távmunka otthoni tanítás

Távmunka és otthoni tanítás? Nem is olyan egyszerű…

Akinek nem ismeretlen a távmunka, annak is kihívást jelent most az otthonról dolgozás – ha közben gyereksereg ugrál körülötte. Aki most ismerkedik a „homeoffice”-szal, annak pedig még nehezebb összeegyeztetni a munkát a gyerekneveléssel, a gyerek tanulásának megszervezésével. A helyzet kezelése sok szülőnek okoz fejtörést. Kovács Erika klinikai szakpszichológust kérdeztük a témában: hogyan tudjuk megkönnyíteni helyzetünket és hogyan tudunk megfelelni az új kihívásnak úgy, hogy a lelkünk is nyugodt maradjon?

Az első és egyik legfontosabb szempont, hogy legyünk türelmesek magunkkal, az átálláshoz idő, sok beszélgetés és közös gondolkodás kell. Tervezzük újra a lakásunkat, együtt, családilag. Gondoljuk át, hogy kinek, milyen térre, napi mennyi időben lesz szüksége, alakítsunk ki otthoni munkahelyünket, gyerekeinknek az otthoni iskolát. Osszuk be a digitális eszközök használatát, hiszen most a munka és a tanulás is ezeken keresztül történik. Vegyük figyelembe a zajokat, a helyiségek közötti áthallást, hiszen ugyanazok a tényezők lesznek ránk jó vagy éppen zavaró hatással, amelyek a hétköznapi környezetünkben is. Lehet, hogy az egyik családtag hangosan telefonál, a gyerek fülhallgatóval a fején online játszik a barátaival, és közben nem érzékeli a hangerejét, miközben a harmadik családtag csak fogja a fejét, hisz képtelen ilyen zajban dolgozni. Jól jöhet ilyenkor egy családi kupaktanács, ahol kiderülhet, hogy az érintettek nem is tudnak zavaró viselkedésükről, és nagyon is fontos, hogy megosszuk velük a számunkra zavaró dolgokat.

Vegyük észre és összegezzük napi szinten, a vacsoraasztalnál, vagy az esti elalvásnál a gyerekek mellé ülve az egészen apró sikereinket is. Például, hogy ma hatékonyabban tudtunk dolgozni, hogy már nem fárasztott el bennünket annyira a távmunka, hogy a gyerekek az összes online feladattal elkészültek, hogy amíg mi dolgoztunk, a nagyobb tesók elfoglalták a kisebbeket, hogy a gyerek átrendezte a szobáját és készített egy új dekorációt, vagy, hogy együtt megsütöttük a kedvenc családi pizzánkat, és volt egy jó hangulatú vacsoránk – javasolja a pszichológus.

Gabi 42 éves, kétgyerekes, egyedülálló édesanya, otthonról dolgozik, amióta bezárták az iskolákat, és gyerekeivel otthon kellett maradnia. Ő így számol be tapasztalatairól:

„Borzasztó nehéznek élem meg ezt a helyzetet. Dolgoztam már itthonról, amikor betegek voltak a gyerekek, van is benne rutinom, de ez most teljesen más. A digitális oktatás a harmadikos fiamnál úgy néz ki, hogy egy hétre előre megkapjuk táblázatban, hogy mit kell tanulnia a gyereknek, milyen feladatokat kell megoldani, és néha prezentációt vagy Youtube-videót kell megnézni hozzá. Ez pedig azt jelenti, hogy amíg tanul, ott kell ülnöm mellette. El kell magyaráznom a matekot, meg kell hallgatnom, hogy hogy olvas hangosan, javítani a házi feladatokat. Közben a főnökömtől én is kapok feladatokat, amikkel haladni kellene, és arról is gondoskodni kell, hogy legyen meleg étel az asztalon. Úgy érzem, nagyon nehéz minden téren egyszerre megfelelni, és ráadásul segítségem sincs. Sokat aggódom azon, hogy mi lesz velünk, hogy fogjuk bírni. Sötétnek látom a jövőt.”

Sok anyuka éli meg hasonlóan a járvány miatt kialakult helyzetet. Van-e valami trükk, amivel könnyebbé tehetjük az életünket? Hogyan birkózzunk meg az extra feladatokkal, a lelki megpróbáltatásokkal? Mire érdemes figyelni, mit érdemes tenni, hogy talpon tudjunk maradni? Ki tud segíteni?

Egy egyedülálló anyának különösen nagy fejtörést okozhat, hogy hogyan valósítsa meg a hirtelen egy térbe került és összekeveredett szerepeit: ott dolgozik, ahol máskor háziasszony, gondoskodó anya, ugyanakkor a házimunka és a családról való gondoskodás nem engedik az íróasztal mellé. Ráadásul egy új szereppel is meg kell birkóznia, tanárnőként is helyt kell állnia a gyerekek mellett. Ebben a helyzetben fontos szempont a határok megteremtése, a különböző szerepek megosztásával, a feladatkörök elhatárolásával kapcsolatos tervezés. A máskor napi 4-6-8 órás munkaidőt most feltehetően részekre kell osztani, össze kell gyűjteni a feladatokat, felállítani a fontossági sorrendet, kialakítani a napirendet, mondja a pszichológus.

A gyerekekkel is beszélni kell a megváltozott helyzetről, ki lehet találni közösen is, hogy amíg anya dolgozik, addig ők mivel tudják lefoglalni magukat. Lényeges, hogy a gyerekek tudják, a szülő akkor sem elérhetetlen, amikor dolgozik, jelezhetik, hogy szükségük van rá. Különösen fontos lehet ez a digitális oktatásnál, ahol a technikai kivitelezésben mindig jól jöhet a felnőtt segítsége. A gyerekeknek perspektivikus lehet, ha tudják, hogy munka után mit fognak közösen csinálni a szülővel. Ilyenkor jól jöhet egy napirend, amit kifüggesztenek a falra, és benne van pl. az aznapi játékos-kreatív-mozgásos program terve is. Ha van cél, egy tevékenység, amire várni lehet, akkor talán a gyerekek is türelmesebbek.

Mi, felnőttek ne felejtkezzünk el közben szociális kapcsolatainkról sem. Sokszor már az is segíthet, hogy megoszthatjuk kétségeinket, feszültségeinket egy hasonló helyzetben lévő szülővel, aki garantáltan tudja, hogy miről beszélünk. Még az is megtörténhet, hogy beszélgetés közben megjön a humorérzékünk, és egy jóízű nevetés feloldja a feszültségeink egy részét.

Lehet, hogy nem a krízis kezdetén, de idővel képesek leszünk rövidebb-hosszabb én-idő kialakítására is. Fontos, hogy minden családtagnak jusson ideje magára, és képesek legyünk e téren tiszteletben tartani egymást. Kinek-kinek mást jelenthet ez: a kisgyerek elmélyülten rajzol, beszippantja a fantáziavilág, a kamasz magára zárja az ajtót és chatel a barátaival, a felnőtt kipróbál egy új receptet, virágot ültet, forró fürdőt vesz, vagy elolvas néhány oldalt a kedvenc könyvéből.  Így akár olyan dolgokat is megtehetünk, átélhetünk, amelyekre eddig vágyakozva gondoltunk.

Számítsunk rá, és tekintsük a helyzet természetes velejárójának, hogy bármennyire is nyugodt volt eddig a családi életünk, most biztosan lesznek konfliktusok. A meglévő viták felhangosodhatnak, kiéleződhetnek, újabb és újabb próbatételek elé kerülhetünk, hiszen olyan helyzetekkel kell megküzdenünk, amelyekkel korábban nem találkoztunk, így felkészülve sem lehetünk rájuk. Tudnunk kell, hogy semmi sem lesz már olyan, mint korábban volt, miközben mégis a régi, jól vagy rosszul, de mégis bejáratott életünkre vágyunk. Nem akarunk újabb kihívásokat, nem akarunk a másik fejével gondolkodni, nehezen szorítjuk háttérbe saját érzéseinket. Tele lehet a fejünk negatív gondolatokkal (pl. nem bírom tovább, feladom, a legszívesebben elmennék itthonról, az alkoholhoz fogok nyúlni, hogy kibírjam, mindjárt a falba verem a fejem, ez olyan kibírhatatlan, stb.). Ellenállunk a változásnak, majd szép lassan, szinte észrevétlenül mégis alakulnak, átalakulnak érzéseink, viselkedésünk. Észre fogjuk venni, hogy már nem harcolunk annyira, kezdünk úrrá lenni a káoszon, megtaláljuk a változtatás módját, új szokásokat alakítunk ki, és végül csak kimászunk a gödörből.

A távmunka és a családi élet összeegyeztetése elsőre lehetetlennek tűnhet. Éppen ezért nagyon fontos, hogy lépésről lépésre haladjunk, észrevegyük az apró sikereinket, a fejlődésünket. Fogadjuk el ugyanakkor a bekúszó negatív, olykor romboló gondolatokat, szorongásokat is, de tudatosítsuk magunkban azt is, hogy ezek az érzések és gondolatok átmenetiek. Adjunk időt magunknak és a gyerekeknek is az új helyzethez való adaptálódásra, a feladatok átlátására, azok ütemezésének megtanulására, tekintsük értéknek a legkisebb eredményt is. Bízzunk benne, hogy az idővel egyre könnyebb lesz, egyre inkább beleszokunk új életünkbe, és a krízisből akár új képességekkel, tudással, gondolatokkal, érzésekkel gazdagodva, családi kapcsolatainkban megerősödve kerülhetünk ki – biztat Kovács Erika pszichológus.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Bejelentkezés online: https://svabhegy.eu/kapcsolat/
Cím: 1037 Budapest, Bokor u. 17-21.

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

Honlapunk cookie-kat használ a látogatói igény maximális kiszolgálása érdekében. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát ezen a webhelyen.
0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH