Gyermeksebészeti tanácsadás - Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Sebészeti tanácsadás

allergologia-nagy

Gyermeksebészeti tanácsadás

Csecsemőknél az általában veleszületett köldöksérv, kisebb gyermekeknél a hasfal gyengeségéből adódó lágyéksérv, kisfiúknál a fitymával vagy a herékkel kapcsolatos problémák miatt fordulnak leggyakrabban a szülők gyermeksebészhez. Azonban számos más, a gyermeken észrevett apróbb, vagy nagyobb elváltozás (csomó, bőrnövedék) adhat okot arra, hogy felkeressük a szakorvost. Intézetünkben a gyermeksebészeti konzultáció során lehetőség van kisebb beavatkozásra, az észlelt elváltozás és a javasolt kezelés figyelemmel kísérésére, illetve arra is, hogy a szülők a gyermeksebésszel megbeszélve döntsenek a szükséges műtéti beavatkozásról.

Milyen esetekben keressük fel feltétlenül a gyermeksebészt?

Minden olyan esetben érdemes szakorvosi konzultációt kérni, ha szülőként észrevesszük, hogy a gyermek bizonyos testtájéka érzékeny, esetleg fájdalmai vannak, vagy fájdalommentes ugyan a terület, de korábban nem tapasztalt csomó, bőrkinövés, nedvedző vagy száraz elváltozás (pl. sipoly) esetleg nagyobb festékes anyagjegy, vagy egyéb bőrelváltozás jelenik meg a gyermeken.

Forduljunk akkor is gyermeksebészhez, ha gond jelentkezik csecsemőknél illetve későbbi életkorban a köldök, a fityma, a herék vagy a szemérem tájékán.

Fitymaszűkület

Ha a fiúgyermeknél a fityma bőre a makkról nem húzható vissza, akkor beszélünk fitymaszűkületről. Fontos tudni, hogy az egyszerű „letapadás” pelenkás korban még normálisnak tekinthető, később magától vagy segítséggel oldódik. Ez a jelenség nem igényel műtéti beavatkozást.

A valódi szűkület azonban csak műtéttel gyógyítható. Kialakulásának okai között lehet a korai (erőltetett) hátrahúzás okozta sérülés, hegesedés, gyakori gyulladás vagy más bőrbetegség. Ha a jelenséget nem kezeljük, az hatással lehet a fiatal felnőtt illetve a későbbi felnőtt korra is. Következményei lehetnek: gennyes fitymazsák gyulladás, húgyúti fertőzés, nehezített vizeletürítés, erőltetett hátrahúzásnál a fityma makk mögé szorulása, fájdalmas merevedés, pszichés zavarok.

Mindenképpen forduljunk tehát szakorvoshoz, ha:

 • szűk a gyermek fitymája vagy sejtes letapadás van a fityma és makk között (illetve kislányoknál a kisajkak között)

A herékkel kapcsolatos, sebészeti konzultációt igénylő kórképek

 • Ingázó here, a here leszállási zavarai, rejtett heréjűség

A fiúgyermek hasüregében fejlődő herék még a magzati életben a születés előtt leszállnak a herezacskóba. Ha ez a folyamat valamilyen ok miatt zavart szenved, a herék – a természet által kijelölt útvonalon és időben – nem jutnak le a herezacskóba. Igen ritkán előfordulhat az a jelenség is, hogy a herezacskóba lejutott herék kisgyermekkorban visszahúzódnak. Ha az első életévben a herék végül mégis leereszkednek, akkor nagy valószínűséggel a folyamat nem okoz károsodást. Azonban a tartósan herezacskón kívül rekedt herék egyrészt befolyásolhatják a felnőttkori nemzőképességet (károsodhatnak a spermium termelését végző sejtek); másrészt gyakoribb a herecsavarodás, harmadrészt nagyobb a sérülés és később a rosszindulatú daganat kialakulásának lehetősége is. (Mindezeken kívül a here hiánya pszichés problémákat is okozhat.)

Mindig forduljunk tehát a gyermekkel sebészhez, ha:

 • a here nem mindig tapintható a herezacskóban

Lágyéksérv

A lágyékban – különösen erőlködés során – megjelenő, könnyen visszanyomható pár cm-es duzzanat a lágyéksérv. Ilyenkor egy belső szerv, rendszerint bél, kislányoknál gyakran petefészek a hasfal nyílásán (sérvkapu) kidomborodik. Gyakoribb a jobboldalon, de kialakulhat a bal vagy akár mindkét oldalon. Létrejöttének egyik oka a hasfal gyengesége, fejletlensége, különösen koraszülött gyermekeknél. Megjelenhet a hasűri nyomás fokozódása miatt is (pl. székrekedés, köhögés).  Illetve fiúgyermekeknél kialakulásának oka lehet, hogy a herék leszállásával, hasüreggel közlekedő úgynevezett sérvtömlő maradhat vissza. A lágyéksérv legsúlyosabb szövődménye a kizáródás, amikor a szűk sérvkapu leszorítja a sérvtömlőbe kicsúszott hasüregi szervet. Ez a vérellátás károsodását, következményes bélfal elhalást és a bél átlyukadását okozhatja, a kizáródott részen. Az ennek nyomán esetlegesen kialakuló hashártyagyulladás pedig életveszélyes állapotot idézhet elő.

Ezért rendkívül fontos, hogy sérv megjelenésének gyanúja esetén lássa sebészorvos a gyermeket. A lágyéksérv, minden esetben műtéttel gyógyítható.

Akkor is forduljunk a gyermeksebészhez, ha a gyermeknél a rövid nyelvfék miatt hangképzési (logopédiai) zavarok állnak fenn.

A fenti elváltozások esetén, a gyermeksebészeti konzultáción személyre szabottan eshet szó arról, milyen esetben szükséges egy esetleges műtéti beavatkozás, mi a műtét elvégzésének ideális időpontja, miként történik a műtét, mennyi időt vesz igénybe műtét után a kórházi tartózkodás és meddig tart a teljes felépülés. Kisebb beavatkozásokra ugyanakkor az ambuláns vizsgálaton is sor kerülhet.

Gyermeksebészeti szakorvosaink

ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS

 • kényelmesen, várakozás nélkül
 • bármikor, akár hétvégén is
 • orvosa rendeléseit hetekre előre láthatja
 • leleteit visszamenőleg is megtekintheti
 • időpontfoglalását saját maga is változtathatja
 • emlékeztető e-mail a foglalt időpont előtt
 • érkezéskor a bejelentkezés csupán egy perc

A Gyógyintézet eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Elérhetőségeink
 • Cím: 1134 Budapest, Váci út 37. I. emelet
 • Telefon: +36 1 44 33 200
 • Email: ugyfelszolgalat@doktor24.hu
Kövessen bennünket!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
[]
1 Step 1
Az ön neve
Irányítószámayour full name

A Gyógyintézet eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Previous
Next
powered by FormCraft
0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH