Ultrahang diagnosztika - Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Ultrahang diagnosztika

ultrahang diagnosztika

Ultrahang diagnosztika

Az ultrahang (UH) az egyik legnagyobb jelentőségű képalkotó eljárás, amelyet a gyermekgyógyászatban használunk. Segítségével a belső szerveket anatómiailag és funkcionálisan, működésük közben is vizsgálhatjuk. Sérülések, akut hasfájások – amelyek hátterében súlyos, vagy akut ellátást igénylő kórképek állhatnak, mint például a vakbélgyulladás, bélcsavarodás, bélösszecsúszás, nyirokcsomó –gyulladás, jól diagnosztizálhatók hasi UH segítségével. Szakértő kezekben rendkívül gyors, hatékony és pontos vizsgáló módszernek számít, amelynek nincs káros hatása még a fejlődő szervezetre sem, ennek köszönhetően bármilyen életkorban elvégezhető. További előnye, hogy az UH vizsgálat fájdalommentes.

Mit vizsgálhatunk ultrahang készülékkel?

Az ultrahang segítségével a legtöbb lágy szövet vizsgálható.

Kiválóan alkalmas a pajzsmirigy, emlők, szív, máj lép, hasnyálmirigy, vesék és húgyutak, méh és petefészkek,  herék, valamint a nagy erek vizsgálatára. Segítségével képet kaphatunk továbbá a belek állapotáról, valamint az ízületek, izmok és ínszalagok eltéréseit is láthatóvá tudjuk tenni. Egy éves kor alatt a kutacson keresztül még az agy vizsgálatára is lehetőség nyílik.

Fontos külön választanunk a csecsemő és gyermek ultrahang vizsgálatokat.

UH vizsgálatok gyermek korban

 1. Panaszmentes csecsemők

Az első fontos vizsgálat, a csecsemő hat hetes korában elvégezhető szűrő jellegű has, csípő és koponya ultrahang vizsgálat. Ezekkel a vizsgálatokkal számos olyan elváltozásra derülhet fény, melyek a csecsemőnek még nem okoznak panaszt, többek között a vese veleszületett rendellenességeit, vagy például a csípőízület éretlenségét, melynek csípőficam lehet a következménye. A fejletlen csípőízület megfelelő ortopédiai szakorvosi segítséggel korrigálható, de nagyon fontos az idejében felállított diagnózis.

Koponya ultrahang addig végezhető, amíg nyitott a kutacs a csecsemő koponyáján. Intézetünkben kiváló felbontású ultrahang vizsgáló készülék áll rendelkezésre ehhez a vizsgálathoz. A kutacson keresztül végzett koponya ultrahangos vizsgálatot leginkább a koraszülöttek esetében alkalmazzuk, akiknél a születés körüli időszak gyakoribb szövődménye lehet az agyvérzés. A koponya UH a koponyán belüli vérzések és egyéb eltérések (pl. agykamrai tágulatok) kimutatására, valamint nyomon követésére szolgáló diagnosztikai eljárás.

Bizonyos elváltozások, fejlődési rendellenességek esetén elegendő az állapot követése UH-val, de előfordulnak olyan esetek is, amelyek további kezelést igényelnek.

 1. Panaszos csecsemők és gyermekek

A koponya ultrahang ezekben az esetekben is csak akkor végezhető, ha még nyitott a gyermek kutacsa.

A csípőkkel kapcsolatos panasz esetén a vizsgálat nem az esetleges ficamot, hanem azt kell, hogy kiderítse, van  – e a csípőízületben kóros folyadék.

Hasi ultrahang vizsgálatot a panasztól függően (hasfájás, húgyúti gyulladás, alhasi panaszok, stb.) végezzük.

FONTOS INFORMÁCIÓ SZÜLŐKNEK!

A nagyobb gyermekeknek a hasi UH vizsgálathoz szükséges éhgyomorral és közepesen telt húgyhólyaggal érkezniük!

Az éhgyomor annyit jelent, hogy a gyermek a vizsgálat előtt már 4-5 órával nem eszik. Étkezéskor az epehólyagból az epe kiürül a patkóbél felé. Az üres epehólyagot nehéz vizsgálni, esetleges epekövességről ilyenkor nem mindig lehet nyilatkozni. A másik fontos szempont pedig az, hogy étkezés során a gyermek általában sok levegőt nyel, ami a vizsgálatot nagyban megnehezíti, csökkenti hatékonyságát. Vizet ihat a gyermek, sőt, ajánlott is inni vizsgálat előtt, azonban csak tiszta vizet igyon, mivel tej, kávé és egyéb ízesített italok fogyasztása szintén csökkenthetik a vizsgálat hatékonyságát.

A közepesen telt húgyhólyag úgy érhető el, hogy a vizsgálat előtt két órával a gyermek már nem pisil, amennyiben nem tudja visszatartani a vizeletét, akkor nyugodtan ürítse ki, és a vizsgálat előtt 1-1,5 órával fogyasszon 2-4 deciliter folyadékot (buborékmentes víz vagy tea).

Kismedencei vizsgálatra érdemes telt húgyhólyaggal érkezni, mivel rajta keresztül lehet megfelelően vizsgálni a kismedencében lévő szerveket: a méhet, petefészkeket, prosztatát.

(A csecsemőszűrésre mindez nem vonatkozik.)

A fent leírtakon kívül a következő vizsgálatokat is végezzük:

Mikor érdemes gyermekünket ultrahang vizsgálatra vinni?

Mindenképp javasolt a gyermekek vizsgálata, amennyiben a fent felsorolt szervek bármelyikének működészavara gyanítható. Feltétlenül szükséges ezen kívül minden hasi trauma után is elvégezni, a belső szervek sérüléseinek kizárására. Bizonytalan hasi panaszok, hasfájás esetén szintén érdemes első eszközös vizsgálatnak választani. Fontos továbbá kiemelni, hogy általános szűrővizsgálat részeként nagy szerepet tölthet be gyermekeink egészségének megőrzése érdekében.

A jövő, amikor a CT vagy MR vizsgálatot is kiválthatja az UH

A kontrasztanyagos ultrahang megjelenése mindenképp új korszak kezdetét jelzi. A vizsgálat lényege, hogy speciális, nem mérgező anyaggal megjelöljük a test valamelyik folyadékterét, mint például a vért vagy vizeletet, amelynek ezek után tudjuk követni a mozgását a szervezetben. Ezzel a módszerrel többek között pl. a vesicoureteralis reflux betegség esetén pontosabban tudjuk megmondani a vizelet-visszacsorgás mértékét. További előnye ennek a módszernek, hogy bizonyos betegségek diagnosztikájában kiválthatja a CT, illetve MR vizsgálatokat. Az utóbbi időkben szintén elterjedté váltak a 3 dimenziós vizsgálatok is, melyet leginkább a szülészet területén használnak. Ezzel a technikával lehetővé vált a magzatok valósághű, térbeli ábrázolása is. Ennek tovább fejlesztett változata a 4D vizsgálat, melynek során a már a magzati mozgások is láthatóvá válnak.

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

Ultrahang diagnosztikai szakorvosaink

ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS

 • kényelmesen, várakozás nélkül
 • bármikor, akár hétvégén is
 • orvosa rendeléseit hetekre előre láthatja
 • leleteit visszamenőleg is megtekintheti
 • időpontfoglalását saját maga is változtathatja
 • emlékeztető e-mail a foglalt időpont előtt
 • érkezéskor a bejelentkezés csupán egy perc

A Gyógyintézet eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Elérhetőségeink
 • Cím: 1134 Budapest, Váci út 37. I. emelet
 • Telefon: +36 1 44 33 200
 • Email: ugyfelszolgalat@doktor24.hu
Kövessen bennünket!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
[]
1 Step 1
Az ön neve
Irányítószámayour full name

A Gyógyintézet eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Previous
Next
powered by FormCraft
0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH