Tanácsok a gyermeksebésztől

Anyajegyek, megnagyobbodott nyirokcsomók, epekövesség gyermekkorban

Dr. Hegyi Gábor gyermeksebész főorvos három gyakori kérdésre ad választ a következő cikkben: mit tegyünk a gyermekkori anyajegyek, a megnagyobbodott nyirokcsomók, illetve hirtelen felfedezett kamaszkori epekövek esetén?

Az anyajegyekről

Az anyajegyek megítélése nem sebészi feladat. Amennyiben gyermekünkön festékes- sötét –anyajegyet találunk, bőrgyógyászati vizsgálata feltétlen javasolt. Amennyiben a bőrgyógyász szövettani vizsgálatot javasol, az eltávolítást, a gyermek korától, illetve az anyajegy méretétől függően, de általában helyi érzéstelenítésben, ritkán altatásban elvégezzük. A továbbiakról a szövettan birtokában a bőrgyógyász dönt.

A nyirokcsomókról

A nyirokcsomók szervezetünk védekező rendszerének részei. Bármely fertőzéskor a gócközeli nyirokcsomók megnagyobbodhatnak, jelezve fokozott működésüket. Önmagában a megnagyobbodott nyirokcsomó nem jelent okoz sebészi eltávolításra. De amennyiben számuk, nagyságuk jelentősen növekszik, több régiót érintenek: nyak, lágyék, hónalj, esetleg hasi fájdalommal, máj, lép megnagyobbodásával járnak, haematológiai kivizsgálás feltétlen indokolt. Amennyiben haematológus szövettani vizsgálatot tart szükségesnek, a műtétet, -általában altatásban- elvégezzük. A továbbiakról, a haematologus a szövettan birtokában dönt.

Az epekövességről

Az utóbbi években a serdülő, sőt fiatalabb gyermekkorban egyre gyakrabban találkozunk epekövességgel.  Tünetei: zsíros étkezést követő jelzés, a felhasban jelentkező tompa, vagy heves görcsös fájdalom. Ennek oka, hogy a kő átmenetileg elzárja az epehólyag kivezető járatát, és a hólyag izmai megfeszülnek, de az kiürülni nem tud. Fájdalomcsillapítóra, görcsoldóra a panasz szűnhet, de a kövesség szövődményeket is okozhat: lázas állapot, erősen jelentkező felhasi fájdalom epehólyaggyulladás gyanúját veti fel.

További szövődmény lehet az elzáródásos sárgaság. Ilyenkor a hólyag apró kövei nem az epehólyag nyakában, hanem a közös epevezető-patkóbél átmenet izomgyűrűjében akadnak meg, és nem csak a hólyagból való ürülést, hanem a májból a patkóbélbe való epeürülést is megakadályozzák. Mivel az epefesték a májból nem tud kiürülni, a szervezetben felszaporodik: a szemfehérjén majd a bőrön látható sárgaságot okoz, a vizelettel ürülve azt sörbarnává teszi, a székletből hiányozva viszont, azt rendkívül világosnak látjuk. Mivel a közös epevezető, és a hasnyálmirigy bélbe való „beszájazása” egymáshoz igen közel fekszik, további szövődmény lehet a hasnyálmirigy gyulladás.

Epepanaszok esetén első javasolt vizsgálat az ultrahang, ami gyakorlatilag 100%-os biztonsággal kimutatja a köveket.

Mikor javasolt a műtét? Panaszmentes, véletlen felfedezett kövek esetén: választott időben, a fenti szövődmények megelőzése céljából. Gyulladás esetén vagy az első napokban, ha ekkor nem történik meg, akkor antibiotikus kezelés és a gyulladás lezajlása után tervezetten „á froid”: „kihűlt” állapotban.

Sárgaság esetén először endoszkópos úton a közös epevezetőből el kell távolítani a köveket, ezután történik az műtét.

A műtét lényege: a köves epehólyag eltávolítása, így a kövek nem tudnak újra termelődni.

Az epeműtétet ritka kivételtől eltekintve a has felvágása nélkül, laparoszkópos úton végezzük, és csak néhány nap kórházi bennfekvést igényel.

Dr. Hegyi Gábor
Gyermeksebész főorvos

Dr. Hegyi Gábor a Svábhegyi Gyermekgyógyintézetben gyermeksebészeti tanácsadást lát el.

Bejelentkezés: +36 1 4433 200 – illetve online a weboldalunkon keresztül.

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

Honlapunk cookie-kat használ a látogatói igény maximális kiszolgálása érdekében. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát ezen a webhelyen.
0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH