életkorban megjelenő ortopédiai gondokat. Lábtartási hibákkal, gyermekkori gerincferdüléssel bizalommal fordulhatnak dr. Körmendi Zoltánhoz, dr. Ujszászi Andrea Klára ortopédus rezidens pedig gyermek ortopédiai betegségek, fejlődési rendellenességek szűrésével, kezelésével és gondozásával foglalkozik Intézetünkben.

Ha a gyermek egészségesen született, akkor is szükséges az ortopédiai szűrés születés után, és későbbi életkorokban is! MIÉRT? A következő bekezdésekben korosztályokra bontva igyekszünk válaszolni a kérdésre.

Csecsemőkori szűrések

Statisztikai tény:

 • a tavasszal született gyermekeknél gyakoribbak a csípőfejletlenségek – ezt, a gyermekortopédiával foglalkozó könyvek fontos tényként kezelik
 • a nemek szerinti statisztikák szerint a lányoknál gyakoribb ez a méhen belüli fejlődés lemaradás – egyelőre csak feltételezés, hogy mindez az x kromoszómával függ össze, a jelenség pontos oka még nem ismert, ezért lényeges, hogy minél hamarabb – a baba pár napos, pár hetes korában – észrevegyék.
 • farfekvéses babáknál szintén kimutathatóan sűrűbben fordul elő a csípő fejletlensége.

Mindezek miatt rendkívüli jelentősége van a hat hetes korban végzett ortopédiai szűrésnek, amelynek része a csípő ultrahang vizsgálata.

Intézményünkben kiváló minőségű képet láttató UH készülék áll mind a  radiológus, mint az ortopéd szakorvos rendelkezésére. A gyermekortopédiai szakorvos manuális vizsgálat után azonnal észreveszi, ha olyan izomkötöttségek állnak fenn a gyermeknél, amelyek visszahatnak a csípőre így a későbbi mozgásra, járásra. Ezért fontos, hogy azonnal segítséget kapjon a baba.

Előzzük meg a csípőficamot!

Képzeljük el, hogy az egyik nyitott tenyerünkbe belehelyezzük a másik öklünket, és arra rázárjuk az ujjainkat. Így fogja az úgynevezett vápa a baba combcsontját. Abban az esetben, ha ez a vápa nem zár, hanem benne csúszkál a combcsont, esetleg teljesen egyenesen nyitott marad, akkor fennáll a veszélye annak, hogy amikor a baba a 8-10. hónap körül a lábára áll, akkor a combcsont kicsúszik a vápából és kialakul a csípőficam. Ilyenkor azonban már csak a műtét segít. Csecsemőként, a születés után egy ideig még annyira „terelgethető” a csontozat, hogy ha külső eszközzel – úgynevezett terpeszpelenkával, súlyosabb esetben egy speciális eszközzel, a Pavlik kengyellel – egy természetes, magzati pózban tartjuk a babát néhány hétig, akkor tökéletesen rendbe jöhet a csípőízület. Ez az újszülöttnek semmilyen külön terhet nem okoz, hiszen pont úgy helyezkednek a lábai, mint az anyaméhben.

Lábtartás és egyéb problémák

Előfordulhat, hogy eltérés mutatkozik a talp tengelyében. Vagyis a lábfej befelé fordult – kifliformát vesz fel, illetve egészen befelé kunkorodik -. Születhet a baba kissé ferde nyaktartással vagy igen ritkán a gerinc ferdeségével. Befelé forduló lábfej esetén sokszor egyszerű mozgatással, masszázzsal kezelhető a baba. Ha nagyobb az eltérés, akkor egy speciális kiscipővel 6-8 hetes korra tökéletesre formálódik a lábfej tartása. A rövid két hónapos kezelés elejét veszi egy sor következményes mozgásszervi problémának.

Kisebb balesetek következményei

Bármilyen kicsi a baba, akár egy kis elcsúszás a járókában, vagy ha beakad a lába játék közben – például a kiságy rácsába – úgynevezett zöldgally töréshez vezethet. Ez tipikusan olyan eset, amikor a gyereknek nem fáj semmilyen ízülete, így nem is kezd sírni a mozgásra, egyszerűen csak nem végez bizonyos mozdulatokat – hiszen azok kellemetlenek lennének számára. Előfordul, hogy a szülőnek feltűnik: a már szaladgáló gyermek hirtelen sántít. Ilyenkor a gyermek ösztönösen kíméli a lábát. Ez a helyzet azonnali vizsgálatot igényel, mert egy apró gyulladástól kezdve a komolyabb – azonnali kezelést igénylő -, akár rejtett sérülésig, bármi lehet az oka. Fontos, hogy a nem megfelelő kezelés vagy a kezelés hiánya hosszú távú következményekkel járhat.

Kisgyermek, kisiskolás kor, serülőkor

Kisgyermekkorban (3-5 év) lábproblémák jelentkezhetnek. Kisiskolás korban (6-11 év) a növekedéssel ízületi gondok léphetnek fel, fájhat a térd, a sarok. Serdülőkorban pedig a gerinc, a tartás problémái jelentkezhetnek, amelyek, ha nem figyelünk oda, végigkísérhetik a gyermek életét.

Részletesebben a serdülőkori gerinc gondokról

Tudta?  Szakorvosi statisztikák szerint:

 • az utóbbi 40 évben egyre magasabbra nőnek a gyermekek
 • lényegesen mozgásszegényebb életmódot élünk
 • lelki tényezők is befolyásolják a kamasz gyermek fizikai fejlődését
 • a serdülőkorban kialakuló tartási rendellenességek erős alapjai a felnőttkori hát-, gerinc fájdalmaknak, ízületi kopásoknak és komolyabb mozgásszervi betegségeknek
 • a szűrővizsgálatok adatai szerint Magyarországon a serdülőkorú gyermekek 50%-ánál valamilyen tartási rendellenességet regisztrálnak – ez a szám megdöbbentő
 • a 12 -18 éves korosztály fele kisebb vagy súlyosabb, de mindenképpen folyamatos kezelést igénylő testtartáshibával rendelkezik.

Milyen jeleket vehetünk észre szülőként?

Fontos: két iskolai szűrővizsgálat között egy fiatal szervezet szempontjából sokszor nagyon sok idő telik el.

Ezért feltétlen forduljunk ortopéd szakorvoshoz:

 • ha feltűnik, hogy a gyermek egyoldalú táskacipelése csak hajlott háttal vagy a szokottól eltérő módon kényelmes számára
 • ha a gyermek a vállait előre ejtve, vagy aszimmetrikusan tartja
 • ha a fejét gyakran lefelé szegve tartja
 • ha a hasa túlzottan elődomborodik a fokozott deréki gerincgörbülete miatt
 • ha a gerincoszlopán oldalirányú görbületet vesznek észre vagy púpossága tűnik fel
 • ha hát- és/vagy derékfájdalmakra panaszkodik

A gyermekortopédiai szakorvos a szülő partnere

A gyermekortopédiában a komolyabb kezelésekhez, mint pl. egy görbült gerinc, hanyag tartás, idő kell. A gondokon hathatósan nem tud segíteni gyógyszeres kezelés. Ellenben hosszabb ideig kényszerülhet a kamasz gyógytornára, esetleg a gerinc egyenességét segítő fűző használatára, amelyet nem egyszerű elfogadni az érzékeny kamasz léleknek. Az ortopéd szakorvos a kezelés ideje alatt végig a serdülő és a család mellett áll, tanácsokkal, gyógytorna, úszás és egyéb, tartást javító módszerek segítségével kíséri a fiatal felnőtté válás folyamatát.  Fontos, hogy a gerinc és más ortopédiai problémákkal küzdő gyermek a szakorvos szemei előtt nőjön fel! Ezért sem mindegy, mikor hozza el a szülő először vizsgálatra a gyermeket.

A sikeres, többéves folyamat végén, a gyermekortopéd szakorvos együtt örül a szülőkkel és a gyermekkel, hiszen az odafigyelés az egészséges felnőttkort alapozza meg.

Gyermekortopédiai szakorvosaink

ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS

 • kényelmesen, várakozás nélkül
 • bármikor, akár hétvégén is
 • orvosa rendeléseit hetekre előre láthatja
 • leleteit visszamenőleg is megtekintheti
 • időpontfoglalását saját maga is változtathatja
 • emlékeztető e-mail a foglalt időpont előtt
 • érkezéskor a bejelentkezés csupán egy perc

A Gyógyintézet eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Elérhetőségeink
 • Cím: 1134 Budapest, Váci út 37. I. emelet
 • Telefon: +36 1 44 33 200
 • Email: ugyfelszolgalat@doktor24.hu
Kövessen bennünket!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
[]
1 Step 1
Az ön neve
Irányítószámayour full name

A Gyógyintézet eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Previous
Next
powered by FormCraft
0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH